Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ano, fakt.
Minulý týden jsem byla se synem na operaci v Praze na Vinohradech - na plastice.
Bylo nás tam pět maminek s dětma s rozštěpy patra, jedna maminka měla chlapečka s rozštěpem rtu a nevěděly jsme to ani jedna.
Pak tam byla maminka se synem, co měl nos, ret a patro a ta to tedy věděla, protože si toho všimli.
Ale u nás ani náhodou. Proto mi vadí přístup veřejnosti, že kdykoliv se narodí dítě s nějakým problémem, tak si lidi myslí, že to rodiče věděli a přesto si přáli nechat si mimčo (teď tedy nemluvím jen o rozštěpových vadách, ale i o dalších postiženích a že jich je…).
Prezentace doktorů „vševědoucích“ je bohužel taková a to mě fakt štve
.
Simi: Náš malej toho má taky mnohem více, nejen ten rozštěp, ale to je na jinou diskuzi a nevšimli si doktoři ničeho
.
Adélky píše:
Ano, fakt.Minulý týden jsem byla se synem na operaci v Praze na Vinohradech - na plastice.
Bylo nás tam pět maminek s dětma s rozštěpy patra, jedna maminka měla chlapečka s rozštěpem rtu a nevěděly jsme to ani jedna.
Pak tam byla maminka se synem, co měl nos, ret a patro a ta to tedy věděla, protože si toho všimli.Ale u nás ani náhodou. Proto mi vadí přístup veřejnosti, že kdykoliv se narodí dítě s nějakým problémem, tak si lidi myslí, že to rodiče věděli a přesto si přáli nechat si mimčo (teď tedy nemluvím jen o rozštěpových vadách, ale i o dalších postiženích a že jich je…).
Prezentace doktorů „vševědoucích“ je bohužel taková a to mě fakt štve.
Tak já měla za to,že to jde vidět vždy
Když mi to říkala mudr,co už dělá utz ve 20 tt skoro 15 let
.A můžu se zeptat jestli si byla na 3D utz?
Adélky píše:
Simi: Náš malej toho má taky mnohem více, nejen ten rozštěp, ale to je na jinou diskuzi a nevšimli si doktoři ničeho.
Tak to mě mrzí,že je maličký nemocný
.V mém okolí je jeden mudr,co ženské ani neposílá na utz ve 20 tt,se vůbec divím,že k němu ještě někdo chodí.
Katko: Nakonec jsme nebyli a vyčítám si to dodnes
. Ale mě poté doktoři řekli, že to patro by stejně vidět nebylo, prý pouze pokud by se náhodou podívali dovnitř pusinky…
Té jedné holčině - a to rodila v Praze, si toho dokonce nevšimli ani po porodu, ale až za dva dny, když jim malej nesál při kojení
.
Katko, 3D je ti k ničemu. Mně na něm ani neřekli, jestli čekáme kluka nebo holku. Pro doktory je mnohem cenjší klasický UZ.
já jsem byla ve 22.tt na UTZ v Ostravě na Fakultce a tam dr. pečlivě kontroloval rozštěpy rtu, i patra - našel ret/patro, přiblížil co nejvíce, zkontroloval a jel dál… takže ten by ho asi našel… ![]()
Reakce okolí jsou šílené - nekteré maminky nic než dokonalé děti neuznávají! ![]()
Já se narodila s rozštěpem patra a moje dcerka je zcela zdravá. Riziko vzniku by mělo být vidět z výsledků testů na vývojové vady… Pravděpodobnost že ho tvé miminko bude mít rozštěp je mizivá.
Adélko, já si myslím, že se na spoustu rozštěpů nepříjde proto, že se po tom nepátrá, když není zátěž. Nás z genetiky poslali na kvalitní UZ a bylo tam na žádance napsano, aby se mudr zaměřil na oblast pusy z důvodu rozštěpu. Snad 15 minut šmejdil UZ v té oblasti, šťouchal miminko. Normálně by mi takový UZ nedělal.
Amálka777 píše:
Riziko vzniku by mělo být vidět z výsledků testů na vývojové vady…
Rozštěp rtu, patra či čelisti nelze zjistit z odběrů na VVV. Lze pouze pomocí UZ.
šamotka píše:
Katko, 3D je ti k ničemu. Mně na něm ani neřekli, jestli čekáme kluka nebo holku. Pro doktory je mnohem cenjší klasický UZ.
Vím,že je cennější klasicky utz,ale tak mě to napadlo,že tam přeci aspon ten ret musí jit vidět ![]()
šamotka píše:
Adélko, já si myslím, že se na spoustu rozštěpů nepříjde proto, že se po tom nepátrá, když není zátěž. Nás z genetiky poslali na kvalitní UZ a bylo tam na žádance napsano, aby se mudr zaměřil na oblast pusy z důvodu rozštěpu. Snad 15 minut šmejdil UZ v té oblasti, šťouchal miminko. Normálně by mi takový UZ nedělal.
Naprosto s tebou souhlasím.
Adélky, neteř je těžce mentálně postižená, tripl testy měla výsledky katastofální rizuiko postižení na rozštěpové vady 1:8 a lékařka sestru poslala na genetiku do Brna. V Brně řekli, že to nic není, jen prý nějaká drobnost na srdíčku. Sestra rodila ve 32tt když řekla lékařce, že není možné, aby byla tak nateklá. V nemocnici jí zjistili 7 litrů plodové vody a na druhý den porodila. Takže chromozonální vada, první předpoklady, že nebude vidět, slyšet, bude totální ležák. Nakonec je teda Vája v 8 letech na úrovni 15 měsíčního dítěte a dál už vývoj nikdo nepředpokládá. Jo a ta drobná vada na srdíčku jak měla být tak po porodu se zjistilo, že je to vada co má zhruba 10 lidí v republice a vzhledem ke stavu v jakém je ji operovat nebudou, sestře jedna lékařka na přímo řekla, že u takového dítěte, které nemá žádnou perspektivu tak drahou operaci nebudou provádět ![]()
Šamotko: Ano, určitě. My jsme nic v rodině neměli, tak po tom nikdo nepátral…
Adélky píše:
Katko: Nakonec jsme nebyli a vyčítám si to dodnes. Ale mě poté doktoři řekli, že to patro by stejně vidět nebylo, prý pouze pokud by se náhodou podívali dovnitř pusinky…
Té jedné holčině - a to rodila v Praze, si toho dokonce nevšimli ani po porodu, ale až za dva dny, když jim malej nesál při kojení.
Ty jo,to je šilené.Někteří mudři se fakt minuli povoláním ![]()