Rozštěp patra

Napsat příspěvek
Velikost písma:
emocuc.polymorf
27.6.11 20:43
Adélky píše:
Emocuc: Já jsem nic o tom, že je to dědičné nepsala :nevim: .Adámek má přes všechny VVV co má, má genotyp v pořádku.
Právě proto jsem psala, že se ani po genetických odběrech a testech nezjistí nic natož pak amniocentézou v těhotenství.

Jj, ty ne :kytka: , asi jsem mela citovat nekoho jineho… na zacatku to holky hodne psaly… mne se to prave moc nezda… :think: :think:

My jsme na tom stejne, cili si myslim, ze genetika, tj. dedicnost, s tim nema co delat. :nevim: A ze sance, ze dite bude mit rozstep, je stejna, jako u zdraveho rodice a ne zvysena… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
AndyPetrov
25.7.11 18:09

roště rtu

Dobrý podvečer,

omlouvám se, zda bych Vás nějak obtěžovala, jen jsem zde hledala někoho, kdo má zkušenosti s roštepem rtu či patra. Jsem 21 tt a dnes nám bylo oznámeno, že chlapeček má roštěp rtu a více nám řeknou, až příjde dr. z dovolené, jak je roštěp hluboký či kam asi zasahuje. Je to pro nás šok, tak asi jako pro každého, jen nemám žádné zkušenosti, tak se chci zeptat, jak děti papají, či kdy se chodí v dnešní době na operaci a jak jste to zvládli. Máme doma 4letou holčičku zdravou, tak jako vy a to je pro nás velký šok, jak to zvládneme…
Moc moc děkuji za jakoukoliv odpověď, Lenka.

• Citovat
  • Upravit
19746
26.7.11 09:26

Ahoj.

Pokud jde o rozštěp rtu a víte o tom už v těhotenství, měli byste se nasměrovat na FN Motol nebo v Brně na plastiku a rodit nejlépe tam.
Rozštěpy rtu se totiž operují ihned po porodu (nebo co nejdříve, kvůli hojení apod.). Když se děťátko narodí jinde, stejně ho převáží první dny po porodu na tato pracoviště.

Spousta informací je na našich stránkách, jsou tam i odkazy a kontakty na nemocnice:

www.zanovymusmevem.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AndyPetrov
26.7.11 10:55

Moc děkuji za informaci, teď musíme počkat do 9.8. než přijde pan dr. z dovolené, který se tím věnuje a ten by nám měl sdělit, co všechno je zasáhnuté. Pak se určitě obrátím na Brno. Nemohu to stále rozdýchat a bolí mě to za toho malého, co jej a nás čeká…

• Citovat
  • Upravit
19746
26.7.11 13:32

Není zač :wink: .

Přeju hodně štěstí vám i miminku :kytka: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
26.7.11 15:50

Mna na UTZ ve 20 tt kontrolovala podrobne hlavicku a rikala, ze rostep nevidi zadny. Takze mne na genetice kontrolovaly rostep. Ale zda je to 100% nevim.
Ale v predchozim tehu jsme meli velky rostep briska, tak mozna proto se na to soustredila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
26.7.11 16:50

Andy, doporučuji sérii deníčků o Karličce, viz. https://www.emimino.cz/…stepem-7011/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19746
26.7.11 16:55

Karličky maminka je právě ze sdružení, na jaké jsem dávala odkaz :wink: .

Jinak se na genetice žádný rozštěp nepozná! Pouze ultrazvukem. Na genetice případně zjišťují jiné další vady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Macicek76
26.7.11 20:49

Jedním z důvodů rozštěpu může být i dědičnost, ale já si myslím, že je to spíš o náhodě. Ta pravděpodobnost je malá a vyčíslí jí genetik, ale stejně si myslím, že nikdo pořádně neví proč vznikají. Znám pár lidí co rozštěp měli a mají naprosto zdravé děti. Nevím, zda se to dá zjistit třeba z krve nebo plodovky, ale na UZ se to zjistit většinou nedá, tím spíš, pokud se jedná o rozštěp jenom patra. Ret vidět je, ale patro ne, to by asi mimino muselo mít zrovna hodně otevřenou pusinku. Myslím, že pokud má člověk rozštěp v rodině, pak se doktoři na to víc zaměřují, pokud ne, tak se to asi zas tak neřeší. Nevím. Můj synek si pro nás na svět taky přinesl překvapení ve formě rozštěpu patra a rozhodně ho neměl diagnostikovaný ani nikdo v rodině nic podobného neměl, brala jsem těhotenské vitamíny, genetik kroutil hlavou. Prostě náhoda… A doktoři to sice po porodu zjistili, ale zase s tím neměli asi dost zkušeností protože nás nutili 3 dny kojit a jak se krásně snaží. No jo to on se snažil, ale bohužel marně :nevim: Byla jsem z toho hotová.Nikdo mi nic neřekl, o rozštěpech jsem nic nevěděla, nevěděla co nás čeká, no hrůza… Teď nás čeká operace, tak je jasné, že jsem z toho opět nervózní,ale snad vše zvládnem… Taky se ale stává, že je rozštěp jenom na rtu, to se dnes operuje hned po narození a plastika je tak daleko, že to není vůbec znát… Zaráží mě jak je dnešní společnost posedlá dokonalostí aniž by kdokoliv věděl co to znamená být dokonalý… :cert:

• Citovat
  • Upravit
668
26.7.11 20:56

Zkušenost máme, synovec 4 roky, oboustranný rozštěp patra rozštěp rtu… dneska kluk jak ja buk, bez problému, Zhodnotili jsme to tak že rozšťep je jen kosmetická vada. Hlavně bobka teď nestresuj. jestli chceš kontaktuj mne soukromou zprávou. Pošlu fotky aj.

AndyPetrov píše:
Dobrý podvečer,omlouvám se, zda bych Vás nějak obtěžovala, jen jsem zde hledala někoho, kdo má zkušenosti s roštepem rtu či patra. Jsem 21 tt a dnes nám bylo oznámeno, že chlapeček má roštěp rtu a více nám řeknou, až příjde dr. z dovolené, jak je roštěp hluboký či kam asi zasahuje. Je to pro nás šok, tak asi jako pro každého, jen nemám žádné zkušenosti, tak se chci zeptat, jak děti papají, či kdy se chodí v dnešní době na operaci a jak jste to zvládli. Máme doma 4letou holčičku zdravou, tak jako vy a to je pro nás velký šok, jak to zvládneme…
Moc moc děkuji za jakoukoliv odpověď, Lenka.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AndyPetrov
27.7.11 07:42

Dobré ráno,

děkuji za různé informace, trochu už jsem pohledala na internetu, tak člověk ví o trochu víc, i když realita bude úplně jiná. Zajímalo by mě, když se vyskytne zároveň jak rozštěp rtu i patra, tak zda operují hned ten rtíček, kvůli papání a pak až patro, nebo nechají dohromady patro i rtík za půl roku například. Děkuji moc za odpověď…

• Citovat
  • Upravit
19746
27.7.11 12:13

Jako první se dělá ret (nos) - hned po narození. Patro v 9 měsících, čelist nevím, ale ta až v pozdějším věku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Macicek76
27.7.11 15:36

Ret se operuje ihned po narození, je to kvůli tomu, že se to malým miminkům líp hojí a ta jizva potom není tolik vidět. Patro se operuje později. V Praze na Vinohradech ho operují okolo 9. měsíce, v Brně jsem slyšela že berou miminka už od 6. měsíce, asi záleží na rozsahu. Čelist (zubní oblouk) se operuje až když se mění mléčné zuby, tedy okolo 9 roku. To zase záleží případ od případu.

• Citovat
  • Upravit
AndyPetrov
27.7.11 17:30

Moc Vám maminky děkuji za uvedené informace, člověk už se aspoň trochu připraví, jak to bude pravděpodobně probíhat. Pan dr. nám právě řekl jen, že to vypadá na roštěp, ale že je nový, tak nám to řekne až ten dr., který je na dovolené:o(. Tak se tak snažím získat informace aspoň od Vás, moc za ně děkuji!!

• Citovat
  • Upravit
3730
27.7.11 18:28

Tak s léčbou je to nějak jak píší holky.Píši za své zkušenosti.Narodila jsem se z roštěpem rtu a patra.Pro mě ny operace a ostatní kolem nebyl a není žádný problém,myslím že to hůř nesou rodiče a okolí.Jsem v tom kolotoči doktorů od malinka tak mi to vůbec nepříjde hrozné.
Za sebe na tom vidím pozitivum v tom,že doktory neřeším a beru to jak to jde.
Tak přeji at má prcek roštěp co nejmenší a hlavně se snaž ted nestresovat.at mu ještě neubližuješ.Jana
Ps:kamarádku strašili že dětátko bude mít obrovský roštěp a nakonec se malá narodila jen s roštěpem rtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí