Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
AHojky maminky a těhulky. Chtěla bych se zeptat, zda když sem byla malá měla sem roštěp patra, zda to nemůže být dědičný a nemůže to mít i můj cipísek? Zda do gynekolog by to viděl na UZ nebo ne. Díky za odpovědi a rady
Dědičné to je, jestli to bude mít tvé miminko by měl dobrý gynekolog s dobrým utz vidět ve 12.tt na NT screeningu ![]()
Ahoj, sousedka u babi měla rozštěp patra i rtu a dědičné to je do určité míry. Procento rizika ti spočítá genetik. Na UZ to doktor vidět nemusí.
Manželova sestra rozštěp měla netuším tkerý a jak velký ale i kvůli tomu nás zkoumali genetici a nemá ho ani jeden syn
Mě v porodnici při NT říkali, že to ještě vidět není, že až ve II.trim na utz. To se dělá právě prý kvůli rozštěpovým vadám a vnitřním orgánům.
Já myslím, že zkušený dr. s dobrým UTZ by to poznat měl..
Každopádně gynekolog je informován, myslím, že je to i po operaci nepřehlédnutelné, zvlášť v „dřívější době“. Mám kamaráda s rozštěpem patra a rozhodně to jde vidět..Trvala bych si na „prevenci“(ne rozštěpu, to nejde, ale aby to případně zjistili), genetickém vyšetření.
Děkuji moc všem za rady. Zítra jdu na gyn. tak se zeptám snad mi nějak ještě poradí..
Rozštěp patra (pokud je izolovaný bez rozštěpu rtu atd.) na UTZ neuvidí - to mi bylo řečeno poté, co se s ním narodil náš syn, prý by to musela být hodně velká náhoda.
Co jsem se setkala s maminkama s prckama poté na operaci, tak to nezjistili v těhotenství u žádného z dětí
.
Dědičné to může být i nemusí. Každopádně by to chtělo sledovat a upozorňovat.
Pritel ma roztep v rodine, jeho bratr s tim byl na operaci. Jde mu videt jizvy,mel i nastipnuty ret, nicmene to neni urcite nic hrozneho a taky je mu tricet let, takze dnes uz to bude mnohem vice kvalitni!!!
Nas poslala dr na geneticke vysetreni… neboj se, vazne poskozeni dr uvidi a malicke uz v dnesni dobe berou doktori jako brnkacku!!! ![]()
Manžel má roštěp rtu a patra, byla jsem u obou dětí na genetice. Dědičný to je, ale minimálně, je to multifaktoriální vada, tudíž je vždy více faktorů. My jsme měli riziko přenosu na dítě 3-4%. A pozná se to až na UZ ve 20. týdnu a pochopitelně na kvalitnejším UZ. Roštěp rtu je vidět prý skoro 100%, patra tak 90% a čelist ještě míň. Toť moje zkušenosti.
Roštěp by měl jít vidět na utz v tom 12 tt a pokud né,tak ve 20 tt už snad stoprocentně,při podrobném zkoumání tváře,ještě jsem neslyšela o nikom,kdo by měl dítko s roštěpem a dozvěděl se to až po porodu.Jak holky psaly může to být dědičné,je to vývojová vada,takže mudr malého určitě dobře prohlédne.
Katko: Já znám spoustů maminek, co máme děti s rozštěpem a zjistili to až po porodu! Bohužel…
Adélky píše:
Katko: Já znám spoustů maminek, co máme děti s rozštěpem a zjistili to až po porodu! Bohužel…
To fakt?A v dnešní době?Mě teda na utz ve 20 tt říkali,že tam se pozná roštěp téměř vždy,ale byla jsem na kvalitním utz i 3D a tam to určitě vidět je.
Souhlasím s Adélky, sestra má taky holčičku co má rozštěp patra, má sice mnoho dalších problémů, ale na genetice ve 20tt ten rozštěp nikdo neviděl, na vyšetření byla pro komplikované těhotenství 2 krát. Je to teda 8 let zpátky.