Rozštěp patra

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
539
27.6.11 12:58

roštěp patra

AHojky maminky a těhulky. Chtěla bych se zeptat, zda když sem byla malá měla sem roštěp patra, zda to nemůže být dědičný a nemůže to mít i můj cipísek? Zda do gynekolog by to viděl na UZ nebo ne. Díky za odpovědi a rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13747
27.6.11 13:03

Dědičné to je, jestli to bude mít tvé miminko by měl dobrý gynekolog s dobrým utz vidět ve 12.tt na NT screeningu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
27.6.11 13:05

Ahoj, sousedka u babi měla rozštěp patra i rtu a dědičné to je do určité míry. Procento rizika ti spočítá genetik. Na UZ to doktor vidět nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27007
27.6.11 13:07

Manželova sestra rozštěp měla netuším tkerý a jak velký ale i kvůli tomu nás zkoumali genetici a nemá ho ani jeden syn

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3003
27.6.11 13:08

Ahojky, dědičné, ale na utz neuvidí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
27.6.11 13:10

Mě v porodnici při NT říkali, že to ještě vidět není, že až ve II.trim na utz. To se dělá právě prý kvůli rozštěpovým vadám a vnitřním orgánům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
27.6.11 13:11

Já myslím, že zkušený dr. s dobrým UTZ by to poznat měl..
Každopádně gynekolog je informován, myslím, že je to i po operaci nepřehlédnutelné, zvlášť v „dřívější době“. Mám kamaráda s rozštěpem patra a rozhodně to jde vidět..Trvala bych si na „prevenci“(ne rozštěpu, to nejde, ale aby to případně zjistili), genetickém vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
539
27.6.11 13:15

Děkuji moc všem za rady. Zítra jdu na gyn. tak se zeptám snad mi nějak ještě poradí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19746
27.6.11 13:18

Rozštěp patra (pokud je izolovaný bez rozštěpu rtu atd.) na UTZ neuvidí - to mi bylo řečeno poté, co se s ním narodil náš syn, prý by to musela být hodně velká náhoda.
Co jsem se setkala s maminkama s prckama poté na operaci, tak to nezjistili v těhotenství u žádného z dětí :think: .

Dědičné to může být i nemusí. Každopádně by to chtělo sledovat a upozorňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
27.6.11 13:23

Pritel ma roztep v rodine, jeho bratr s tim byl na operaci. Jde mu videt jizvy,mel i nastipnuty ret, nicmene to neni urcite nic hrozneho a taky je mu tricet let, takze dnes uz to bude mnohem vice kvalitni!!!
Nas poslala dr na geneticke vysetreni… neboj se, vazne poskozeni dr uvidi a malicke uz v dnesni dobe berou doktori jako brnkacku!!! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7277

Manžel má roštěp rtu a patra, byla jsem u obou dětí na genetice. Dědičný to je, ale minimálně, je to multifaktoriální vada, tudíž je vždy více faktorů. My jsme měli riziko přenosu na dítě 3-4%. A pozná se to až na UZ ve 20. týdnu a pochopitelně na kvalitnejším UZ. Roštěp rtu je vidět prý skoro 100%, patra tak 90% a čelist ještě míň. Toť moje zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662

Roštěp by měl jít vidět na utz v tom 12 tt a pokud né,tak ve 20 tt už snad stoprocentně,při podrobném zkoumání tváře,ještě jsem neslyšela o nikom,kdo by měl dítko s roštěpem a dozvěděl se to až po porodu.Jak holky psaly může to být dědičné,je to vývojová vada,takže mudr malého určitě dobře prohlédne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19746
27.6.11 13:25

Katko: Já znám spoustů maminek, co máme děti s rozštěpem a zjistili to až po porodu! Bohužel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
27.6.11 13:28
Adélky píše:
Katko: Já znám spoustů maminek, co máme děti s rozštěpem a zjistili to až po porodu! Bohužel…

To fakt?A v dnešní době?Mě teda na utz ve 20 tt říkali,že tam se pozná roštěp téměř vždy,ale byla jsem na kvalitním utz i 3D a tam to určitě vidět je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
27.6.11 13:32

Souhlasím s Adélky, sestra má taky holčičku co má rozštěp patra, má sice mnoho dalších problémů, ale na genetice ve 20tt ten rozštěp nikdo neviděl, na vyšetření byla pro komplikované těhotenství 2 krát. Je to teda 8 let zpátky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí