Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Já ji nechávám, aby si to s nimi vyřídila, ale ona předpokládá, že ji budou poslouchat jen z toho titulu, že je jejich babička. Když se to neděje, tak vyhrožuje.
Tohle je jen od září. Bylo hůř. Když byli kluci mimina, tak to bylo pořád „on ti umře“. Pak mi sdělila, že bych jí děti měla nechat, protože o ně viditelně nestojím a ona je vychová lépe - dala jsem staršího syna v necelých 5 letech do školky, protože chtěl a přitom jsem byla doma s mladším. Několikrát dětem řekla, že jsem kráva a ona je má raději než já. Manžela přemlouvá k rozvodu. Proto tam taky jezdíme všichni. Kdybych tam nejezdila, tak jim cpe do hlav hámotiny.
Ona nemá ráda žádná zvířata. My máme psy, kočky, morčata, papoušky a ona je z toho hotováNelíbí se jí nic.@hani28 ona neposlouchá. Prostě nikoho neslyší jen sebe. Hlavně jen ona má pravdu, takže předpokládá, že všichni fungují podle ní.
To by dětem řekla jenom jednou.
@Anonymní píše:
Mám problém s tchýní. Vztahy nikdy nebyly ideální, ale aktuálně mám pocit, že se blíží den, kdy ji pošlu do kamsi. Vidíme se tak 2× do měsíce kvůli dětem.
Když vím, že se máme vidět, je mi předem špatně a jsem podrážděná.
Tchýně je panovačná osoba, jejíž názor je jediný správný. Kecá do všeho od výchovy dětí, přes stavbu domu, po to jakého si máme pořídit psa (psy nenávidí).
Ostatní neposlouchá a ignoruje. Před Vánoci byli oba synové nemocní. Tchýně se ptala, jestli jsme byli i doktora, tak jsem říkala, že ne, že to ještě zkoušíme doma. To se mě zeptala, co nám doktor předepsal, že určitě Mucosolvan, když mají takový kašel. Znovu jsem jí řekla, že nic, že tomu ještě dávám čas, že horečku nemají, tak ať si nepřineseme spálu, co tu řádí. Tchán se mě ptal, kdy tam tedy půjdeme a tchýně mu odpověděla, že proč bychom chodili k doktorovi, když jsme tam byli a máme dávat Mucosolvan
V současnosti je nejhorší její přístup k dětem, na který už mám vyloženě alergii. Neustále děti poučuje - to nedělej, to nesmíš, to děláš špatně, já být tvoje máma, tak tě seřežu (to ti neprojde, tak tě srovnám…).
Mladší má dysfázii a to ona naprosto odmítá uznat. Kdybychom na něj mluvili a nerozuměli mu, tak bude taky mluvit. Pak mi vysvětlila, že ona mu chce rozumět, tak s tím mám něco udělat, aby začal mluvit. Prý ona s mladším synem taky chodila na logopedii, tak to není ostuda. My chodíme už rok a půl na logopedii. Poslední perla byla to, že my jsme magoři a máme jít k psychiatrovi, protože nemluví kvůli nám. Jak to je možné, nevysvětlila.
Dneska četla staršímu knížku. Starší je prvňák. Četl už před školou, počítá v tisících, sčítá, odčítá a teď si vyvozuje násobilku. No a ona mu to četla stylem - tam je pes. Pes má 4 nohy. Vidíš, 4 nohy. 1,2,3,4. To jsou 4 nohy. A má červenou barvu jako jahůdka. Pes ale nemůže mít červenou barvu. To kreslil někdo hloupý. Syn to nevydržel a řekl, že to je pohádkový pes a ten může být červený. Tchýně opět nechtěla slyšet a dál si mlela svou. To ji požádal, aby už byla raději potichu.
Jak s averzí bojovat? Je ještě šance nějak vztahy napravit, abych to nepřenesla i na dětí? Jak s takovými tchýněmi válčíte vy?
Sice tady možná někdo napíše, že reaguju na starou diskuzi a možná bude mít narážky na pravopis, ale jde mi o to, že:
Moji rodiče jsou úplně totéž. Oni jediní na světě vědí všechno správně, tak z 90ti procent. Nemusí to být vždy jen tchýně.
Rozepíšu v následujících řádcích.
Co řeknu já, neberou moc vážně, takže se v diskuzi s nimi často utřu nos. Nedá se s nimi vyjít do konstruktivní debaty. Oni jsou vždy chytřejší. Už předem vědí, co je správně. Považují sami sebe za lepšolidi. Nemají chyby (my jsme ti lepší).
Nikdy se nepletou. Nemají moc smysl pro humor. Nedovedou si ze sebe udělat legraci. Zato jedovaté uštěpačné poznámky na adresu Klause, Zemana, atd z nich létají jako na běžícím pásu. Rozhovory s nimi mě neskutečně unavovaly tak dlouho, až jsem se rozhodla, že se s nimi budu bavit minimálně, takže jsem taková černá ovce rodiny. Jen velmi nerada se bavím s někým, kdo ze své jedinečné moudrosti snědl půlku galaxie.
Nechci syna připravit o prarodiče, má jen ty moje, ale je to boj s větrnými mlýny.
Totéž sestra s rodinou, celá kopie mojí maminky a otce. Připadám jim divná, že se nechci bavit tím, že nadávám třeba 3 hodiny na někoho kolem sebe, protože to je podle nich úplně v pořádku a pro ně nic lepšího neexistuje.
Takže tady ráda čtu, že v tom rozhodně nejsem sama, a tchyní a tchánů s mraky inteligence za každou cenu je víc, než požehnaně.
Pro někoho je prostě lepší jen nadávat na druhé, než se jít podívat do zrcadla.
Někdy by i to zrcadlo z lidské nafoukanosti prasklo, kdyby vědělo, kdo se do něj kouká.
@Anonymní píše:
Já ji nechávám, aby si to s nimi vyřídila, ale ona předpokládá, že ji budou poslouchat jen z toho titulu, že je jejich babička. Když se to neděje, tak vyhrožuje.
Tohle je jen od září. Bylo hůř. Když byli kluci mimina, tak to bylo pořád „on ti umře“. Pak mi sdělila, že bych jí děti měla nechat, protože o ně viditelně nestojím a ona je vychová lépe - dala jsem staršího syna v necelých 5 letech do školky, protože chtěl a přitom jsem byla doma s mladším. Několikrát dětem řekla, že jsem kráva a ona je má raději než já. Manžela přemlouvá k rozvodu. Proto tam taky jezdíme všichni. Kdybych tam nejezdila, tak jim cpe do hlav hámotiny.
Ona nemá ráda žádná zvířata. My máme psy, kočky, morčata, papoušky a ona je z toho hotováNelíbí se jí nic.@hani28 ona neposlouchá. Prostě nikoho neslyší jen sebe. Hlavně jen ona má pravdu, takže předpokládá, že všichni fungují podle ní.
Tchyně ve zpětném zrcátku = infarkt myokardu.
![]()
@Anonymní píše:
Tchyně ve zpětném zrcátku = infarkt myokardu.
![]()
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymity. Poslední dobou mám čím dál větší averzi ke tchýni, někdy myslím, že jsou mé důvody oprávněné jindy nikoli a prostě už si to vsugerovávám. Jí už nikdo nezmění a ať je jaká chce, má děti moc ráda a i se mnou se snaží vycházet. Chtěla bych zapracovat na sobě, ale v této oblasti se mi to nedaří a tak uvítám vaše rady. Navenek jakoby žádné problémy nemáme, já se vždy snažím chovat slušně, ale ve mě to prostě vře. Netěším se na hovory s ní, ani na návštěvy i když pokud mám být objektivní, zpravidla to proběhne vše dobře. Dnes jsem ale opět vytočená doběla, o víkendu jsme byly u nich na návštěvě a děti tam prochladli (zapomněla jsme jim přezůvky a tchyně nedovila, aby měly umyté boty z venku, doma měli 18 stupnu) a ode dneška leží doma s horečkami a já zas různě pytlíkuju hlídání a práci (tchýně nehlídá). I když to není čistě vina tchýně (boty jsem zapomněla já, děti mohly chytit i něco ve školce), dávám to za vinu jí a prostě to ve mě VŘEEEE.
Děkuji za rady.
Jo holka mám to podobně
taky ji nesnáším přítel je mamanek ona je na něm taky závislá chce snami jet dokonce i na dovolenou, s přítelem plánujeme rodinu, ale takhle nevím jestli se zadaří.
Ona je hrozně vlezlá a drzá co se týče soukromí no za.. la bych
To bylo cca 2 roky zpátky. Tehdy jí manžel pohrozil, že přerušíme styky, takže je to jen jak jsem psala výš. Ale už jí to neumím zapomenout. Jenom slyším její hlas a je mám chuť jí lísknout.