Rozdělily byste se? - peníze z pozůstalosti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Já bych se nedělila a to z jednoho prostého důvodu, bylo to přání zemřelého a to bych se velice bála nerespektovat…
Navíc dcera je neopomenutelný dědic, tudíž jistě svojí (nějakou) část dostane.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co když měl otec pojistky dvě, druhá na dceru, vy o ničem nevíte jako ona o té vaší. Vy jí peníze dáte, ona vám ne a vám zbyde jen dobrý pocit. To, že otec napsal obmyšlenou jen jednu osobu, bych respektovala a brala jako jeho přání. Měl k tomu určitě své důvody.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Uvedu situaci: Manžel byl „obmyšlenou osobou“ v případě životního pojištění svého otce, který před nedávnem zemřel. Peníze nejdou přes dědické řízení, jedná se o cca o 200 000, které získá přímo muž. Manžel má sestru, která o tomto vůbec neví. Otázka zní - rozdělily byste se, řekly byste jí to? Jen pro upřesnění…na sklonku života pantáty se o něj staral víceméně můj muž…nákupy, úklid atd… Náš postoj je jasný…jen nás pro zajímavost zajímá jak smýšlejí ostatní.
Ať se rozdělí, nerozdělení by nadělalo doživotní, nenapravitelnou paseku ve vztazích, muž by se tím po zbytek života trápil. To za to opravdu nestojí, obzvlášť když jde o poměrně malou částku (na každého 100tis).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak se znám já bych se rozdělila. Dokonce jsem se dostala do podobné situace akorát jsem stála v pozici jakoby „sestry“. Fakt mě to mrzí, protože kdyby to bylo naopak tak já bych dala, dokonce jsem to měla i promyšlené a jednalo se o víc peněz. Díky komplikovaným vzrahům to dopadlo tak jak to dopadlo. Pokud máte pocit, že je správné se rozdělit, tak to udělej. Pak byste si to mohli jednou vyčítat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozdělila bych se protože ať jsou vztahy jaké chcou, je to dcera a já hooodne věřím na dobré skutky respektive zle skutky. Vám se to vrátí v dobrém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Urcite bych se rozdelila.
Je jedno, jestli je sestra takova ci makova, porad je to sestra. Dulezite je, jak to citi manzel. I kdyby to rozfofrovala, on bude mit svedomi ciste, zachova se fer.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kacka52 píše:
Já bych se rozdělila, můj bratr se mnou určitě ne. Peníze jsou pro něj alfou a omegou života a v očích by mu skákaly dolary, jen by se dozvěděl částku.
A ty by ses rozdelila i kdyz vis, ze on by se nerozdelil? (jinak, u nas by to bylo asi dost podobne).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zalezi na situaci, na vztazich atd. Ale prece to nemusi delit na polovinu, at ji da treba 50.000 pokud se o otce staral prevazne on, tak si zaslouzi vic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odmyšlenou osobu v životním pojištění nemusíte udávat, můžete to nechat dle zákona apod.Otec tedy chtěl, aby peníze byly manžela, takže nerozdělila
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozhodně se rozdělte - nerozdělení nadělá hodně paseky ve vztazích. Babičky zesnulý bratr takto také nechal penzijko přepsat na babičku - protože se o něj starala a při dědickém řízení to druhý babiččin bratr vytáhl na světlo boží (notářské). Řekl, že pokud se babička nevzdá v jeho prospěch dědictví toho ostatního (co mělo, podle „fundovaných“ odhadců, nižší hodnotu než to penzijko), dá babičku k soudu a stejně ten zbytek dědictví připadne jenom jemu (pozůstalému bratrovi) - notářka jen přitakala, že tak to opravdu je… Babička mu tedy to ostatní přenechala - nakonec byt, který měl podle odhadců hrozně nízkou cenu prodal za mnohem víc peněz, než dostala babička… Ale to by jí nevadilo - co ji mrzí víc, bratr s ní od té doby (2 roky) už nepromluvil… Takže to za to nestojí, jako kdyby teď už bratra neměla žádného :-/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jenže zakladatelka píše, že o tom nikdo neví, tak by to asi paseku v rodině nenadělalo, pokud to dobře chápu. Pokud o tom švagrová nic neví, tak beru, že to je těžké rozhodnutí a velké pokušení si peníze nechat. V podstatě by nikdo nic nevěděl a vám by zůstaly peníze.
Věřím tomu, že v takové situaci by polovina lidí, co tady píše, že by se rozdělila, tak by otočili. Znám pár rodin, kde je dědictví úplně rozhodilo. klobouk dolů před tím, kdo to ustojí se ctí a čistým svědomím.
Sama jsem to naštěstí zatím řešit nemusela. Držím palce pro správné rozhodnutí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych se rozdělila, a kdyby byla situace obráceně a bratr se se mnou rozdělit nehodlal, tak bych to také chápala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aenne píše:
Morální by bylo říct to a rozdelit se…protože váš otec musel jednoho z vás vybrat a že vybral zrovna vás a ne vaše sourozence, muže být taky tak trochu náhoda…pozustalost má být rozdelena mezi všechny sourozence a pokud si ty peníze necháte, dost pravdepodbné je, že vám moc štestí nepřinesou, naopak když udeláte radost vaším sourozencum… tak se vám to stejne jednou v živote vráti, možno v jiné formě.
Právě že vybírat nemusel, obmyšlených osob může být více, je běžné, že to jsou třeba všechny děti, ne jen jedno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi půjdu proti proudu, ale myslím, že se má respektovat to, co kdo komu dal..
Třeba moje máma taky nedostane pomalu nic- děda přepsal dům, a pole na strejdu a taky neočekává po smrti rozdělení.. Prostě děda se tak rozhodl, tak to prostě je.. stará se o prarodiče u nich doma..Ono to možná vyzní, že je člověk lakomý, nepřejícný, ale si myslím, že pokud by chtěl rodič dát něco rovným dílem tak by dal- nedal, měl důvod..
Ale pokud někdo se takto chce rozdělit, nevidím na tom nic špatného, jenom mi přijde, že všechno má svůj důvod… proč se tak majitel majetku rozhodl…,
- načítám...
- Citovat
- Zmínit