Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den všem, píšu s prosbou o vaše zkušenosti.
Fyzioterapeut mě upozornil, že mám ze sportu velmi „tuhé“ břišní svaly. Jak na ně mimino tlačí, tak se spoje povolily a už od 23. týdne mám solidní rozestup, který se samozřejmě postupem času zhoršuje ![]()
Zajímaly by mě dvě věci: jestli rozestup ovlivňuje průběh porodu, stejně jako jestli tuhé/namakané břišní svaly můžou být při porodu problém, jak mě někdo upozorňoval. Plánuji rodit přirozeně.
Děkuju za vaše zkušenosti.
Já měla tedy jen svaly na břiše a na porod to nemělo vliv, naopak po porodu jsem prakticky neměla břicho.
@QueenOfSmallTalk Můj porod trval 24 hodin a byl velmi obtížný a opravdu hodně bolestivý
Před otěhotněním jsem měla vždycky velmi pevné břišní svaly (závodně jsem sportovala 12 let). No a teď mám diastázu jako prase. Po konzultacích zde na emiminu právě díky silným břišním svalům před otěhotněním
Smířila jsem se, že má v pase o tuto diastázu více ![]()
@QueenOfSmallTalk při vypracovaných svalech se to vše hůř otevírá a povoluje. Není moc tajemstvím, že sportovci nebo aktivní lidi mají delší a bolestivější porody. Co se týče rozestupu, tam neporadím ![]()
Pri pevnim porodu / tehu nic. Pri druhem se mi rozestup vytvořil. Je pravda ze jsem po prvním zapracovala at se za břicho nemusím stydět. Kdybych věděla, ze si s tim „pomůžu“ tak to nedělám. Četla jsem si o tom pred porodem dost, ale někde pisi katastrofy jinde ze se nic neděje. Tak jsem se snažila to pustit z hlavy. Pri porodu jsem rozdíl necitila, za 8 hodin od 1 kontrakce mala vylezla. Kdyz ji šli zvážit kontrolovala jsem jak břicho dopadlo. Ne ze bych byla nejaka modelka a záleželo ji jen na postavě, ale zvědavá jsem byla. A nic hrozného. Brisko splasklo uz na sále a rozestup po 3 mesicich je uz jen cca 1 cm dle doktora co me sil, který si mého zkoumání všiml
a docela se pobavil ze mam ještě silu to řešit. Mi radil, ze nechat pul roku odpočinout a pak pod dohledem zapracovat, jinak zůstane. Co me víc ale děsí, tak to jde ruku v ruce s bolestmi zad. Pokud břišní svaly nejsou pevne jak by mely, tak zada v krizech bolivaji me v 8 měsíci zablokovalo esicko a na neurologii mi bylo recene, ze to je tim rozestupem a 20 kg navrchu. Po navratu na původní váhu o zadech nevim, ale zamakam at se mi to nevrátí. Po Vánocích začnu zjišťovat co a jak.
Tak ja neměla vypracované břišní svaly před porodem, nesměla jsem v těhotenství cvičit a rozestup břišních svalů mám na dva prsty dle rehabilitační pracovnice, co nás omrkla po císaři. Teď cvičím pilates a snad to časem zmizí, bolí mě hlavně záda, přesně jak píše @12tuna. Pamní, co se mnou byla na pokoji, tak celé těhu cvičila jógu pro těhotné a už druhý den po operaci měla hezky ploché břicho a děloha se jí rychle stahovala.
Když jsem porodila, tak jsem měla od prsou takovou díru v břiše, že si mě chodili prohlížet lékaři a studenti z širého okolí, ale nikdo nikdy mi vlastně přesně neřekl oč se jedná. Jen konstatování, že malým, dobným a navíc sportujícím ženám se tohle může stát. Hleděli jak rychle se mi zavinula děloha - téměř den po porodu byla v normále, ale já řvala bolestí, myslela jsem, že znovu rodím a jako prvorodička jsem vůbec netušila oč se jedná.
Ale měli jeden super nápad, navlékli mě do jakéhosi krunýře, no myslela jsem, že padnu horkem, musela jsem v tom i spát, jen na mytí sundat a jak mě to štavlo při kojení a hlavně bolelo při pohybu, ale než jsem odešla třetí den domů, tak díra zmizela, sice ještě nějaký rozestup je, ale velice minimální.
Děkuju za názory…
Já počítam s tim, že když nezafunguje po porodu cvičení, půjdu klidně pod kudlu, smiřovat se s ničim nehodlám ![]()
Jen mě právě zajímá, jestli má to břišní svalstvo nějakej reálnej a určující vliv na průběh porodu, nebo jestli je každej porod tak jinej, že to je jenom jedna z dílčích záležitostí.
Osobně jsem připravená na řádnou dávku zábavy
kromě výše zmiňovaného mám ještě úzkou pánev - tak akorát na hranici a mimino zatim vypadá, že bude cvalda.
@QueenOfSmall Talk Uvidíš, ještě je předčasné se tím stresovat. Já měla porod úplně v pohodě, ale ono to o tom porodu ani tak není. Problém je v tom, že dítě si dělá místo téměř celých devět měsíců, ženské tělo se tomuhle dokáže neuvěřitelně přizpůsobit.
Přestože jsem měla tu díru, tak poporodní pupek mi zůstal taky a docela dlouho. Ale hodně zachránil ten krunýř, tak se na to za včas doptej a určitě by se to dalo sehnat. Nevím jak přesně se to jmenuje.
A ani operace tě nemusí zachránit, tahle věc dokáže recidivovat…takže celou věc si například můžeš znovu přivodit taháním kočárku, autosedačky, atd…
Ahoj chtěla jsem cvičit Tuplerovu techniku kvůli poporodní diastáze. Pás mám, ale nelze ho použit. Asi ho mám malý a potřebovala bych větší. Jsem už zoufalá. Nemáte někdo větší pás, který nepotřebujete? Břicho mi začalo dělat dost problémy a mám 10-ti měs. cácorku, kterou musím pořád nosit. Eventuálně bych mohla vyměnit za menší. Mám velikost M.
Jak řešit rozestup po pěti letech po porodu druhé dcery než chirurgicky, dá se s tím něco udělat i po takové době?
Ahoj maminky, mám dojem, že tady něco smrdí. Včera jsem byla na konzultaci na plastice a doporučili mi pás. Bez receptu, ničeho jsem ho koupila za 570kč a hádejte jak vypadá? Je stejně trojitý jako ma Tupler a materiál je lepší, flexibilnější, nikde neleze…prostě dobrý. Docela mě to štve…mám za 1000kč od Tupler, nevyužitý, špatnou velikost a kdybych to věděla, tak kupuju levněji na plastice a na míru. Ještě mě paní na místě změřila…grrrr
@klárka14 urcite da. diastazou se zabyva pani z prahy. kouknete na jeji stranky http://www.ivafis.cz/ nebo na fb. rika ze je jedno jestli je to rok nebo 30 let od porodu, a delat se s tim neco da.
@betty10 píše:
Ahoj maminky, mám dojem, že tady něco smrdí. Včera jsem byla na konzultaci na plastice a doporučili mi pás. Bez receptu, ničeho jsem ho koupila za 570kč a hádejte jak vypadá? Je stejně trojitý jako ma Tupler a materiál je lepší, flexibilnější, nikde neleze…prostě dobrý. Docela mě to štve…mám za 1000kč od Tupler, nevyužitý, špatnou velikost a kdybych to věděla, tak kupuju levněji na plastice a na míru. Ještě mě paní na místě změřila…grrrr
Kde si byla konzultovat na plastice? A tam si i koupila?