Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@brko píše:
@martina.se ja si myslim, ze ty deti to nedelaji s umyslem ublizit, je to jejich projev lasky nebo zpusob ziskavani pozornosti. to asi nepopre nikdo. Takze to proste nezakazu, ale ukazu jak to lze lepe-viz muj prisp.vyse. ale jo, kazdy at dela, co umi.
Ano, ale když pochopí, že to bolí, tak to budou dělat jemně, nebo prostě vůbec. Nevidím nic zajímavého či legračního v tom, že mě dítě jakkoliv okusuje, i když jemně ![]()
@pufik20 dítěti musíš nastavit pevné hranice, jinak toho využívají. Vím to sama, dcera si na nás s manželem neustále něco vyřvává. Nosila jsem jí dlouho, neboť do 18. měsíců nechodila, ale od té doby pochovám a už nenosím. Ale jinak taky bojujeme se vším. Knížka ti nepomůže, vždy jde o konkrétní dítě a na co jedno reaguje, tak u dalšího nefunguje. Důležité je nastavit si, co je pro tebe důležité - a na tom lpět. Ohledně jídla neporadím, já mám doma jedlíka - u nás je opačný problém, jedla by pořád.
@brko dcera prvně škrábala jen nás, pak už i někdy děti a minule to vyvrcholilo, že kamarádky dceru bouchla po hlavičce, chytila za vlasy a chtěla jí kousnout - naštěstí jsem zakročila. Já jí to zatím nikdy neoplatila, zakazuji, vysvětluji, dostala i přes ruku, ale nic nepomáhá. Je to fakt problém s ní být v dětským kolektivu a to je na děti od miminka zvyklá.
JAK pochopi, ze to boli? Hele priklad: pujdes, das nekomu ranu pesti do nosu. On tobe udela to same na oplatku.. Pokud mu uz pesti znova nedas, bude to proto, ze sis uvedomila, jak moc to muselo toho dotycneho bolet, nebo proto, abys ji zas nechytla zpet? Ano, je zde jeste varianta, ze se budete bit, dokud to jeden nevzda. Prosim neupinej se primo na to „dat do nosu“,to neni podstatne. Klidne si tam misto toho dosad dloubani do zeber, to je fuk. A prave z toho duvodu to mym detem neoplacim a nejen proto. Ale diky za nazor, no neshodnem se. Neva. @Maty1989 ![]()
@brko píše:
JAK pochopi, ze to boli? Hele priklad: pujdes, das nekomu ranu pesti do nosu. On tobe udela to same na oplatku.. Pokud mu uz pesti znova nedas, bude to proto, ze sis uvedomila, jak moc to muselo toho dotycneho bolet, nebo proto, abys ji zas nechytla zpet? Ano, je zde jeste varianta, ze se budete bit, dokud to jeden nevzda. Prosim neupinej se primo na to „dat do nosu“,to neni podstatne. Klidne si tam misto toho dosad dloubani do zeber, to je fuk. A prave z toho duvodu to mym detem neoplacim a nejen proto. Ale diky za nazor, no neshodnem se. Neva. @Maty1989
A ty se běžně stýkaš s dospělými lidmi, kteří jdou a jen tak z lásky nebo nudy (co já vím, proč to dělají batolata) jdou a někomu jednu ubalí, případně dloubnou do žeber??To je úplně zcestné přirovnání ![]()
@brko píše:
@martina.se ja si myslim, ze ty deti to nedelaji s umyslem ublizit, je to jejich projev lasky nebo zpusob ziskavani pozornosti. to asi nepopre nikdo. Takze to proste nezakazu, ale ukazu jak to lze lepe-viz muj prisp.vyse. ale jo, kazdy at dela, co umi.
jasné, chápu.. u nás bohužel nic jiného nepomohlo
ale jako rozhodně jsem to nedělal s cílem mu nějak ublížit. Ale spíš ukázat, že je to nepříjemné atd.. ![]()
@Lonette a zkouseli jste takove to Pozor, rucicka dela mala, vis jakoze ji tu packu chytnes a udelas s ni to spravne.. ale opakovat-do zblbnuti. kdyz ujede, znova poucit.
ja nevim, mozna mam stesti na deti, ale cim min jsem z jejich skrabani a kousani delala halo, tim rychleji odeznelo, zmirnilo se. Utok na jine deti muze byt pry v batolecim veku jen neco, cim se nestastne snazi prosadit-ale nevim, to je na me v tuto chvili prilis hluboka myslenka
. tam bych asi taky zapracovala na tom dite ucit komunikovat spravne s okolim, nemyslim ted verbalni projev. snad to nepopisuju jak tatar ![]()
@Lutonka samo, ze neznam, hlavne holky tady resi hlavne tu bolest, proto primer, kde se bolest take vyskytuje. nepopiram, ze deti kousou i z jinych duvodu, nez z lasky a pod. Pravda-to jsem mela zminit predtim.
jen kdyby takova situace TEORETICKY nastala, tak i bez napovedy vis, jak budes reagovat a hlavne proc. Mozna nejsem uplne idealni typ na davani srovnavacich prikladu, ale myslim, ze hlavni myslenka zustala zachovana. ale takovych diskuzi tu je hafo, kazdy ma sve metody no. doufam, ze nebude dalsich 20 stran diskuze v duchu Oplacet-ano ci ne? ![]()
a abych k tomu neprispela vic, nez bylo nutne, tak koncim. Stejne uz k tomu nemam co rict a jen bychom se motaly v kruhu…
@Lutonka píše:
A ty se běžně stýkaš s dospělými lidmi, kteří jdou a jen tak z lásky nebo nudy (co já vím, proč to dělají batolata) jdou a někomu jednu ubalí, případně dloubnou do žeber??To je úplně zcestné přirovnání
Však to je to Co se škádlívá, rádo se mívá, ne? Pak půjdu, dloubnu manžela do žeber, a začnu mu vysvětlovat, že to je znamení lásky a hry, nemá za tím heldat nic jinýho, ublížit jsem mu přece nechtěla. A že to nepochopí? To už je jeho problém ![]()