Rozmazlenost? A jak na důslednost?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2612
15.9.16 16:54
@inkakřivák píše:
A dodatek - často jsem si v šimla, jak tu děvčata vzpomínají na prázdniny u babičky - na tu volnost, zážitky, jak směly chodit později spát, jak lítali celé dny po ven ku, jak babička vyvářela samé dobroty, jak jim občas prominula i to umývání třeba, jak mívala doma pokaždé něco dobrého, jak je vláčela po výletech se zmrzlinou - a pak se dočtu, proč nedávají děti k babičkám - neuhlídala by je a děcka by lítaly kdovíkde, vařila by nezdravě, kupovala samé hnusné nezdravé sladkosti, neuhlídala by hygienu, děcka by chodily spát kdovíkdy a ještě by čučely na TV - no a přitom tohle jsou přece prázdniny, ne? I to semtam rozbité koleno, šitá hlava, roztrhané tepláky a promáčené boty.

Tak za takovýhle prázdniny pro děti bych byla neskonale vděčná, ale bohužel, jedna babička bydlí přímo s náma v domě, oba s dědou věčně pracujou, ale jsou v důchodu, děti hlídají jen když je požádám na nejnutnější čas-nákup, lékař. Druhá babička s dědou pracují, ale o děti nikterak moc zájmu neprojevují. Vidíme se v průměru 1× za 14 dní a to od sebe bydlíme 3 km :,(. Ale to je OT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1529
15.9.16 18:53

Inko, kdysi v pravěku jsem četla krásnou větu, co napsal nějaký klouček do slohové práce na začátku září: U babičky to bylo nejlepší, protože jsem si týden nemusel mýt nohy!
Ale obávám se, že dnešní děti, tohle už nezažijí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3473
17.9.16 07:32
@inkakřivák píše:
A dodatek - často jsem si v šimla, jak tu děvčata vzpomínají na prázdniny u babičky - na tu volnost, zážitky, jak směly chodit později spát, jak lítali celé dny po ven ku, jak babička vyvářela samé dobroty, jak jim občas prominula i to umývání třeba, jak mívala doma pokaždé něco dobrého, jak je vláčela po výletech se zmrzlinou - a pak se dočtu, proč nedávají děti k babičkám - neuhlídala by je a děcka by lítaly kdovíkde, vařila by nezdravě, kupovala samé hnusné nezdravé sladkosti, neuhlídala by hygienu, děcka by chodily spát kdovíkdy a ještě by čučely na TV - no a přitom tohle jsou přece prázdniny, ne? I to semtam rozbité koleno, šitá hlava, roztrhané tepláky a promáčené boty.

Tohle je pro mě hodně citlivé téma. Syn má rád, moc rád babičku (má už jen jednu). Bohužel, nevím, jak to zařídit, protože babička není „babička“. Je to smutné, ale je to tak. U prvního syna před 20 lety mu dokonce zakazovala aby ji rikal babicko, a ted u trileťáka třeba prijedeme za ni na chatu u vody a ona si ho vezme na „hlídání“ a za chvilku se vybavuje s osazenstvem a já říkám: „kde máš kluka“ a ona: "no vidíš, sakra a začne ho hledat. Pritom řeka teče přímo u chaty. Když měl první narozeniny, tak mu nic nekoupila protože je malý a ještě z toho nemá rozum. :(

Příspěvek upraven 17.09.16 v 17:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3473
17.9.16 07:57

.

Příspěvek upraven 17.09.16 v 17:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
17.9.16 17:55

To je mi líto, že to máte takhle. Ale tak vám poradím - udělejte svým dětem takové prázdniny vy. My jsme to měli taky takhle - jedna babička ve vedlejším vchodu, druhá přes třista kilometrů. Takže jsme jim tu volnost dali my. I s tím mytím nohou jednou za týden - však se vyráchali na koupališti nebo ve staré vaně na dvorku, a ty sladkosti, no co. A chodit spát až byla tma, takže v deset. A taky měly děti radost. Prostě at mají děti radost, oni neshnijí a zuby jim za týden dva taky neodejdou, když je vyčistí jenom sem tam. K dětství patří volnost a radost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
17.9.16 17:58

@inkakřivák
k těm zubům, ti naši jsou „režimový“, když chci vynechat třeba zuby ráno, nebo před odpoledním spaním, tak nee, zuby prostě musí být, sami se dožadují, ale to jen taková poznámka, kolikrát nevím, čím se jim už zavděčit, jestli volností nebo řádem :) :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3473
17.9.16 18:02
@inkakřivák píše:
To je mi líto, že to máte takhle. Ale tak vám poradím - udělejte svým dětem takové prázdniny vy. My jsme to měli taky takhle - jedna babička ve vedlejším vchodu, druhá přes třista kilometrů. Takže jsme jim tu volnost dali my. I s tím mytím nohou jednou za týden - však se vyráchali na koupališti nebo ve staré vaně na dvorku, a ty sladkosti, no co. A chodit spát až byla tma, takže v deset. A taky měly děti radost. Prostě at mají děti radost, oni neshnijí a zuby jim za týden dva taky neodejdou, když je vyčistí jenom sem tam. K dětství patří volnost a radost.

Naštěstí mám super ženu a prcek má „prázdniny“ pořád. Asi je to trochu i zralostí nás jako rodičů, protože bychom klidně mohli být už ten deda a babicka :D Takže volnost a radost je naše heslo. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
19.9.16 08:51
@PetrVesely píše:
Naštěstí mám super ženu a prcek má „prázdniny“ pořád. Asi je to trochu i zralostí nás jako rodičů, protože bychom klidně mohli být už ten deda a babicka :D Takže volnost a radost je naše heslo. :mrgreen:

já bych to tak super zase neviděla. Ono na prázdninách je skvělé také to, že jsou časově omezené. Prostě něco, na co se nějakou dobu těšíš, plánuješ… Pokud máš volnost pořád, tak ti to zevšední. A ani dětem to neprospěje, protože přecejen ten řád potřebují. Prostě všeho s mírou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
19.9.16 09:32

@lecijasek Přesně, to je právě ono - jsou prázdniny, hurá, nemusím plno věcí. A to těšení se je také důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3473
19.9.16 11:03
@lecijasek píše:
já bych to tak super zase neviděla. Ono na prázdninách je skvělé také to, že jsou časově omezené. Prostě něco, na co se nějakou dobu těšíš, plánuješ… Pokud máš volnost pořád, tak ti to zevšední. A ani dětem to neprospěje, protože přecejen ten řád potřebují. Prostě všeho s mírou.

Já rád prázdniny pořád. Nezevšední to :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
20.9.16 09:09

@PetrVesely Ale ano, pro dítě to pak neznamená prázdninový režim, ale běžný režim. Jak mu potom uděláš radost o prázdninách? taková volnost ne může a nesmí být stále. Nedávno jsem četla velmi pěkný rozhovor s dětským psychologem, kde mluví o nutnosti naučit dítě na (tady nevím přesně jak to formuloval) něco jako oddálená touha. Prostě když si dítě něco přeje, a moc, není dobře mu vždy vyhovět ihned. Je třeba ho naučit, že všechno nejde hned, že někdy taky musí počkat. není dobře mu úplně jeho přání odmítnout, pokud je rozumné, ale stejně tak není dobře hned skočit a plnit. Dítě se musí naučit, že nemůže být všechno podle něj, a to v režimu stálých prázdnin nejde. @PetrVesely A věř mi, že vím, o čem mluvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3473
20.9.16 10:02
@inkakřivák píše:
Dítě se musí naučit, že nemůže být všechno podle něj…

Tak to rozhodně. Také se musí naučit, že když něco chce musí samo vyvinout nějaké usilí.
To všechno ano ale to s prazdninovým rezimem nesouvisí. To zda si může skočit do kaluže, jít spát kdy se mu chce (brzo protože programem dne je utahané :)) nevít režim jak na vojně, dostat babičko-dědečkovské porozumění. A třeba u těch sladkostí rezim, takový že naučit jen málo ale proč né celý rok. Ale snad to vidíme podobně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí