Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Lojzkata a dárcovská spermie tě nevadí? Jo taky bych svoje vajíčka nedarovala ale to je na každé, X žen je přijme jako jediná možnost aby si odnosili dítě i když nebude jejich biologicky no a pak jsou právě ženský co je prostě prodají. Proč zakazovat? každá má právo se rozhodnout ![]()
Beru to zpět. Vážně jsem to přehnala, zakázané by to být nemělo, jistěže je to pro ženy, které nemohou mít dítě jediná možnost, ale já bych nechtěla být tou obdarovanou, ani darovat. Nesnesla bych tu představu, že někde po světě běhá dítě s mojí genetickou výbavou a já o něm nic nevím. Dárcovská spermie by mi taky vadila a to je ten problém u nás docela aktuální.
@Lojzkata jo taky bych nedarovala aby někde běhali moje děti, ale pro někoho jediná možnost a asi jsou s tim srovnané
. Ono je to o tom jestli přehodnotit svoje názory nebo zůstat bezdětná ![]()
@Envie to by byla asi velká náhoda ale stát se to může a je to průser
. A od jedné dárkyně těch vajíček je x, kolikrát chodí na odběry opakovaně ![]()
@Markéta80 píše:
@Envie to by byla asi velká náhoda ale stát se to může a je to průser. A od jedné dárkyně těch vajíček je x, kolikrát chodí na odběry opakovaně
Píšu teoreticky, protože, jak jsem již psala, bych nikdy nedarovala, ale to, že by děti, které vychovávám se někdy zamilovali do dítěte z mého genetického materiálu si myslím, že ta pravděpodobnost je téměř nulová, to by mě ani tak netrápilo, ale s tím, že někde je dítě z mého genetického materiálu bych neunesla, to bych si potom celý život vyčítala, nechápu ty, které to podstupují a nevěřím tomu, že to dělají z lásky k cizí ženské, za tím vidím jen hamižnost a vypočítavost, o tom, že je to dobrá věc pro neplodné ženy nepochybuji.
Mám známou v Car a ta mi říkala, že několik darovaných vajíček se i někdy dělí mezi několik zájemkyn, takže ta, která byla třeba jen na jednom odběru může mít na světě třeba tři děti nebo nemusí mít ani jedno, když se neuchytí.
Spousta darovaných vajíček jde do ciziny, protože u nás se pro neplodnost léčí 95 procent cizinců.
Příspěvek upraven 28.08.15 v 17:15
@Envie to ani asi nejde
a čím víc se tohle bude dělat tim větší šance že se sourozenci setkají ![]()
@Envie ošetřené to nemají, max. u chlapů nepoužijí dárcovské sperma víc než třeba 2×. Šance teoretická samozřejmě je, ale prakticky asi stejná, jako když si tvůj chlap udělá bokem dvě, tři děti a ty se pak v dospělosti taky můžou někde potkat, s největší pravděpodobností (pokud to není rozsévač, co to trousí po služebkách tu v Brně, tu v Jablonci) žijou k sobě mnohem blíž, než tyhle darované děti, zvlášť když (třeba v příhraničních oblastech) jde spousta darovaných buněk právě do zahraničí, protože u nás je to levnější.
@Lojzkata tak o prachy jde v první řadě, vajíček může mít fakt hodně, na odběry jde několikrát a to je potencionálních dětí hodně, a šance že se potkají prostě je, naše země tak velká neni, stačí aby sourozenci šli studovat na jednu školu a už to že se potkají je vyšší ![]()
@Markéta80 píše:
@Lojzkata tak o prachy jde v první řadě, vajíček může mít fakt hodně, na odběry jde několikrát a to je potencionálních dětí hodně, a šance že se potkají prostě je, naše země tak velká neni, stačí aby sourozenci šli studovat na jednu školu a už to že se potkají je vyšší
A potom nastává ta otázka, co jsou ty dárkyně asi za ženské, když jim nějaké směšné peníze stojí za to, aby trousily všude možně svoje děti, že by takový chlapský přístup?
@Envie píše:
@Lojzkata tak hodne k tomu pristupuji studentky. U nas na vejsce si tim „privydelavala“ kazda mozna pata holka…nektetre socialne slabe rodinky a tak. V nekterych centrech, pokud se to nezmenilo, dostanou treba 15 litru. Pro nekoho to jsou velky prachy.
v jednom centru v Praze i 23tisíc, nechápu ty studentky, vždyť je to tak neetické, jednou to ty holky bude mrzet, třeba až budou ve věku důchodkyň, ale bude…
Jo, jsou to prachy a osobně si myslím, že s pohlavníma buňkama by se obchodovat nemělo. Nicméně na druhou stranu bych to tak nedémonizovala, na darovaný vajíčka se čeká i dva roky, takže zas takový fronty těch dárkyní před CARama nestojí, ani za ty prachy…tak se neobávám, že by to s těma polosourozencema bylo až tak vážný. Nehledě na úspěšnost IVF, ona žena, která potřebuje darovaná vejce, není většinou žádná extra plodná, takže často je ráda, že se po x pokusech dočká jednoho vymodlence.
@Lojzkata - nebo vážně chtějí pomoct jinému, to tě nenapadlo? Taky jsem byla jako dárce vajíček, nebyla jsem v žádném finančním presu, nedělala jsem to pro peníze, ale když mi je klinika nabídla, tak jsem je neodmítla. A i kdybych je odmítla, měla by to příjemkyně vajíček levnější? Určitě ne. Svoje děti jsem už měla, takže jsem si říkala, že pokud by došlo k nějakým komplikacím a já už nesměla mít další děti kvůli tomu, nevadí mi to, víc dalších jsem určitě nechtěla.
Ja nevím ze sem teda do diskuze prispivate když vám to tak vadí. Na tohle jsem se nepřála a příspěvků jak je to strašný a bůh vi co je tady až až. Někomu to nevadí a některá za to bude šťastná. To uz je na každý z nás jestli to podstoupime. A co by to mělo být za ženský. Některá chce pomoct druhá peníze, vaše zdraví to není, tak co furt resite. ![]()
@Anonymní píše:
Ja nevím ze sem teda do diskuze prispivate když vám to tak vadí. Na tohle jsem se nepřála a příspěvků jak je to strašný a bůh vi co je tady až až. Někomu to nevadí a některá za to bude šťastná. To uz je na každý z nás jestli to podstoupime. A co by to mělo být za ženský. Některá chce pomoct druhá peníze, vaše zdraví to není, tak co furt resite.
pokud s tim nejsi smirena, tak to nepodstupuj, ale zavolej do caru, at o om vi co nejdriv, neboj, nic platit nebudes
@Evka73 píše:
@Lojzkata - nebo vážně chtějí pomoct jinému, to tě nenapadlo? Taky jsem byla jako dárce vajíček, nebyla jsem v žádném finančním presu, nedělala jsem to pro peníze, ale když mi je klinika nabídla, tak jsem je neodmítla. A i kdybych je odmítla, měla by to příjemkyně vajíček levnější? Určitě ne. Svoje děti jsem už měla, takže jsem si říkala, že pokud by došlo k nějakým komplikacím a já už nesměla mít další děti kvůli tomu, nevadí mi to, víc dalších jsem určitě nechtěla.
možná tak 5% dívek to dělá z čistého altruismu, zbytek pro peníze, mám tam známou, vím moc dobře jak o je…
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.