Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Markéta80 - nečekej že by bylo zdarma. Dál by na tom vydělávaly kliniky, i kdyby ženy začaly chodit darovat opravdu zdarma.
@Evka73 píše:
Protože je darování anonymní, tak nečekám, že by mě někdy dítě z mého vajíčka vyhledalo. A hlavně - určitě si myslím, že má větší vliv člověk, který dítě vychovává než ten kdo mu dá život, případně poskytne genetický materiál. Nikdy jsem nemyslela na děti, které se mohly případně z mých vajíček narodit. To si víc vzpomenu na děti, které jsem jako náhradní maminka odnosila, nebo na chlapečka který se mnou vyrůstal a o kterého jsem se jako hlídačka starala několik let.
Hm, každý to má jinak, já si zase dovedu představit odnosit dítě jako náhradní matka, k tomu dítěti bych neměla žádný vztah, považovala bych se za inkubátor.
Ano, jasně, že je dv přísně anonymní, ale představ si, že rodiče to tomu dítěti řeknou, že je z dv, to dítě bude chtít třeba vědět, kde má genetické kořeny a nebude mu to umožněno, třeba bude chtít poznat svoji biologickou matku…
Nevím jestli by v takovém případě klinika svolila a zkontaktovala nás. Pokud ano, nemám problém ve vysvětlení, samozřejmě po poradě s jeho rodiči, když by to bylo možné.
@Evka73 to je mě jasný že kliniky hrabou prachy, šílenost a bohužel čím dál víc párů musí jejich služeb využít ![]()
@Lojzkata píše:
Tak každý to vidí jinak, mně by vadilo mít někde moje biologické dítě, nevědět, jaké má zázemí, zda je šťastné, zdravé, ano, někdo by mi mohl oponovat, že si někdo to dítě tak moc přál a měl by mu ubližovat?
Ale copak můžeme dát v některých situacích v životě ruku do ohně za sebe, natož za cizí lidi?
Není tohle pro každého a další věc, by mě zajímalo, jestli vy, které jste darovaly, zda jste někdy přemýšlely nad tím, jak asi to dítě vezme, že je z dv, že pro svoji biologickou matku znamenalo jen buňku?
Je to nepředstavitelný hnus, na druhou stranu pro ty, které nemohou mít děti a vidí v dv jedinou možnost je to naděje.
Opravdu jsem nemyslela na deti, ktere se z mych vajicek narodi. Proc taky? Ja to beru ciste sobecky - svoje dite jedno mam, dalsi mit nebudu, ale nechci, aby se moje geny prestaly rozmnozovat. Penize jsem si za to vajicko samozrejme vzala, ale primarne kvuli penezum jsem to nedelala. Ono nakonec tim, ze jsem si musela brat dovolene v praci, jezdit na prohlidky, apod., jsem na tom dost penez ztratila, plus ty rizika, ktere z darovani plynou, to za ty prachy, co darkyne dostane, nestoji. Nejsem na tom financne tak blbe, abych musela prodavat za tuto cenu kus me. Pochybuju, ze dite z darovaneho vajicka bude hledat biologickou „matku“, matka je jeste pored ta, co dite porodi. A jak ta mu vysvetli, ze neni biologickou matkou, to me netrapi… ![]()
@Anonymní píše:
Opravdu jsem nemyslela na deti, ktere se z mych vajicek narodi. Proc taky? Ja to beru ciste sobecky - svoje dite jedno mam, dalsi mit nebudu, ale nechci, aby se moje geny prestaly rozmnozovat. Penize jsem si za to vajicko samozrejme vzala, ale primarne kvuli penezum jsem to nedelala. Ono nakonec tim, ze jsem si musela brat dovolene v praci, jezdit na prohlidky, apod., jsem na tom dost penez ztratila, plus ty rizika, ktere z darovani plynou, to za ty prachy, co darkyne dostane, nestoji. Nejsem na tom financne tak blbe, abych musela prodavat za tuto cenu kus me. Pochybuju, ze dite z darovaneho vajicka bude hledat biologickou „matku“, matka je jeste pored ta, co dite porodi. A jak ta mu vysvetli, ze neni biologickou matkou, to me netrapi…
no to za prvý, ale za druhý, já nevidím důvod dítěti to říkat. Kdybych měla dítě z DV, tak bych mu to vůbec neříkala, popravdě řečeno si myslím, že bych si na to během života málokdy vzpomněla. Já jsem ho odnosila, porodila, vychovala…beze mě by nebylo.
pochybuju, že ženský, který vychovávají svýmu chlapovi kukačku, se nějak trápí tím, jak a kdy mu to řeknou. To je přece úplně stejný případ, taky žena ví, že dítě nemá geny muže, který ho vychovává. Tohle je to samé, jen v bledě modrém, rodiče ví, že dítě nemá geny matky (která ho notabene porodila).
@Anonymní píše:
Opravdu jsem nemyslela na deti, ktere se z mych vajicek narodi. Proc taky? Ja to beru ciste sobecky - svoje dite jedno mam, dalsi mit nebudu, ale nechci, aby se moje geny prestaly rozmnozovat. Penize jsem si za to vajicko samozrejme vzala, ale primarne kvuli penezum jsem to nedelala. Ono nakonec tim, ze jsem si musela brat dovolene v praci, jezdit na prohlidky, apod., jsem na tom dost penez ztratila, plus ty rizika, ktere z darovani plynou, to za ty prachy, co darkyne dostane, nestoji. Nejsem na tom financne tak blbe, abych musela prodavat za tuto cenu kus me. Pochybuju, ze dite z darovaneho vajicka bude hledat biologickou „matku“, matka je jeste pored ta, co dite porodi. A jak ta mu vysvetli, ze neni biologickou matkou, to me netrapi…
Takže takový chlapský přístup, nic ve zlém.
Můj kamarád taky chce mít co nejvíce dětí, rozsévá všude možně, hlavně, že nemusí na ta děcka platit.
@Lojzkata píše:
Takže takový chlapský přístup, nic ve zlém.Můj kamarád taky chce mít co nejvíce dětí, rozsévá všude možně, hlavně, že nemusí na ta děcka platit.
Jo, mozna chlapsky pristup, ale nevidim na tom nic spatneho. Narozdil od toho chlapa, ktery rozseva a vytvari dalsi svobodne matky a deti bez tatinka, tak ja muzu alespon verit tomu, ze „moje dite“ bude mit oba rodice, bude vyrustat v blahobytu a v laskyplnem prostredi. Protoze si myslim, ze rodice, kteri si zaplati darovane vajicko, IVF, projdou vsim tim marasmem okolo oplodneni, si toho ditka budou natolik vazit, aby mu dali vsechno. Samozrejme to tak byt nemusi, za cizi lidi ruku do ohne nestrcim, ale minimalne v te uplne/neuplne rodine vidim zasadni rozdil v rozsevani semene pany a rozsevani vajicek damami… ![]()
@Anonymní píše:
Jo, mozna chlapsky pristup, ale nevidim na tom nic spatneho. Narozdil od toho chlapa, ktery rozseva a vytvari dalsi svobodne matky a deti bez tatinka, tak ja muzu alespon verit tomu, ze „moje dite“ bude mit oba rodice, bude vyrustat v blahobytu a v laskyplnem prostredi. Protoze si myslim, ze rodice, kteri si zaplati darovane vajicko, IVF, projdou vsim tim marasmem okolo oplodneni, si toho ditka budou natolik vazit, aby mu dali vsechno. Samozrejme to tak byt nemusi, za cizi lidi ruku do ohne nestrcim, ale minimalne v te uplne/neuplne rodine vidim zasadni rozdil v rozsevani semene pany a rozsevani vajicek damami…
Když myslíš, že je to tak správně a líbí se Ti rozsévat svoje geny po celém světě, každého věc, ale Tvůj postoj zavání ješitností a cítím z toho takové to chování chlapa alfasamce, rozsévače, já bych tedy nechtěla, aby moje děti měl někdo jiný…
@Lojzkata píše:
Takže takový chlapský přístup, nic ve zlém.Můj kamarád taky chce mít co nejvíce dětí, rozsévá všude možně, hlavně, že nemusí na ta děcka platit.
@Lojzkata píše:
Když myslíš, že je to tak správně a líbí se Ti rozsévat svoje geny po celém světě, každého věc, ale Tvůj postoj zavání ješitností a cítím z toho takové to chování chlapa alfasamce, rozsévače, já bych tedy nechtěla, aby moje děti měl někdo jiný…
chjo ty prostě nepochopíš nebo se dokonce nedokážeš a nechceš smířit s faktem, že někdo to holt má hozený jinak než ty. Pro plno lidí není dítě ani embryo, které už je na misce nebo v těle matky, dokonce není dítětem hodným života ani ve chvíli, kdy se u něj zjistí nějaký postižení jako rozštěp nebo chybějící prstík na ruce. Tak není divu, že ještě mnohem větší část lidí nebere jako dítě zárodečnou buňku, která bez té druhé zárodečné buňky a bez dělohy není a nikdy nebude vůbec nic víc, než biologickým odpadem, který měsíc co měsíc končí v záchodě.
bereš to strašně emocionálně a přitom úplně zbytečně. Nikdo tě nenutí DV ani (pro)dávat ani přijímat, tak buď ráda a necpi lidem (zvlášť zdejším dárkyním…já opakuju že jsem nedarovala, nedarovala bych a měla bych velký problém s přijetím darovaného vejce) svou představu, že jsou nějaký Večerníček, co jede krajinou a háže z vlaku svoje děti, který nějací nebožáci sbírají a dál s nima svévolně nakládají.
@elanaa píše:
chjo ty prostě nepochopíš nebo se dokonce nedokážeš a nechceš smířit s faktem, že někdo to holt má hozený jinak než ty. Pro plno lidí není dítě ani embryo, které už je na misce nebo v těle matky, dokonce není dítětem hodným života ani ve chvíli, kdy se u něj zjistí nějaký postižení jako rozštěp nebo chybějící prstík na ruce. Tak není divu, že ještě mnohem větší část lidí nebere jako dítě zárodečnou buňku, která bez té druhé zárodečné buňky a bez dělohy není a nikdy nebude vůbec nic víc, než biologickým odpadem, který měsíc co měsíc končí v záchodě.bereš to strašně emocionálně a přitom úplně zbytečně. Nikdo tě nenutí DV ani (pro)dávat ani přijímat, tak buď ráda a necpi lidem (zvlášť zdejším dárkyním…já opakuju že jsem nedarovala, nedarovala bych a měla bych velký problém s přijetím darovaného vejce) svou představu, že jsou nějaký Večerníček, co jede krajinou a háže z vlaku svoje děti, který nějací nebožáci sbírají a dál s nima svévolně nakládají.
napsala jsem každého věc, ať si každý dělá co chce… mně se to netýká a naštěstí nikdy týkat nebude
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.