Roztěkanost nebo Porucha?

Anonymní
15.1.23 02:28

Roztěkanost nebo Porucha?

Ahoj.
Mám dceru. 11 let.
Je úžasná. Ve škole jedničky a dvojky. Spíše introvert.

Má svůj okruh zájmů, domácí práce, které bez řečí dělá. Zvířata, o které se stará. Je samostatná. Neremcá, neodmlouvá. Nemá problém s pozorností. Ovládá multitasking. Dokáže naplno dělat i tři věci najednou. Když něco dělá, je soustředěná a dodělá to vždy do konce. Je pečlivá. Hodně pomáhá ostatním. Sama od sebe. Je velmi chytrá a vnímavá. Ani šestou hodinu ve škole není přetažená. Přijde domů a řekne MAMI JDU HNED SE PSEM, abych rychle doposlouchala tu audioknihu.

Do ADHD běžně lidé zaškatulkují dítě které je hyperaktivní (nebo naopak neaktivní). Je to porucha pozornosti. Jako že skáče od jednoho k druhému, že nevydrží jednu věc dělat. Nedokáže se učit, ruší ve výuce atd atd..

To ale moje dcera nedělá. Právě naopak :D

ALE. Řeknu jí, že má donést dvě věci a ona donese jednu. Řeknu jí, že měla donést dvě a ona že zapomněla a jde pro druhou. Pak je ji to líto.

Ve škole dělají nějakou práci. Třeba stranu 3 v matice. Ona svědomitě pracuje, ale najednou skončí, kouká a jako by nevěděla, co má dělat. Vidí, že ostatní něco dělají, ale ona kouká. Učitelka ji řekne PRACUJ ale ona je dcera celá nešťastná. Potřebuje asi, aby ji někdo řekl, co že na vlastně dělat. Nestává se to pořád, ale často. Ji je to pak hodně líto. Chce být hodná a dělat, co se má.

Je mi ji taky hodně líto.

Myslela jsem si, že je jen roztěkaná. Ale jak jsem se na to zaměřila, vypadá to jako… Nevím… Jiný problém nemá.

Já třeba nemůžu plést. Chvíli pletu a pak zapomenu, jak se to vlastně dělá.
Nebo jak píšu, mám každé slovo jinačí písmo. Nebo číslo. Mám v telefonním čísle dvě dvojky a každá je jiná. Já jsem i zvykla, že jsem divná. Ale co když mám nějakou poruchu něčeho a moje dcera taky??

Má to někdo stejně??

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1206
15.1.23 06:43

Já mám také každé písmeno jiné a při monotónní činnosti, nad kterou nemusím pořád přemýšlet, se spletu nebo se úplně ztratím. Nemyslím si, že jsem divná. Není u tvé dcery problém to, že když si něco organizuje sama, tak to dělá bezchybně, ale když jí to organizuje někdo jiný, tak neudrží pozornost? Že když ona sama potřebuje dělat 3 věci najednou, tak nemá problém, ale když dostane úkol od jiného člověka a chce ho hned splnit, tak prostě nějakou věc vypustí… To by mi přišlo také přirozené. Člověk tak nějak poslouchá jen na 1 ucho a v tom mozku se ten požadavek nestihne pořádně zapsat :-). Mně třeba manžel (který zvládá dělat spoustu věcí najednou a pamatuje si i dlouhé nákupní seznamy) říká, že když na něj mluvím a vyjmenovávám úkoly (či postupy), tak když je toho víc jak 2 požadavky, už si to musí napsat. Zatímco když si to sesumíruje sám, tak si nic psát nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
15.1.23 06:59

Také mám takové „výpadky“. Nikdo není 100%. Dcera je ADHD a ta pozornost je úplně někde jinde…jako furt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22457
15.1.23 07:34

To mi prijde tak maly problem, ze to snad ani neni k reseni. Kdyz vi, ze to tak ma muze si vypestovat jednoduche postupy, jak to kompenzovat, aby nebyl problem. Treba si to zapise, aby nezapomela nebo se koukne k spoluzakovi, co ma delat nebo se nenapadne spoluzaka v lavici zepta, co maji delat. Nejjednodussi mi prijde si to zapsat. Mit papir po ruce a kdyz dostanou zadani, tak si zapsat treba strana 3 cela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5625
15.1.23 07:46

Výpadky máme při přetížené hlavě. Mozek prostě vypíná. A nemusí to být ADHD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
15.1.23 08:07

ADHD u holek miva jine projevy, nez u kluku, resp. byva mezi nimi vic „nepozornych“ nez „hyperaktivnich.“ Mivaji i vic schopnosti/tendence projevy maskovat. Pokud jsou k tomu navic hodne inteligentni, casto se problem ukaze az v dospelosti, protoze inteligence to zvlada kompenzovat. To jen obecne na uvod.
Jinak nevim, tezko rict, ono vubec diagnostika neni jednoducha a malokdo to poradne umi. Ale to co popisujes smrdi nejakou poruchou kognitivni funkce, otazka jestli ADHD…zas takovy odbornik nejsem, resp. vubec, jen se zajimam jako totalni laik a protoze muj syn ma dost vyrazne projevy prave toho „holciciho typu“ a ja taky…ale kdybych vzala uplne zjednoduseny popis, ja mam taky zaseky, ze nevim co delam, ale nebyva to proto, ze by mi to najednou vypadlo, jak popisujes ty, ale proto, ze zacnu, a moje hlava je najednou o 5 kroku dal a v uplne jine cinnosti :think: Nebo muj mozek se rozhodne procesovat najednou vsech 58 veci, co potrebuji udelat v nejblizsich 24 hodinach a ja najednou nevim, kde zacit. Nebo tak nejak. Ono se to tezko popisuje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
15.1.23 08:53
@Anonymní píše:
Já jsem i zvykla, že jsem divná. Ale co když mám nějakou poruchu něčeho a moje dcera taky??Má to někdo stejně??

Nejsi divná. Úplně každý člověk na světě je v něčem specifický, má své silné stránky a své limity. Tvá dcera dle tvého popisu zvládá skvěle spoustu věcí, ale nikdo není dokonalý. Píšeš, že dělá naplno i tři věci najednou, ale víš co se říká o multitaskingu? Multitasking is worse than a lie. Buď neděláš ty věci pořádně a nebo ano, ale časem si přetížíš si mozek a on pak někdy jindy vypne. Co bych ti poradila: nebuďte na sebe tak náročné, pokud možno nechtějte zvládat víc věci najednou, hlídejte si odpočinek mezi činnostmi a dcera při práci ve škole ať si třeba tužkou zakroužkuje cvičení, která mají dělat nebo si práci jinak označí. A i kdyby se i přesto stalo, že zapomene, tak se prostě přihlásit a říct: paní učitelko, zapomněla jsem, kterým cvičením máme skončit. Normální učitel jí snad hlavu neutrhne.
A i kdyby byla ADHD, no tak co? Znám několik velmi schopných ADHD. Třeba můj šéf v práci je ADHD a je to nejlepší šéf, co jsem měla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.23 09:13

Zárazy v momentální činnosti. To měla moje dcera (12 let), byli jsme s ní u neuroložky, potvrzena epilepsie. Dobrá zpráva je, že se z toho dá vyrůst. Teď bere léky, prošla vyšetřením v ped. psych. poradně a bude mít úlevy ve škole typu delší čas na písemku apod.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.4.23 17:09

Řeším podobný problém u stejně starého syna.
Taky velmi šikovný, spolehlivý, ale často se vypne.
Něco dělá, zaujme ho něco jiného a konec, k předchozí činnosti se už nedokáže vrátit a navázat. Často něco nedodělá, protože zapomene, že to měl dodělat. Stačí, že si třeba dojde na záchod. Nebo se nesoustředí a naseká zbytečné chyby. Dneska vystěhovával myčku a dával hluboké talíře na mělké. V úkolu měl naprosto triviální chyby.
V týdnu ze školy přinesl pětku, protože udělal jen jednu stranu ze dvou a vůbec mu nebylo divné, že ostatní pracují. Prý je vždycky hotový první, tak to neřešil. Nenapadlo ho papír otočit. Když jsem se ho ptala proč, tak prý ho to prostě nenapadlo. Za mě zkrat. Naštěstí učitelka ho zná, takže mu další den nechala napsat písemku na opravu a měl jedničku.
Další den měl v žákovské N, co se u nás dává za to, že dítě nepracuje. Sešit odevzdal na úplně jinou hromádku. Opět opraveno na 1, protože sešit našel a učitelce dal. Takto to je pořád, není to otázka poslední doby.
Začala jsem uvažovat, jestli ho nevzít do PPP. V září jde na druhý stupeň a tam už se s ním nikdo patlat nebude.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová