Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dejme tomu že si koupím tiket a vyhraju miliony
tak i když bych se za týden rozváděla pořád by půlka výhry byla i manžela i když jsem si tiket koupila já sama. Věci nabité v maželství jsou přeci společné ![]()
@Ali-Ali taky mi to přijde ujeté takhle rozdělovat:to je moje, to tvoje
![]()
@verisek píše:
Dejme tomu že si koupím tiket a vyhraju milionytak i když bych se za týden rozváděla pořád by půlka výhry byla i manžela i když jsem si tiket koupila já sama. Věci nabité v maželství jsou přeci společné
ne vzdy…
pokud napriklad ma chlap na ucte pred svatbou 5 milionu a tyden po svatbe za tech 5 milionu koupi dum za prokazatelne pouze ty svoje penize, tak to do spolecneho majetku pocitano byt nemusi.
ale pokud chlap postupne vydelava behem manzelstvi a setri nebo plati hypoteku na dum, tak ten dum je obou. proste ty prostredky musi „vzniknout“ behem manzelstvi.
@Ali-Ali píše:
ne vzdy…pokud napriklad ma chlap na ucte pred svatbou 5 milionu a tyden po svatbe za tech 5 milionu koupi dum za prokazatelne pouze ty svoje penize, tak to do spolecneho majetku pocitano byt nemusi.
ale pokud chlap postupne vydelava behem manzelstvi a setri nebo plati hypoteku na dum, tak ten dum je obou. proste ty prostredky musi „vzniknout“ behem manzelstvi.
ahá ![]()
A navíc, pokud dostane pozemek darem, tak to taky nespadá do SJM (pokud se nezměnily zákony)
Tak ono take zalezi na tom jaky puvod mely i penize, ktere manzel do domu investoval. Jestlize neslo o dar, ale o vydelky za dobu manzelstvi (v pripade, ze nemate rozdelene SJM), neni to tak, ze Ti v dome nic nepatri!! Krome svych investovanych penez bys po manzelovi mohla chtit i pomernou cast toho, co ze spolecneho investoval do sveho vylucneho majetku.
Nejlepsi ale je, penize do domu investovat pouze pod podminkou ziskani podilu na nemovitosti, jak bylo psano vyse. V pripade rozvodu to soudni tahanice urychli.
Ten pozemek jak dostal od matky darovaci smlouvou - taky myslim, ze se to do sjm nezařazuje…
A peníze za které postavil barak, byly jeho, vydělal si je před manželstvím…
Takže jít na katastr a dát si tam napsat třeba 10%? a manžel 90%?
No jestli on dal do domu 2mil a Ty chces dohromady investovat 450tis., tak je to zhruba 1/4 toho co muz. Ja bych chtela minimalne 1/5 mit psanou na sebe. ![]()
Ja a staci, kdyz Ti napise darovaci smlouvu na prislusny podil domu. Katastr to na zaklade podani na vklad vlastnickeho prava zapise.
@budla Darovaná věc se dá snadno získat zpátky, darovací smlouvou bych tohle radši neřešila ![]()
@j.a.n.i1 Vím, jak to je a neriskovala bych to, když jde o věci jako jsou nemovitosti.
@verisek píše:
Dejme tomu že si koupím tiket a vyhraju milionytak i když bych se za týden rozváděla pořád by půlka výhry byla i manžela i když jsem si tiket koupila já sama. Věci nabité v maželství jsou přeci společné
Včetně nabitých pušek. ![]()