Rozvod - a komu připadne dům?

Krakatice88
16.10.12 17:59

Rozvod a komu připadne dům?

Ahoj, prosím o radu.
Moji známí se nejspíš budou rozvádět a řeší, jak to bude s domem… Popíšu situaci: Ona nikdy pořádně nepracovala, alespoň ne legálně, do vztahu před manželstvím nepřispěla ani korunu, v manželství to samé. Všechno financuje a financoval on. Začal stavět dům, kde začali bydlet před manželstvím a během manželství ho dodělali, zkolaudovali. Všechny faktury šly na jeho jméno, možná jen pár drobností za menší peníze podepsala ona, když on nebyl doma. Jinak celý dům je psán na něj. Jenže je tady „společné jmění manželů“ a jelikož část domu byla hotová před manželstvím a část po uzavření manželství, nevím, co se počítá a zda ona má na něco nárok.

Dále bych ráda věděla, jak by to asi tak mohlo vypadat u soudu o děti, jelikož on je zajištěný, ale ona nemá žádný doložitelný majetek, ani příjem peněz.. Ze zkušeností jiných vím, že když není otec schopný zajistit výživu a bydlení pro děti, často mu je soud nechce ani „půjčovat“. Bude se na matku dívat stejně, nebo fungují určité rozdíly na základě pohlaví?

Budu moc ráda, pokud se některá v této oblasti pohybujete a poradíte mi :mavam:
Na netu jsem našla pár odkazů na tuto problematiku, ale co se týče majetku, který postupně nabýval před i po uzavření manželství, to jsem nic nezjistila. Tak děkuju za případnou pomoc :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16.10.12 18:08

Kdy, jak a na čí jméno byl pořízenej pozemek? Na čí jméno je vydané stavební povolení? Na katastru je zapsanej jako vlastník jenom on? Mají nějakou dohodu či smlouvu o tom, že nabývá do výhradního vlastnictví on? Kolaudace je též jenom na něj? A co ona, jak se k tomu staví, jaké má požadavky? Jinak není důležité, za manželství, na čí jméno zní faktury, to nemá nic společnýho s tím, že vše nabyté za manželství spadá do SJM bez ohledu na to, kdo platil v ten moment.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
16.10.12 18:13

Já bych zase tak černě jeho partnerku neviděla. Znám spoustu takových rodin, kdy se začal stavět dům, on začal podnikat a logicky někdo musel zůstat doma, starat se o rodinu, děti. Kdyby se teď ty rodiny rozváděly, tak se dá říct, že ženy nikdy normálně nepracovaly a pokud ano, tak jen na částečný úvazek, nebo podnikaly, ale nikdy z toho neměly takové peníze aby byly schopné se samy uživit. Spíše šlo o to, aby něco dělaly. A když na to aplikuji tvůj příklad, tak by ty ženy měly táhnout s igelitkou a děti nechat manželovi, protože ony se o děti nemůžou pořádně postarat, protože nemají kde bydlet, nemají peníze… zatímco otec, co celý život pracovat na své firmě je na tom o 100% lépe. Takže dům - tam záelží kdy se koupil, kdo je majitel. Peníze co manžel vydělal za dobu od sňatku by se měly dělit na polovinu a pokud manžel není svině, postará se o to, aby měla jeho ex s jeho dětma kde bydlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2383
16.10.12 18:49

Je to rozvod od rozvodu, pokud byl majetek nabyt před manželství tomu by měl také zůstat, co je nabyto v manželství může být půl na půl. Soud nebude absolutně zajímat kdo přispěl, kdo pracoval a kdo ne! Jde o nemovitosti, auta, peníze, prostě vše co bylo nabyto v manželství. :potlesk: :potlesk: Tak je to například i s dluhy, v manželsví nabyté dluhy taky může začít platit ten kdo se nezadlužil a ani o dluzích nevěděl, znám spoustu takových ženských které platí dluhy exmanželů co jsou za vodou a dluhy prostě neplatí! Nevím zda jsem poradila, každopádně takovu situaci nikomu nezávidím. S péčí to nevím je to případ od případu co tak sleduji v okolí a v rodině!

Jen dodám že si myslím že pokud byl dům skolaudován již za manželství tak je nabyt celý v manželství! Faktury za materiál budou asi těžko soud zajímat :nevim:

Příspěvek upraven 16.10.12 v 18:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
16.10.12 18:50
@kočička Evička píše:
Kdy, jak a na čí jméno byl pořízenej pozemek? Na čí jméno je vydané stavební povolení? Na katastru je zapsanej jako vlastník jenom on? Mají nějakou dohodu či smlouvu o tom, že nabývá do výhradního vlastnictví on? Kolaudace je též jenom na něj? A co ona, jak se k tomu staví, jaké má požadavky? Jinak není důležité, za manželství, na čí jméno zní faktury, to nemá nic společnýho s tím, že vše nabyté za manželství spadá do SJM bez ohledu na to, kdo platil v ten moment.

Pozemek kupoval on na svoje jméno před manželstvím, stavební povolení je taky na jeho jméno a na katastru je taky vlastník on.. Žádnou dohodu o vlastnictví nemají. U té kolaudace si nejsem úplně jistá, ale tuším, že je taky na jeho jméno. Prosím, jak to teda je, když je vše psané na něj, ale část nákladů šla na dům i v manželství?

@ynax píše:
Já bych zase tak černě jeho partnerku neviděla. Znám spoustu takových rodin, kdy se začal stavět dům, on začal podnikat a logicky někdo musel zůstat doma, starat se o rodinu, děti. Kdyby se teď ty rodiny rozváděly, tak se dá říct, že ženy nikdy normálně nepracovaly a pokud ano, tak jen na částečný úvazek, nebo podnikaly, ale nikdy z toho neměly takové peníze aby byly schopné se samy uživit. Spíše šlo o to, aby něco dělaly. A když na to aplikuji tvůj příklad, tak by ty ženy měly táhnout s igelitkou a děti nechat manželovi, protože ony se o děti nemůžou pořádně postarat, protože nemají kde bydlet, nemají peníze… zatímco otec, co celý život pracovat na své firmě je na tom o 100% lépe. Takže dům - tam záelží kdy se koupil, kdo je majitel. Peníze co manžel vydělal za dobu od sňatku by se měly dělit na polovinu a pokud manžel není svině, postará se o to, aby měla jeho ex s jeho dětma kde bydlet.

On rozhodně není svině, to spíš ona :lol: Je jí třicet a doteď nikdy pořádně nedělala, protože NECHTĚLA a vždycky z něj jen tahala peníze na všechno možný, on za ni platil i sociální a zdravotní a teď by se ráda prala i za ten dům, na který nemá podle mě nárok ať už z morálního hlediska, tak i proto, že si nikdy nezaplatila ani ň. Je toho hodně, ale toto je úplně off topic, mě zajímá majetkové vyrovnání, nepotřebuju rozebírat modely rodin a to, jestli by měla nebo neměla jít s igelitkou atd… Ale za názor díky ;)

• Citovat
  • Upravit
2383
16.10.12 18:54

@Theodora92 je sice hezké že je majetek psán na něj ale když jsou manželé tak je majetek obou, nikde přece není uvedeno „majetek manželů Novákových“ nebo jo! Myslím že ho pěkně oškube a ze zákona (neříkám že s tím souhlasím) má na to nárok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
16.10.12 20:16
@nicolle24 píše:
@Theodora92 je sice hezké že je majetek psán na něj ale když jsou manželé tak je majetek obou, nikde přece není uvedeno „majetek manželů Novákových“ nebo jo! Myslím že ho pěkně oškube a ze zákona (neříkám že s tím souhlasím) má na to nárok

No, tím si nejsem tak jistá, zrovna u nemovitosti bývá rozhodující, kdo je tam uveden jako vlastník a není úplně jednoduché to napadnout… a v katastru je tedy rozlišováno zda je to pana Nováka, nebo manželů Novákových.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
16.10.12 20:31

§ 149
(1) Společné jmění manželů zaniká zánikem manželství.
(2) Zanikne-li společné jmění manželů, provede se vypořádání, při němž se vychází z toho, že podíly obou manželů na majetku patřícím do jejich společného jmění jsou stejné. Každý z manželů je oprávněn požadovat, aby mu bylo uhrazeno, co ze svého vynaložil na společný majetek, a je povinen nahradit, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho ostatní majetek. Stejně tak se vychází z toho, že závazky obou manželů vzniklé za trvání manželství jsou povinni manželé splnit rovným dílem.
(3) Při vypořádání se přihlédne především k potřebám nezletilých dětí, k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu, a k tomu, jak se zasloužil o nabytí a udržení společného jmění. Při určení míry přičinění je třeba vzít též zřetel k péči o děti a k obstarávání společné domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2383
16.10.12 20:49

Našla jsem toto http://www.zenyprozeny.cz/…-po-rozvodu/ ale asi je nejlepší se poradit s právníkem! Jinak tady můžeme všechny jen tak hádat, snad mě tohle nepotká a nebudu to muset řešit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
16.10.12 20:52

Podle mého tento dům nepatří do sjm, peníze do něj vložené po svatbě už ano. Takže její peníze (peníze ze smj) byly vloženy do majetku, který je výlučně v jeho vlastnictví (nevím ale jak mají přesně ošetřen ten dům takže polemizuji) čili by se s ní měl finančně vypořádat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
16.10.12 20:54
@Kallkapa píše:
Podle mého tento dům nepatří do sjm, peníze do něj vložené po svatbě už ano. Takže její peníze (peníze ze smj) byly vloženy do majetku, který je výlučně v jeho vlastnictví (nevím ale jak mají přesně ošetřen ten dům takže polemizuji) čili by se s ní měl finančně vypořádat.

Jojo, taky bych to tak viděla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2383
16.10.12 20:55

Zajímalo by mě proč to tu řešíme když zakladatelka na nás dlabe :pocitac: :mrgreen: Lámeme si tady hlavinky a ani dík :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
16.10.12 21:02

Děkuju vám za všechny rady a názory, určitě mi to moc pomohlo! :) Snad se to nakonec všechno dobře vyřeší. Ještě jednou díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Krakatice88
16.10.12 21:05
@nicolle24 píše:
Zajímalo by mě proč to tu řešíme když zakladatelka na nás dlabe :pocitac: :mrgreen: Lámeme si tady hlavinky a ani dík :lol:

Promiň, mám pětitýdenního křiklouna a byla tu návštěva, tak jsem neměla čas sem zajít ;) Tak ještě jednou mockrát všem děkuju, fakt mi to pomohlo!

• Citovat
  • Upravit
2383
16.10.12 21:07

@Theodora92 já sem to myslela ve srandě! Takže no stress :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat