Různá úroveň ZŠ.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8996
16.4.21 15:27

Rozdíly jsou obrovské. Například Základní škola U Vršovického nádraží je právě ta škola kde mají všichni hezké známky a umí houby a na střední školu se nedostanou. Naproti tomu například Základní škola Tupolevova má pravidelně takový odliv studentů na víceletá gymnázia že dochází každý rok ke slučování tříd na druhém stupni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2156
16.4.21 15:42

Ano ano, my máme děti nq škole, kde se hodně učí, jedou i projekty venku, ale mají heslo, že děti motivují, nezastrašují, takže špatné známky neexistují, na to je slovní hodnocení. Dvojka na výzo nejdřív ve třetí třídě.
Zatímco velká škola poblíž v klidu sází pětky druháčkům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
16.4.21 15:42

Ano rozdíly jsou. A není to žádným tajemstvím. Některé školy umí dobře připravit děti z 5. třídy na víceletá gymnázia ale 2. stupeň stojí za nic a jiné školy zase dobře připraví devataky. Ale je v tom více faktorů - specializace školy, kvalita jednotlivých učitelů, složení dětí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
16.4.21 15:48

Rozdíly jsou velké. A jak tu někdo nevěří, že jedničkář na jedné škole bude trojkař na jiné,,, tak by to byl případ mojí neteře. Ta je v páté třídě vesnické školy jedničkářka, ale když vidím, na co se mojí dcery ptá (je starší), s čím vším potřebuje pomoct a poradit, že neví absolutní základy, tak si myslím, že ta škola na vesnici musí být hrozná… /moje bývalá škola z roku pět, srdcovka :()/

Jinak moje dcera taky chodila spíš do slabší školy, v rámci našeho sídliště, v sedmičce se na gympl nedostala, vloni z devítky naštěstí ano. Jelo se podle těch nejslabších, ale ti slabí se zároveň známkovali tak, aby z toho vyšli se ctí. A tak třeba spolužák teď na soukromé!!! střední škole, kam nakonec brali i bez přijímaček, je čtyřkař. Může to být zčásti distančkou, ale prostě on takový byl vždycky, akorát základka ho ohodnotila jinak. Je to syn kamaarádky, tak se dost známe, abych tohle mohla prohlásit. A to není jediný dcery spolužák.

Proto je lepší, a nedávno tu byla taková diskuse, když je dítko chytřejší, tak to zkusit na víceletý gympl. Nás to v pětce nenapadlo /tam by měla větší šanci/, taky by nechtěla kvůli kolektivu, v sedmičce se nepovedlo /nedopadla zas až tak hrozně, ale těch šestiletých gymplů je málo a otvírá se povětšinou jedna třída, a tam se ty rozdíly víc projeví/, teď na čtyřletém je zatím v poho…ale neuměla se učit, protože to na základce nepotřebovala, takže se letos v prváku učila učit. Taky neuměla z textu vytáhnout to nej…zkrátka dělat zápisy, to na ZŠ vůbec nedělali. Když jim přišla tuším v osmičce nová dějepisářka a chtěla po nich referáty a vytáhla na ně normostrany, tak si rodiče těch slabších stěžovali u ředitele. Takže referáty padly. Ale na další škole na sídlišti takto normálně fungovali. Distančkou je teď všechno trochu zkreslené, takže v pololetí měla tři dvojky, za normální docházky bych počítala s horším výzem, ale snad ne nijak dramaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3422
16.4.21 15:50

U nás jsou i rozdíly mezi jednotlivými třídami. Pět tříd v ročníku, 3 Hejný, 2 nehejný. Rodiče dětí, kteří nechtěli Hejného, byli nešťastní, protože v těch dvou třídách se to sešlo děsně. V každé okolo pěti dětí s asistentem a o tom, že třetina třídy neuměla pořádně česky ani nemluvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.21 15:55

Je tomu také věřím. Hlídala jsem děti IZS a velký rozdíl mezi prvňáčky. Už jen v učebnicích… Někteří měli učebnici/ Slabikář typu časopis Puntík. Samý obrázky, vybarvování, cvičení na jedno brdo, pomalu žádné psaní. Jiní měli učebnici, kde na začátku druhého pololetí dokázali přečíst celou POHÁDKU ČERT A Káča. Hodně čtecí, úkoly na porozumění textu, hodně psaní, vyhledává v textu atd.. Když jsem viděla, jak ty dvě děti jedou… Čtou, píšou, to naše děti s těmi hooodne lehkými učebnicemi by nedaly. Koukala jsem na to jak puk.

Prosím anonym, jedná se o práci

• Citovat
  • Upravit
16961
16.4.21 15:57
@Dollorres píše:
Jakou máte zkušenost, s rozdílnou úrovní, složitostí základek? Je to skutečně tak?
Myslela jsem si, že to musí být srovnatelné díky RVP. Nicméně mě dnes švagrová upozornila na to, že každá škola má jiné nároky. Synovec mi připadá inteligentní a má samé 1 od první do teď (5. třída). Myslím, že by měl jít na gympl. Ona mi říká, že má jen lehkou základku. A třeba za co má on za 1, tak za stejný výsledek by údajně na jiné škole mohl mít za 3. To se mi moc nezdá. Jo, a jedná se o Prahu. :think:

Ahoj,

rozdíly určitě jsouk, ale myslím, že až tak velké rozdíly ne - to se hlídá i srovnávacími testy :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27693
16.4.21 16:09
@Ju21na píše:
Já si myslím, že rozdíl je. Z okolí vím, že někde za 1 chybu už jde známka dolů a jinde je ještě jednička. Což ve výsledku skutečně dělá rozdíl. Osobně si i myslím, že je rozdíl mezi školou ve městě a na vesnici. Jde čistě o můj názor, ale dle mě, jsou ve městě ti lepší učitelé, školy mají mnohem lepší a modernější pomůcky, apod.

Hloupý názor u nás vesnická základka s pověstí že děti dokáže perfektně připravit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
16.4.21 16:18

Souhlas s ostatními, rozdíly jsou, a to veliké. Záleží jednak na škole, druhak na učiteli, no a taky co se sejde za kolektiv a v jakém množství. Třída, ve které je 28 dětí a tři z nich mají asistenta, může fungovat jinak, než jiná, kde je dětí 19 a sešly se na jiné úrovni. Jak moc je učitelka motivuje třeba ke čtení, jak moc je péruje na násobilku. Dle čeho jedou jazyk. Někde ještě po dvouu letech jedou pojmenování zvířátek a barviček a jinde po roce píšou souvětí, tvoří otázky a učitel dbá na perfektní výslovnost. Sama jsem angličtnu kdysi doučovala (samozřejmě slabší žáky) a když jsem viděla, co „umí“ dvojkař po třech letech výuky jazyka, chtělo se mi plakat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6879
16.4.21 16:30

Uroven skoly delaji ucitele, osnovy maji vsechny stejne.
Taky tady mame v okoli takovou ZS, kde vetsina deti jednicky, ale na jine by minimalne polovina z nich mela trojky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
16.4.21 16:31
@ugluk píše:
Souhlas s ostatními, rozdíly jsou, a to veliké. Záleží jednak na škole, druhak na učiteli, no a taky co se sejde za kolektiv a v jakém množství. Třída, ve které je 28 dětí a tři z nich mají asistenta, může fungovat jinak, než jiná, kde je dětí 19 a sešly se na jiné úrovni. Jak moc je učitelka motivuje třeba ke čtení, jak moc je péruje na násobilku. Dle čeho jedou jazyk. Někde ještě po dvouu letech jedou pojmenování zvířátek a barviček a jinde po roce píšou souvětí, tvoří otázky a učitel dbá na perfektní výslovnost. Sama jsem angličtnu kdysi doučovala (samozřejmě slabší žáky) a když jsem viděla, co „umí“ dvojkař po třech letech výuky jazyka, chtělo se mi plakat.

Pojmenování zvířátek a barvicek se snad učí ve školkách. Nebo je to nějaká novinka, že tohle se učí až školní děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65253
16.4.21 16:33
@janickaIII píše:
Pojmenování zvířátek a barvicek se snad učí ve školkách. Nebo je to nějaká novinka, že tohle se učí až školní děti?

No ne každý má ve školce angličtinu, takže těžko můžou předpokládat, že to ta děcka už umí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
16.4.21 16:33

Úroveň je nesrovnatelna. Vidíme to po prijimackach, kde jsou vidět body za známky a z testu. Naše děti mají nižší body ze známek a vyšší z testu. A i pak na SŠ říkají, že proti jiným umí víc, byť meli horší známky.
Sice máme jednotné rvp, ale to je minimum co musíme naučit, takže můžeme učivo rozvádět víc a je to pro děti těžší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
16.4.21 16:36
@ka2ka píše:
Hloupý názor u nás vesnická základka s pověstí že děti dokáže perfektně připravit

Taky bych netvrdila, že „venkovské“ školy jsou apriori špatné. Často je to právě naopak. Jednak díky kvalitě učitelů (učitelů je na menších městech dostatek a školy si mohou vybírat) a také díky menšímu počtu žáků. A možná je na venkovských školách také méně žáků se speciálními potřebami, protože ti většinou půjdou do města. Ale to nemám ověřené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
16.4.21 16:54
@janickaIII píše:
Pojmenování zvířátek a barvicek se snad učí ve školkách. Nebo je to nějaká novinka, že tohle se učí až školní děti?

Ale AJ ve školce přece není povinná. A navíc je mnohdy nedostupná. Třeba v současné době už prakticky rok žádné kroužky nejedou. Jak bys chtěla, aby to ty děti uměly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin