Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím Vás o radu, protože nevím, jestli věci nevidím zkresleně, resp. nevím, jak to chodí. Syn má rýmu a kašel (hleny). Chodí do soukromé školky a dnes mi paní učitelka volala, ať si pro syna přijdu, že má opravdu dost kašel. Rýmu zelenou nemá, teplotu také ne. Je veselý, hraje si a není na něm kromě občasné nudle a zakašlání (za odpoledne 2×), nic vidět. Paní učitelka má ve třídě svoje vlastní dítě. Já musím pracovat, mám firmu a i pro syna je lepší, když je ve školce a lítá po venku s dětmi. Nicméně paní učitelka mi řekla, že pokud chci svoje dítě dát zítra do školky, mám si přinést potvrzení od lékaře, že syn může do kolektivu. Pediatrička má ale od 8h ráno, školka přijímá děti do 8:30 a navíc je tam vždy fronta už od půl 8 a čekárna plná nemocných dětí. Bojím se, aby tam opravdu něco nechytil. Také po Vás ve školce chtějí potvrzení? Paní učitelka ho po mě chtěla i v případě molusek - že je syn může navštěvovat kolektiv. Je to také u Vás běžná praxe? Vrací Vám učitelky také děti s rýmou a kašlem? Měla bych být se synem doma? Děkuji za Vaše názory a omlouvám se za anonymitu, jedná se o mého syna. Martina
Ono je to vzdycky tezke, kde je ta hranice…kdy zustat doma, ale aby to nebylo zbytecne, kdy jit do skolky. Ja se proste ridim pravidly te skolky/skoly, popripade to necham na dr. My treba zijeme v cizine a v nynejsi skole je to teda tak, ze pokud na tom dite bylo tak, ze predcasne muselo jit domu kvuli nemoci, ten nasledujici den rozhodne do skoly nejde, jedine s potvrzenim od dr.
@vertunka píše:
No zitra je patek. To je takovej problem vzit si na jeden den volno a byt s klukem 3 dny doma, aby to vylezel??
já to vidím naopak, zítra je pátek, to ještě školku vydrží a kurýrovat se bude přes víkend případně se bude řešit nepřítomnost až od pondělka:-)))
@Anonymní píše:
Vážně to nechápu! Byť je to hloupá rýma a kašel, tak kdo vám dává právo šířit to dál? Může to být viróza a vaše dítě ji směle roznáší a vám je to jedno? Takovéhle maminky opravdu nechápu!Ono se řekne rýma, ale víte vy, jak to může zkomplikovat život někomu jinému? Třeba mamince, která si přivede nakažené dítě domů, kde má třeba ještě malá dvojčátka? Kdo jí pak pomůže? Achjo!
Asi jsem divná, ale když dcera začne posmrkavat, mezi děti jí netaham!
Jo, tak takto to doživotně zkomplikovalo život mně. Blbou rýmu mi dcerka dotáhla ze školky a me to bohužel složilo tak, že jsem chytla silný zánět středouší a zůstal mi tinnitus. Ten je na furt. A já kvůli němu brala pár měsíců antidepresiva, abych se nezbláznila.
Nechápu, jak se někdo může ptát, zvlášť, pokud má za manžela lékaře, jestli má dávat dítě s infekční rýmou (způsobenou s největší pravděpodobností rhinoviry) do školky. A to s moluskama byl snad jen vtip, žejo? Já kolikrát nestačím čučet, s jakýma chrchlama ty děti do školky chodí, ráno to tam vypadá jak v čekárně na plicním. Jo, zakladatelka je podnikatelka, tak musí pracovat, ale asi jí vůbec nevadí, že ostatní matky když budou se svými nakaženými dětmi pak taky doma, že jaksi pracovat nebudou moct. Chtělo by to ohleduplnost a nemocné dítě do kolektivu netahat a bylo by krásně a zdravě ve školkách.
@hofka píše:
já to vidím naopak, zítra je pátek, to ještě školku vydrží a kurýrovat se bude přes víkend případně se bude řešit nepřítomnost až od pondělka:-)))
ooo díky, konečně někdo s rozumným názorem. já se už bála, že jsem osamocená, kdo hystericky neřeší každou rýmečku a zakašlání.
![]()
@Anonymní píše:
Vážně to nechápu! Byť je to hloupá rýma a kašel, tak kdo vám dává právo šířit to dál? Může to být viróza a vaše dítě ji směle roznáší a vám je to jedno? Takovéhle maminky opravdu nechápu!Ono se řekne rýma, ale víte vy, jak to může zkomplikovat život někomu jinému? Třeba mamince, která si přivede nakažené dítě domů, kde má třeba ještě malá dvojčátka? Kdo jí pak pomůže? Achjo!
Asi jsem divná, ale když dcera začne posmrkavat, mezi děti jí netaham!
Proč jsi anonym???
Jinak zakladatelko podle popisu bych dítě do školky poslala.
@Anonymní píše:
Vyležel rýmu? Syn leží pouze když má teplotu nebo horečku. Budou mu za čtvrt roku 3 roky a nepřikážu mu to. Zítra ho absolutně neudržím doma. Ještě teď tu lítá a je plný energie. I ve školce si čile hrál venku celé dopoledne. Včera ušel několik km, byl ještě na odrážedle a byl čilý po celou dobu 5h venku. Vůbec si nestěžuje na nic. Pro něj je to opravdu za trest být zavřený doma. Takže zítra půjdeme minimálně na jednu procházku a odpoledne odjíždíme na víkend pryč. Do školky syn nechodí každý den, ale jen 3 dny v týdnu.
No tak to buď ráda, že je čilý, a že to snáší dobře, jiní to štěstí mít nemusí. Blbá rýma se může setsakramentsky komplikovat, vic. co jsem psala. Buď trošku ohleduplná, Tvoje děcko není jediné na světě.
Jojo, je super být zodpovědně doma s nemocným dítětem, vyléčené ho přivézt do školky a hned v šatně se potkat s chrchlajícím dítětem. Obzvlášť když trpí na záněty středouší a každá „obyčejná“ rýma skončí na ušním ![]()
A ještě když tam ty nemocné děti posílají maminky které jsou doma s mladším sourozencem…
Kasel ryma proste neni ok. Treba muj syn pri kontaktu s takovym ditetem do dvou dnu lehne s teplotou, kaslem a rymou. Dolec ho. ![]()
@Zabatko vtip s moluskama? Syn měl molusky rok, to by jako rok nechodil do školky? A kdyby je měl, až by byl školák? Jedině nehcodil na plavání.
http://www.hygpraha.cz/…6_146_1.html
@selia píše:
@Zabatko vtip s moluskama? Syn měl molusky rok, to by jako rok nechodil do školky? A kdyby je měl, až by byl školák? Jedině nehcodil na plavání.
No potěš koště, zajímalo by mě, jestli paní epidemioložka by svoje dítě ráda posílala do školky s dítětem, které molusky má.
Lidi hrůza, co všechno jste ochotni cpát ostatním lidem.
Původce
Molluscum contagiosum virus (MCV)
Moluska se řadí mezi vysoce nakažlivé kožní onemocnění, které postihuje děti i dospělé a projevuje se vznikem mnohočetných infekčních puchýřků po celém těle. Existují 4 typy MCV (MCV-1, MCV-2, MCV-3, MCV-4), typ MCV-1 a MCV-2 se vyskytuje převážně u dospělých.
Přenos
K přenosu viru MCV stačí jednoduchý kontakt s nakaženou osobou či s infikovaným předmětem – ručník, oblečení, hračky a také pobyt v bazénu s infikovanou vodou. Děti se nejčastěji nakazí právě tímto způsobem, neboť mají jen částečně vyvinutý imunitní systém a virus MCV se tak v jejich organismu snadno rozšíří. Z důvodu oslabené imunity se tímto způsobem mohou nakazit i pacienti s imunodeficitem.Moluska se také mohou rozšířit po těle tzv. autoinokulací, tedy když si pacient „roznese“ virové částice dotykem z jednoho místa na druhé. U dospělých osob dochází k přenosu nejčastěji při pohlavním styku.
I u lekare je cedulka,,dite s rymou a kaslem do školky nepatří,,
@selia píše:
Moluska se vyskytují především u malých dětí a adolescentů pobývajících v dětských kolektivech, v menším měřítku u dospělých. Odhaduje se, že každý rok onemocní až 10 % dětské populace!
Nejvíce nemocných je ve věku do 8 let.
@mayecka píše:
I u lekare je cedulka,,dite s rymou a kaslem do školky nepatří,,
Jo, u nás taky, jenže dámy si myslí, že to platí jen pro ty cizí děti, pro jejich ne. ![]()
@Zabatko A co jako? Kvůli onemocnění typu molusky nebo rýma nebo bradavice bude jinak zdraví dítě doma týdny nebo měsíce? A dokdy to platí, jenom ve školce, nebo i ve škole? V našem případě by to byl rok, že bych zůstala doma požádala Dobrého Anděla, ať nám přispěje protože jeden z roidčů kvůli tomuto děsivému onemocnění nemá příjem?
Chápu, že tvoje zkušenost je hrozná, ale stejnou rýmu sis mohla přinést z MHD nebo vlastního pracovního kolektivu - dospělí kvůli rýmě taky nezůstávají doma. Je to prostě fakt smůla, ale to by člověk musel žít na půstém ostrově, aby se takovému malému riziku zcela vyhnul.
Vyležel rýmu? Syn leží pouze když má teplotu nebo horečku. Budou mu za čtvrt roku 3 roky a nepřikážu mu to. Zítra ho absolutně neudržím doma. Ještě teď tu lítá a je plný energie. I ve školce si čile hrál venku celé dopoledne. Včera ušel několik km, byl ještě na odrážedle a byl čilý po celou dobu 5h venku. Vůbec si nestěžuje na nic. Pro něj je to opravdu za trest být zavřený doma. Takže zítra půjdeme minimálně na jednu procházku a odpoledne odjíždíme na víkend pryč. Do školky syn nechodí každý den, ale jen 3 dny v týdnu.