Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak psala @Ketris … Asi by to chtelo lepsi organizaci veci a uklidu ![]()
@malytlustyhroch Nezlob se na mě, ale namíchat UM je otázka tak asi 3 minut (voda od rána v termosce, odměříš vodu do lahve, nasypeš UM, zatřepeš). Oproti kojení možná zdržovačka, ale oproti tomu odsávání a dokrmování je to úplně v pohodě, mimčo si tu lahev může držet i samo. Taky jsem si tímhle martýriem prošla. Ten, kdo kojil bez problémů, to nemůže nikdy pochopit.
@ProfZav píše:
@malytlustyhroch Nezlob se na mě, ale namíchat UM je otázka tak asi 3 minut (voda od rána v termosce, odměříš vodu do lahve, nasypeš UM, zatřepeš). Oproti kojení možná zdržovačka, ale oproti tomu odsávání a dokrmování je to úplně v pohodě, mimčo si tu lahev může držet i samo. Taky jsem si tímhle martýriem prošla. Ten, kdo kojil bez problémů, to nemůže nikdy pochopit.
přesně tak, hlavně může krmit kdokoliv, takže být zakladatelka tak prostě předám štafetu tatínkovi a jdu si pročistit hlavu, tohle je na palici
Dat psa pryc
to jsou rady. Ulozny prostor, treba privrtat skrinky az ke stropu-pod nimi se udela misto na stul,postylku atd. Ale jinak se zbytecne nehrotit ze vsechno neni ok ![]()
@ProfZav píše:
Ano, omluva vsem uz jsem to upravila. Spatne jsem si precetla uvodni prispevek
a pak jsem mela pocit, ze zenske, ktera koji v pohode, radite prejit na UM, jen proto, aby nemusela kojit co 2 hodiny. V situaci, kterou psala zakl. je to jina. Moje nepozornost.
@kacka.od.vedle co pračku se sušičkou? dítěti alespon bryndák na sliny a když tolik zvrací tak ho netahat všude možně prostě mít pod ním deku a na ní takové ty nepropustné čtverce na přebalování
najít holčinu na venčení psa
Probrat věci a co není absolutně nezbytné dát pryč, sezónní věci do vakuových pytlů. Na prádlo sušičku. A pokud dítě nepřibírá a trápíte se s kojením a dokrmy, refluxem a alergiemi,tak bych s kojením sekla. A vymyslet aspoň jednu pořádnou skříň. A psa pravidelně vyčesávat a smířit se s chlupy, jedovaté nejsou.
Vyhazet nebo odvézt krámy. Je to strašně stresující být v tom prostředí.
@kacka.od.vedle píše: Ženy pomoc!
S manželem bydlíme v garsonce, tak 45m i s chodbou. Mame miminko a psa. A ja nestiham absolutne nic. Mala ma 4 mesice a v postylce si na brisku umi nekdy hrat i 20-30 minut sama, chodim ji ale opravovat, kdyz si zalehne ruku, nebo utirat pusu od slin:) spi tak 3× denne 20 minut. Bohuzel je problematicke krmeni, takze 5min koj, 20min cpu dokrm, 30 minut odsavam mliko, pak cistim odsavacku, obcas prerusuju, kvuli breku male, vsude se plete pes, ktery se citi odstrceny. Mala se kvuli malym prirustkum krmi co dve hodiny, takze zbyde fakt malo casu. kdyz chci vytrit musim prelozit pul bytu na druhou stranu a pak zase zpet (susaky na pradlo, batohy, krabice), pes je cune, manzel je cune. I kdyz delam co muzu, tak je vsude prach, drobky a psi chlupy. Ja jsu cely den v zupanu, kolikrat si poprvy cistim zuby az odpoledne a ti mame 1 mistnost! Denne peru tak 2-3 pracky, ani to neni kam vesetPrijdu si neschopne. Jsem neupravena, nevrla, hladova (eliminacni dueta kvuli alergii male) a nestastna. Manzel chodi z prace vetsinou v noci a babicky ani nikoho nemame. Ted k veci. Poradte zlepsovaky na usporu casu, nebo jak zvladnout maly prostor. Jaky mate denni rezim? Musim neco zmenit nebo se zblaznimPříspěvek upraven 16.01.19 v 15:50
@kacka.od.vedle píše:
jedna pracka je prcka, kam se hne tam ublinkne nebo oslinta. Ma silny reflux. Takze peru deky, obleceni, hracky.. Druha vetsinou chlapa, zivi ho v podstate telocvik, takze se prevlika i sestkrat denne. Chteli jsme do vetsiho, ale bohuzel nevyslo to s praci. Financne ted stehovani nevyjde
1. Ten pes ti dle popisu přidělává hodně práce. Píšeš, že se všude plete a zároveň se cítí odstrčený. To není dobré, až miminko bude všude lézt a on se bude cítit ještě ohrožený, aby po něm nevyjelo. Chtělo by psa nějak zaměstnat a fyzicky také unavit. Může ti někdo se psem pomoct?
2. pomohla by sušička, ale je to dost hlučný spotřebič. Nebo sušáky třeba zvenku na okno, někde je mívají či sušáky na topení?
3. reflux se časem zlepší, neboj a pak nebudeš muset tolik prát
4. Co z potravy eliminuješ? Proč jsi hladová? Přece se můžeš najíst potravin, které snáší.
5. Máte v bytě vysoké skříně? Jaké krabice a batohy přesouváš?
6. až bude venku hezčí počasí, pomůže ti trávit víc času venku, tak vydrž a nezblázni
se
Chápu tě. Máš ponorku, jsi jak v bublině a nevíš, jak ven. Nejsem milovnice psů, ale chápu, že to je jasný člen domácnosti. Vyprdla bych se na kojení. Z nadhledu vím, jak v době, kdy kojíš, máš mléko na mozku. Doslova. Nasaďte stoprocentně UM a odpadne ti půlka stresu. Sušák jsem v době, kdy jsme neměli sušičku, dávala do vany. Nezakopávali jsme o něj v místnosti. Jak se vyjaří, bude líp. Budete déle a častěji venku, malá bude větší, bude s ní větší sranda a odpadne ti to „zakaždoucenu“ kojení. Bude líp, uvidíš. A při tvém příspěvku se mi vybavila tato paní, co točí na youtube
https://www.youtube.com/watch?…
mám stejně staré dítě, psa nemáme a byt máme o něco málo větší než vy. Odsávala jsem mléko do vánoc a pak jsem se na to vyprdla a musím říct, že já i miminko jsme daleko víc v klidu. Peru 1 pračku týdně pro malou a 1-2pračky pro nás. Uklízím denně podlahu, ostatní věci podle potřeby. Jako taky nemůžu říct, že bych všechno stíhala v pohodě a ještě 3× denně pila v klidu teplé kafe. Ale snažím se malé zavést režim. Chodí si lehnout zhruba po hodině a půl co je vzhůru.
Ahoj, take bydlime v malinkem byte, ted uz 4. Moje rada - udelat velkou revizi a vse nepotrebne bez milosti vyhazet-obleceni, knizky, boty, atd atd atd. Dalsi vec-poridit susicku. Jo, je to 10tis, ale uspori to strasne moc mista a hlavne casu, obe deti meli reflux, takze jsem take neustale prala. Susicka mi neskutecne pomohla-nemusim pradlo veset ani zehlit. A treti rada-zamyslet se nas uloznymi prostory-jedna policka navic u nas dokazala udelat divy. Nebo hezke papirove krabice z Ikea a dat to jeste nahoru na skrine, to taky dosr procisti byt. Co se uklidu tyce, tak maly byt=neustaly neporadek. To taky znam moc dobre. Denni neporadek uklizim az vecer posledni hodinu nez co jdou deti spat, starsi uz pomaha, fakt nema vyznam neustale uklizet a hlavne co ti mala poroste, bude to s neporadkem horsi a horsi, fakt to nema vyznam. A to ja byla takova, ze jsem mela vzdy naklizeno jako bych nekoho cekala. Ale a detma? Totalne zabijacky a zbytecny. Navstevy nemame a kdyz tak s detmi a to je to kamoskam sumak, protoze to maji doma stejne. Velky uklid delam kdyz je muz doma a vezme si deti ven. Kasli na neporadek, ten ted budes mit doma x let a radsi si uzivej detatko. S pejskem toho asi moc nenadelas, chlupy proste poustet bude, s tim se musi pocitat. My psa nemame a stejne zametam a stiram kazdy den.
@malytlustyhroch píše:
Taky jsme meli dite v garzonce, ale bez psa. Zasadni rada je: prvnich 6mesicu po sobe nic nechtit! Nastesti jsme nemeli psa a doma chodili v ponozkach, takze za prvnich pul roku jsem nevytirala ani jednou. Snury jsme povesili, co to slo ke stropu a nakonec kvuli vlhkosti vzdali latkove pleny. Nezehlila jsem. Dite bylo nastesti extremne hodne. Omezila jsem to ostatni, ne kojeni. K diete doporucuju zkusit knekebrot (pokud muzes lepek a nemuzes kynute pecivo), a taky ty kukuricny a rejzovy „krechky platky“, stale si zive vybavuju jaka to byla nadhera moci po tom cca 1/2 roce zase zacit varit treba s cibuli, s peprem… Bude to lepsi, jen to chce vydrzet (a slevit)![]()
Edit: smazala jsem, ze kojeni je snadnejsi nez um, protoze jsem si znovu precetla tvuj uvodni prispevek o odsavani atd, promin, nejak jsem napoprve asi preskocila radek.Příspěvek upraven 16.01.19 v 16:07
dekuju za reakci, bohuzel momentalne muzu jenom ryzi, lusteniny, veprovy a kralici mas a jabko. Mozna proto jsem tak na nervy, ja bych tak jedla:))
@Kaileee píše:
s jedním dítětem to byla dovolená od začátku, denně několik dílů seriálu apod… taky nechápu co celý den dělášmáš jen jedno dítě a vypadá to jak kdybys měla trojčata
no, co delam.. jedu po 2 hod cyklech. cca hodinu mi zabere krmeni (kojeni + odsavani na dalsi krmeni + dokrmovani tim odsatym, coz je casove narocnejsi, musim pomalu, dcera ma silny reflux), dalsi cca pulhodinku se snazi, venovat jenom ji, tedy noseni, odbrkavani, prebaleni, hrani na dece a ukazovani veci po byte a tak, ve zbyle pulhodce mam na curani, hygienu, uklid, prani, zehleni, vareni, venceni psa, atd. po tom uz je dalsi krmeni. nevim, mozna si to neumim lip zorganizovat.
@Pocahonta píše:
Dala bych mimčo do kočáru a šla i s hafákem na pěkně dlouhou procházku, aby se unavil a doma byl v klidu. Mám dvě děti a psa, který byl takové moje první dítě a je dost labilní (kamkoli jdu v bytě, tak za mnou), když je ale dost unavená, tak spí na jednom místě a nevím o ní… Ty se alespoň při té procházce provětráš a přijdeš na jiné myšlenky. Když jsem měla jen jedno dítě, tak jsem i v zimě byla pořád venku…
Dokud to dítě ještě leží, tak je to v poho, ale jakmile začne lézt, tak pozor na hafáka, aby mu nic neudělal (kord když bydlíte v jednom pokoji všichni a pejsek asi nemá moc možností se schovat).
Nebylo by lepší luxovat? A také se divím tomu množství prádla…
ja t zatim delala zvlast, prochazka s kocarkem, teda kratsi, aby se stihlo krmit a pak venceni psa. Bala jsem se, aby pes neskubnul a nestrhnul kocar. Vy mate psa uvazanyho prim na kocaru?nebo jedna ruka kocar, druha pes? Jde to?