Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hele…to si nevybereš…já učím ve školce cca 14 let…děti tam chodí běžně s nemocemi typu rýma či lehký kašel…pokud je to horší, tak taky upozorním rodiče, že by bylo vhodné nechat dítě doma…pokud to NEUDĚLÁM ukamenují mě ostatní rodiče…doslova…"Proč jí dovolíte sem vodit holku se zelenejma nudlema??? Vždyť v šatně kašle…řeknete jí něco??? (mamince jiného dítěte)Dokonce mě jedna maminka bombardovala domů maily, že je její dítě ZASE nemocné a že už toho má plné zuby (tehdy jsem měla od dětí rýmu i já) a že ať se koukám vykurýrovat doma, aby její dcera odemě zase něco nechytla!!! ![]()
Podotýkám, že jako dospělá osoba umím smrkat a pokud kýchnu, zvládnu si dát ruku před pusu (na rozdíl od dětí, které mi bacily vprsknou do obličeje desetkrát denně)a taky si chodím dost často umývat ruce + používám gelovou desinfekci…ale přesto se ani já rýmě neubráním…
Není to jednoduché pro žádnou stranu…ani učitelky, ani rodiče…jediná rada je vydržet…imunita se časem zlepší…může pomoct odstranění mandle, ale nemusí…(dcera absolvovala bez následovného zlepšení…
) Kojila jsem jí do 2!!! let…pro její imunitu jsem dělala všechno…brala Ribomunil…Lactobacyly…Echinaceu…ale až teď v takřka deseti letech můžu říct, že je ok…v tomhle školním roce byla pouze 1 týden doma…jinak zdravá… ![]()
Ahoj, dáváte děti do školky s lehčí rýmou? Dcerce dnes začalo trochu téct z nosu, smrkala za den tak 5×, skoro nic nevysmrkala, jen jí prostě trochu teče z nosu voda. Babička zítra nemůže hlídat, má nějaké doktory a já už chodím druhý týden do práce
Další den by si jí třeba už babička nechala doma, kdyby se to zhoršilo. Spíš se obávám toho, že učitelky budou mít řeči ![]()
ahoj, tohle jsem řešila milionkrát a milion nocí z toho nespala - když člověk chodí do práce, je školka halt „otázka přežití“ - aspoň mě to tak teda připadalo…Učitelky měly řeči jak kdy - jednou jo, někdy ne - dokonce mi jednou volaly do práce, ať „malý zítra nechodí, že má rýmu“ - a co jsem jako měla dělat?? Hlídání babičkama NULOVÉ, oba s manželem v práci…takže to řešily věčné ošetřovačky a já snad budu dosmrti vděčná zaměstnavateli, že z ošetřovaček x-krát za měsíc „nic nedělal“.
Je mi neskutečně líto toho období mezi tím 3 a cca 6 rokem, které jsem si se straším synem neskutečně užívala, protože ten byl jako zázrakem ZDRAVÝ a ne pořád nahromadě jako ten mladší syn…V podstatě jsem byla šťastná, že malý už KONEČNĚ odchodil školku - a to chodil 4 roky, měl odklad, a je v první třídě - tam se ta rýma už fakt takto neřeší ![]()
Rada - pokud ti nikdo hlídat nemůže a musíš do práce, tak halt ráno do školky dát - nic jiného člověku nezbývá…jo a obrnit se proti těm řečem, třeba to bude dobrý a zrovna smrkat nebude ![]()
@blecha72 No asi před 14 dny daly na dveře cedulku, že děti mají být zdravé, nesmí být nachlazené. Potřebovala bych, aby tam byla aspoń zítra…
@Monika24 Pokud ji chceš dát do školky s rýmou, tak jako předpoklad vidím, aby se uměla zcela sama vysmrkat.
Řešila bych zítra ráno podle toho, jak bude vypadat, dnes smrkla 5×, zítra může mít skelné oči a prskat každé 2 minuty, nebo naopak být zítra v pohodě. Při potřebě utřít trochu nos 5× za den bych jí tam asi dala, tomu snad ani neříkám rýma.
@Monika24 kluk taky posmrkává, jinak je úplně v pohodě, takže zítra jde určitě do školky.
Tak u nás se rýma neřeší, teď jde prcek na preventivku, řeknu si o žádanku na alergologii. Ne kvůli školce, ale kvůli mně. Jestli mám léčit alergii, nebo nachlazení.
@Monika24 uvidíš ráno. Je to blbá situace, na 1 den ani nedostaneš paragraf, jedině v případě odmítnutí ve školce navštívit pediatra. Tam zas chytne děcko nějaký jiný humus a zaměstnavatel jasně bude nadšený. Chápu. Ve tvé situaci bych ho do školky zavedla
@lucenka dcerka je právě taky v pohodě. Jen měla dnes párkrát „vodu“ u nosu, ale v kapesníku skoro nic. A právě ani nekýchá, jindy, když jí začínala rýma, tak dost kýchala, to jsem jí nechávala automaticky doma
@blecha72 my jdeme na 3 letou prohlídku až z měsíc. Také se pak doktorky zeptám, jestli je normální, aby měla od září po 11. rýmu
Doufám tedy spíš, že tohle nic nebude…
Mela jsem ted dite vic jak tyden doma. Porad posmrkava, ale to asi jeste nejakou dobu bude, v tomto pocasi… zitra do skolky jde. Potrebuje to jako sul. Uvidim, jestli se zas zhorsi nebo uz to bude dobry.
Dcera chodí už druhým rokem do školky a od podzimu má opět pořád rýmu. Dva týdny ve školce, dva týdny doma. Chodíme do práce, takže víte jak to je dnes obtížné. Vezmu-li si každý měsíc OČR, tak se s prací můžu rozloučit. Naštěstí má jen rýmu, občas s kašlem, ale žádné horečky. Naštěstí se šéfem domluvím, takže jsem schopna si ji nechat doma týden i 14 dní. Půjdeme na trhání mandlí.
Chápu, když má dítě chřipku, angínu nebo nějakou virovou nemoc, ale tohle? Dám ji do školky zdravou a kde tu rýmu asi tak chytne. Nemluvím o tom, že ač tam pořád nejsme, tak platíme „školkovný“ za celý měsíc. Obědy odhlásíte, ok, ale to „školkovný“ se neodečítá. Občas fakt zuřím 
Takže ji vezmu ze školky kvůli rýmě, je doma týden nebo 14 dní a musím přinést potvrzení od lékaře, že může do školky. Takže já s blbou rýmou s ní musím jít k Dr.? Ani mě nehne, ještě si odneseme něco horšího. A když volám k Dr., že potřebuji to potvrzení, tak má ze mě akorát srandu a že prý za to začne asi vybírat poplatky