Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mišanda Ž.. píše:
@ana11 ¨jestli mrazíš, tak doporučuji pak dělat zmrzlinu, je ta nejlepší jakou znám a dávám jen zmrzlé jahody, smetanu na šlehání a třeba trochu cukru i rumunebo mléko - dělám to v nádobě se sekáčkem co je u ručního tyčového mixéru.
Jinak dělám šťávy, ale ty vydrží chvilinku, hned je vypijeme
A děláš jen jahodové nebo k tomu i něco přidáváš? Není těch jahod na sirup potřeba moc? Babička dělávala (když ještě žila ) sirup z rybízu a malin dohromady ( rybízu haba kuk a malin málo), nebo třeba třešně a rybíz…
@kate02 píše:
By mě spíš zajímalo, jestli existuje samosběr ještě něčeho jinýho
houby, borůvky
třešně, a mám pocit že teta jezdila na meruňky nebo broskve, tuším že někam na moravu ![]()
@Mišanda Ž.. píše:
@ana11 ¨jestli mrazíš, tak doporučuji pak dělat zmrzlinu, je ta nejlepší jakou znám a dávám jen zmrzlé jahody, smetanu na šlehání a třeba trochu cukru i rumunebo mléko - dělám to v nádobě se sekáčkem co je u ručního tyčového mixéru.
Jinak dělám šťávy, ale ty vydrží chvilinku, hned je vypijeme
Zmrzliny dělám, ale to je pořád to prvotní zamražení jahod. S těma zamraženýma jde samozřejmě dělat dost, jen jsem chtěla třeba ještě nějakou inspiraci na další možnosti, i když ono toho asi krom mražení a zavařování moc nepůjde, co? ![]()
@kate02 píše:
By mě spíš zajímalo, jestli existuje samosběr ještě něčeho jinýho
To nevím, ale spíš myslím, že ne e. Strýc má sady ( jablka, třešně, višně, švestky a co já vím co ještě ) a nikdy o ničem takovém nemluvil. Byla jsem u něj i na brigádě a spousta dalších brigošů, ale o samosběru nevím ![]()
@Jasněnkaa píše:
houby, borůvkytřešně, a mám pocit že teta jezdila na meruňky nebo broskve, tuším že někam na moravu
No tak to asi jo, ale jestli to nemyslela, tak jako že za to musíš platit… třešní si natrháš u cest kolik chceš, borůvek v lese to samo a o houbách nemůuvím
![]()
@kate02 Tak tady ještě fungují třeba švestky a třešně, jen je to tak, že si jakoby „koupíš“ strom a ten si očešeš. Je to např. ve vsi Kluky u Písku.
@MiskaKosa píše:
No tak to asi jo, ale jestli to nemyslela, tak jako že za to musíš platit… třešní si natrháš u cest kolik chceš, borůvek v lese to samo a o houbách nemůuvím![]()
![]()
tak u třešní vidím problém, źe nerada kradu a většina těch třešní přece jen někomu patří, teda u nás u chalupy to tak bylo, lidi to normálně měli pronajatý ty stromy u silnic a pak si to mohli jet otrhat…
tak nevim, jestli to tak funguje i teď nebo to fakt není „nikoho“… ![]()
Já spíš myslela třeba ty meruňky, broskve, nebo klidně i zeleninu…
![]()
Ono je to daný tím, že jahody jsou náchylné a zrají rychle. U ovocných stromů to není tak rychlé, takže se to stihne sklidit, u jahod by byly velké ztráty, protože by se nestíhalo. Taky o ničem jiném na samosběr nevím.
Jen možná někde v sadech pak pouští na dočišťování, ale u těch jahod je to klasika.
@kate02 píše:
tak u třešní vidím problém, źe nerada kradu a většina těch třešní přece jen někomu patří, teda u nás u chalupy to tak bylo, lidi to normálně měli pronajatý ty stromy u silnic a pak si to mohli jet otrhat…tak nevim, jestli to tak funguje i teď nebo to fakt není „nikoho“…
![]()
U nás je to tak, že ty stromy u cest nepatří nikomu. A je fakt že máme na 3 km třeba 50 stromů… takže opravdu dost a dost. Navíc když to tak vezmeš, tak kolik kilo si pro sebe z toho stromu otrháš? 5 10 15? Na tom stromě to pomalu ani nepoznáš pokud není nějaký mikro
zato ty jahody 20 kilo a řádka pryč ![]()
@kate02 píše:
tak u třešní vidím problém, źe nerada kradu a většina těch třešní přece jen někomu patří, teda u nás u chalupy to tak bylo, lidi to normálně měli pronajatý ty stromy u silnic a pak si to mohli jet otrhat…tak nevim, jestli to tak funguje i teď nebo to fakt není „nikoho“…
![]()
Meruňky, broskve, švestky, máme všechno vlastní. Babička i skoro tchýně pěstují ve velkém a nakonec i rozdávají po sousedech. Minulý rok jsme dva měsíce nejedli nic jiného než rajčata a cuketu
Skoro tchýně to nějak přemrskla
a už to nechtěl nikdo, tak se tím krmily slepice
a co se týče cibule a česneku taky až až… letos se dokonce i nějaký vyhazoval, jelikož se nestihl spotřebovat a už to nebylo ono ![]()
@Lucella píše:švagr měl pronajatou i hrušku na hruškovici
@kate02 Tak tady ještě fungují třeba švestky a třešně, jen je to tak, že si jakoby „koupíš“ strom a ten si očešeš. Je to např. ve vsi Kluky u Písku.
Když jsme před pár lety byli na dovolené v Lednici, byly tam u švestkové aleje byly cedulky, že je pronajatá a nesmí se trhat pod pokutou. Tak to existuje.-)
@Jasněnkaa píše:
Holky třešně už nekupujte, jela jsem autem a už jsou u silnic červený, takže za chvilku budou.
jak které budou
my už třeba máme třesně snězené a u souseda teprve červenají hold jak která odruda
![]()
@lilie12 píše:
jak které budoumy už třeba máme třesně snězené a u souseda teprve červenají hold jak která odruda
![]()
mě nepoučuj, já jsem z vesnice jo? tohle všechno znám
![]()