Samosběr jahod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2256
20.6.13 14:03
@Mišanda Ž.. píše:
@ana11 ¨jestli mrazíš, tak doporučuji pak dělat zmrzlinu, je ta nejlepší jakou znám a dávám jen zmrzlé jahody, smetanu na šlehání a třeba trochu cukru i rumu :P nebo mléko - dělám to v nádobě se sekáčkem co je u ručního tyčového mixéru.
Jinak dělám šťávy, ale ty vydrží chvilinku, hned je vypijeme :oops:

A děláš jen jahodové nebo k tomu i něco přidáváš? Není těch jahod na sirup potřeba moc? Babička dělávala (když ještě žila ) sirup z rybízu a malin dohromady ( rybízu haba kuk a malin málo), nebo třeba třešně a rybíz…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
@kate02 píše:
By mě spíš zajímalo, jestli existuje samosběr ještě něčeho jinýho :-D

houby, borůvky :mrgreen: třešně, a mám pocit že teta jezdila na meruňky nebo broskve, tuším že někam na moravu :think:

• Citovat
  • Upravit
2453
@Mišanda Ž.. píše:
@ana11 ¨jestli mrazíš, tak doporučuji pak dělat zmrzlinu, je ta nejlepší jakou znám a dávám jen zmrzlé jahody, smetanu na šlehání a třeba trochu cukru i rumu :P nebo mléko - dělám to v nádobě se sekáčkem co je u ručního tyčového mixéru.
Jinak dělám šťávy, ale ty vydrží chvilinku, hned je vypijeme :oops:

Zmrzliny dělám, ale to je pořád to prvotní zamražení jahod. S těma zamraženýma jde samozřejmě dělat dost, jen jsem chtěla třeba ještě nějakou inspiraci na další možnosti, i když ono toho asi krom mražení a zavařování moc nepůjde, co? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
20.6.13 14:04
@kate02 píše:
By mě spíš zajímalo, jestli existuje samosběr ještě něčeho jinýho :-D

To nevím, ale spíš myslím, že ne e. Strýc má sady ( jablka, třešně, višně, švestky a co já vím co ještě ) a nikdy o ničem takovém nemluvil. Byla jsem u něj i na brigádě a spousta dalších brigošů, ale o samosběru nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
20.6.13 14:05
@Jasněnkaa píše:
houby, borůvky :mrgreen: třešně, a mám pocit že teta jezdila na meruňky nebo broskve, tuším že někam na moravu :think:

No tak to asi jo, ale jestli to nemyslela, tak jako že za to musíš platit… třešní si natrháš u cest kolik chceš, borůvek v lese to samo a o houbách nemůuvím :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3618
20.6.13 14:10

@MiskaKosa jen jahodovou a není jich moc potřeba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
20.6.13 14:10

@kate02 Tak tady ještě fungují třeba švestky a třešně, jen je to tak, že si jakoby „koupíš“ strom a ten si očešeš. Je to např. ve vsi Kluky u Písku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
20.6.13 14:12
@MiskaKosa píše:
No tak to asi jo, ale jestli to nemyslela, tak jako že za to musíš platit… třešní si natrháš u cest kolik chceš, borůvek v lese to samo a o houbách nemůuvím :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tak u třešní vidím problém, źe nerada kradu a většina těch třešní přece jen někomu patří, teda u nás u chalupy to tak bylo, lidi to normálně měli pronajatý ty stromy u silnic a pak si to mohli jet otrhat… :mrgreen: tak nevim, jestli to tak funguje i teď nebo to fakt není „nikoho“… :mrgreen:

Já spíš myslela třeba ty meruňky, broskve, nebo klidně i zeleninu… :think: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
20.6.13 14:12

Ono je to daný tím, že jahody jsou náchylné a zrají rychle. U ovocných stromů to není tak rychlé, takže se to stihne sklidit, u jahod by byly velké ztráty, protože by se nestíhalo. Taky o ničem jiném na samosběr nevím.

Jen možná někde v sadech pak pouští na dočišťování, ale u těch jahod je to klasika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
20.6.13 14:15
@kate02 píše:
tak u třešní vidím problém, źe nerada kradu a většina těch třešní přece jen někomu patří, teda u nás u chalupy to tak bylo, lidi to normálně měli pronajatý ty stromy u silnic a pak si to mohli jet otrhat… :mrgreen: tak nevim, jestli to tak funguje i teď nebo to fakt není „nikoho“… :mrgreen:Já spíš myslela třeba ty meruňky, broskve, nebo klidně i zeleninu… :think: :mrgreen:

U nás je to tak, že ty stromy u cest nepatří nikomu. A je fakt že máme na 3 km třeba 50 stromů… takže opravdu dost a dost. Navíc když to tak vezmeš, tak kolik kilo si pro sebe z toho stromu otrháš? 5 10 15? Na tom stromě to pomalu ani nepoznáš pokud není nějaký mikro :-D :-D zato ty jahody 20 kilo a řádka pryč :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
20.6.13 14:18
@kate02 píše:
tak u třešní vidím problém, źe nerada kradu a většina těch třešní přece jen někomu patří, teda u nás u chalupy to tak bylo, lidi to normálně měli pronajatý ty stromy u silnic a pak si to mohli jet otrhat… :mrgreen: tak nevim, jestli to tak funguje i teď nebo to fakt není „nikoho“… :mrgreen:Já spíš myslela třeba ty meruňky, broskve, nebo klidně i zeleninu… :think: :mrgreen:

Meruňky, broskve, švestky, máme všechno vlastní. Babička i skoro tchýně pěstují ve velkém a nakonec i rozdávají po sousedech. Minulý rok jsme dva měsíce nejedli nic jiného než rajčata a cuketu :-D Skoro tchýně to nějak přemrskla :-D a už to nechtěl nikdo, tak se tím krmily slepice :-D a co se týče cibule a česneku taky až až… letos se dokonce i nějaký vyhazoval, jelikož se nestihl spotřebovat a už to nebylo ono :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3618
20.6.13 14:18
@Lucella píše:
@kate02 Tak tady ještě fungují třeba švestky a třešně, jen je to tak, že si jakoby „koupíš“ strom a ten si očešeš. Je to např. ve vsi Kluky u Písku.
švagr měl pronajatou i hrušku na hruškovici :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
20.6.13 14:20

Když jsme před pár lety byli na dovolené v Lednici, byly tam u švestkové aleje byly cedulky, že je pronajatá a nesmí se trhat pod pokutou. Tak to existuje.-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
20.6.13 14:34
@Jasněnkaa píše:
Holky třešně už nekupujte, jela jsem autem a už jsou u silnic červený, takže za chvilku budou.

jak které budou :mrgreen: my už třeba máme třesně snězené a u souseda teprve červenají hold jak která odruda :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit
K-Black
20.6.13 14:38
@lilie12 píše:
jak které budou :mrgreen: my už třeba máme třesně snězené a u souseda teprve červenají hold jak která odruda :lol: :lol:

mě nepoučuj, já jsem z vesnice jo? tohle všechno znám :roll: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová