Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nejsem ve dřevech doma, hrála jsem jen v dětsví na flétnu a potom na piano, nevíte, za stačí pro začátek nějaký levnější (9T) altsaxofon ODYSSEY OAS130?
Na internetu toho moc není ohledně dětí a některé české rady typu začít na flétně a pak jít sax jsou nesmysl (v anglických diskusích nikdo nic takového nepíše), za socíku se tím řešil jen nedostatek nástrojů pro děti a neodstatek učitelů.
@anorganička Ty rady mají svůj smysl i dneska. Na flétnu stačí pidi ruce, za nastavitelný školní saxík pro malé ruce vyplázneš minimálně dvakrát tolik
Každopádně by měl stačit, jen vezmi dítko, aby ho v prodejně čaplo, jestli všude dosáhne.
Na jiné dechové nástroje než flétna se hraje až od 10 let nejdřív - dřív to na ZUŠ nevyučují. Je to i ze zdravotních důvodů - větší dechový nápor, dítě to „neutáhne“, nemá takovou kapacitu plic. A taky musí znát trochu anatomii - průdušky, bránice(povrchové, hluboké/hrudní, brániční dýchání).
U nás v ZUŠ se vždy začíná flétnou s tím, že dítě a rodiče se postupně rozhodnou, na jaký další dechový nástroj potom přejdou. Pokud mají představu už u prvňáčka, tak se podle toho vybírá i učitel, u kterého potom může pokračovat, který ho bude postupně připravovat.
Na většině ZUŠ se dá nástroj pronajmout za příznivou cenu na celý rok..Dítěti bych nic ze začátku nepořizovala, nevíš, jestli ho to bude bavit a jestli u toho vydrží. Pokud se bude dítko učit u soukromého učitele, s výběrem nástroje by měl poradit on, jako zkušený odborník.
České ZUŠ se svou „hudební naukou“ naštěstí v Německu nejsou, takže na saxofon bude chodit už nyní, protože chce a flétnu nechce. Pamatuji se, že mě flétna také vůbec nebavila a radši jsem po roce přešla na piano a zde mají také kurz saxu pro 8leté.
Tu velikost ještě vyzkouším… i když si myslím, že už to někde ve škole zkoušeli.
Za stejnou cenu Ashton SX 10 je celkem dobrý, ale samozřejmě je to trochu podprůměr
Teda dámy, já smekám. Saxofon je úžasný nástroj a hlavně sexy, což Vaše dítka docení až později. Palec nahoru za volbu jiného nástroje než obligátního klavíru! ![]()
@anorganička píše: České ZUŠ se svou „hudební naukou“ naštěstí v Německu nejsou, takže na saxofon bude chodit už nyní, protože chce a flétnu nechce. Pamatuji se, že mě flétna také vůbec nebavila a radši jsem po roce přešla na piano a zde mají také kurz saxu pro 8leté.
absolutní souhlas
Pro menší děti je vhodný ohnutý soprán saxofon. Cenově dostupné značky jsou Ryu Saxophones, SF Winds nebo Arnold & Sons. Japonská Yanagisawa je už trošku dražší. Nejlepší obchod je www.saxflute.cz