Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Neproplaci. Každopádně já ač jsem dost škrt, tak toto vyšetření bych fakt nevynechala.
Přispívají na něj zdravotní pojišťovny v rámci svých balíčků. VZP má balíček takový, že se tam vlezou všechny screeningy.
Upřímně? V životě by mě nenapadlo přemýšlet nad tím, jestli jít nebo ne. Samozřejmě že ano. Čekáš dítě. Chceš aby bylo zdravé, ne? Chceš si o tom být jistá nebo alespoň přesvědčená, ne? Tak tam naklusej. Druhý screening je důležitý.
Ještě zpětně k ceně.
1. screening mi proplatila pojišťovna (1 500 Kč stál screening, 1 000 Kč mi dala pojišťovna). 2. screening jsem měla „díky“ vysokému riziku preeklampsie zdarma.
Me spis překvapuje, ze nekdo byl na desetiminutovem screeningu
Ja jsem tam lezela minimálně 35 minut. Kontroloval důkladně kazdy organ, meril kosti, nekolikrat kontroloval srdce, prutoky v cévách.
Se pak nedivim, ze to nekomu prijde zbytecny, kdyz doktor za pet minut zkonstatuje pocet koncetin a pritomnost mozku. ![]()
@Pears206 píše:
Přispívají na něj zdravotní pojišťovny v rámci svých balíčků. VZP má balíček takový, že se tam vlezou všechny screeningy.
To ano. Taky mi to tak proplatili. Ale to je až zpětně.
Vůbec nechápu, jak může někdo uvažovat, že je 2. screening zbytečný…
„Když byl před 2 týdny UZ v pořádku…“ ![]()
Mě nikdy nepřestane udivovat, kolik ženských vlastně netuší, proč, kdy a jaká vyšetření se dělají, v čem spočívají. Běžná kontrola na UZ fakt nenahradí 2. screening… achjo. A taky mě nepřestane udivovat, že někdo řeší ten poplatek. Je fajn, když pojišťovna něco přispěje, to ano, ale sakra s dítětem budou rodinné výdaje úplně jinde, poplatek v řádu 1500-2000 se v tom fakt ztratí. Fakt bych nechtěla, aby se mi narodilo miminko třeba s vadou, která se dala řešit v prenatálním věku, kdyby se na ní přišlo v 20tt. A já jsem nešla, protože… 1500 korun… jako fakt?
@whitemirror píše:
Jít. Je to větší ultrazvuk než ten obyčejný. Na tomto vyšetření se dají najít i vady, u kterých se dá dítěti pomoci, třeba častěji ho hlídat na ultrazvuku nebo po porodu vybrat nemocnici, kde jsou na to lépe vybaveni. Takže i když ženě nevadí mít postižené dítě, je lepší tento screening absolvovat.S 1. screeningem je to jiné, u něj se v případě pozitivního nálezu jako jediná „léčba“ doporučí potrat, dítěti to vyšetření nijak nepomůže.
To taky není pravda, riziko preeklampsie se stanovuje už tam a pokud se jí má úspěšně předcházet, je třeba léčba od 16. tt., to je dlouho před druhým screeningem. U mě to v prvním těhotenství uteklo a pak už se to zachránit nedalo, pokud by se to řešilo včas, mohla jsem dít donosit.
No jinak určitě, kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli té preeklampsii. I kdyby doktor dělal prakticky to samé, což můj doktor dělá, jde o zdraví a život dítěte, tak ať se radši podívá ještě někdo další, aby se něco neprošvihlo a dalo se to třeba řešit včas.
@Anonymní píše:
To taky není pravda, riziko preeklampsie se stanovuje už tam a pokud se jí má úspěšně předcházet, je třeba léčba od 16. tt., to je dlouho před druhým screeningem. U mě to v prvním těhotenství uteklo a pak už se to zachránit nedalo, pokud by se to řešilo včas, mohla jsem dít donosit.No jinak určitě, kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli té preeklampsii. I kdyby doktor dělal prakticky to samé, což můj doktor dělá, jde o zdraví a život dítěte, tak ať se radši podívá ještě někdo další, aby se něco neprošvihlo a dalo se to třeba řešit včas.
Screening preeklampsie ale s tím nesouvisí, ne? Ten význam má, ale já myslela screening plodu, po kterém vzniká plno diskuzí „mám takovou a takovou hodnotu v krvi, jakou mám šanci na Downuv syndrom?“ a spíš to ty ženy stresuje než uklidňuje.
@whitemirror píše:
Screening preeklampsie ale s tím nesouvisí, ne? Ten význam má, ale já myslela screening plodu, po kterém vzniká plno diskuzí „mám takovou a takovou hodnotu v krvi, jakou mám šanci na Downuv syndrom?“ a spíš to ty ženy stresuje než uklidňuje.
Riziko preeklampsie se urcuje v ramci tohoto prvotrimestralniho screeningu v tom cca 12tt. Urcuji se tam ty tri nejcastejsi syndromy (krev, nosni kustka, sijove pojasneni atd) plus preeklampsie. Resp. Muze byt delan i zvlast, ale vetsinou to je najednou a kazdopadne se dela v 1.trimestru.
Třeba já jsem ráda, že jsem na 1. šla, mám těžce nemocnou sestru, a tak jsem nad tím ani neuvažovala a na hned jsem se tam nechala objednat. Do té doby jsem furt byla na nervy, jestli je všechno jak má být, když mi vyšlo vše negativně, ulevilo se mi. A stejně tak to budu brát s tím 2. neboť budu mít (ne jistotu, tu nemáte ani při negativním výsledku, ani ten screening není 100% a kde co se může po**ať během porodu, jako třeba u mojí sestry), ale alespoň budu mít ten pocit a větší klid.🙂