Screening ve 2 trimestru,jit,nejít?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44193
1.7.22 10:30
@Anonymní píše:
Neproplaci. Každopádně já ač jsem dost škrt, tak toto vyšetření bych fakt nevynechala.

Přispívají na něj zdravotní pojišťovny v rámci svých balíčků. VZP má balíček takový, že se tam vlezou všechny screeningy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
1.7.22 10:35

Upřímně? V životě by mě nenapadlo přemýšlet nad tím, jestli jít nebo ne. Samozřejmě že ano. Čekáš dítě. Chceš aby bylo zdravé, ne? Chceš si o tom být jistá nebo alespoň přesvědčená, ne? Tak tam naklusej. Druhý screening je důležitý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1074
11.7.22 07:58

Ještě zpětně k ceně.
1. screening mi proplatila pojišťovna (1 500 Kč stál screening, 1 000 Kč mi dala pojišťovna). 2. screening jsem měla „díky“ vysokému riziku preeklampsie zdarma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
11.7.22 08:10

Me spis překvapuje, ze nekdo byl na desetiminutovem screeningu 8o Ja jsem tam lezela minimálně 35 minut. Kontroloval důkladně kazdy organ, meril kosti, nekolikrat kontroloval srdce, prutoky v cévách. :nevim: Se pak nedivim, ze to nekomu prijde zbytecny, kdyz doktor za pet minut zkonstatuje pocet koncetin a pritomnost mozku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.22 08:24
@Pears206 píše:
Přispívají na něj zdravotní pojišťovny v rámci svých balíčků. VZP má balíček takový, že se tam vlezou všechny screeningy.

To ano. Taky mi to tak proplatili. Ale to je až zpětně.

• Citovat
  • Upravit
3724
12.7.22 17:23

Vůbec nechápu, jak může někdo uvažovat, že je 2. screening zbytečný… :nevim: „Když byl před 2 týdny UZ v pořádku…“ 8o

Mě nikdy nepřestane udivovat, kolik ženských vlastně netuší, proč, kdy a jaká vyšetření se dělají, v čem spočívají. Běžná kontrola na UZ fakt nenahradí 2. screening… achjo. A taky mě nepřestane udivovat, že někdo řeší ten poplatek. Je fajn, když pojišťovna něco přispěje, to ano, ale sakra s dítětem budou rodinné výdaje úplně jinde, poplatek v řádu 1500-2000 se v tom fakt ztratí. Fakt bych nechtěla, aby se mi narodilo miminko třeba s vadou, která se dala řešit v prenatálním věku, kdyby se na ní přišlo v 20tt. A já jsem nešla, protože… 1500 korun… jako fakt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.22 17:33
@whitemirror píše:
Jít. Je to větší ultrazvuk než ten obyčejný. Na tomto vyšetření se dají najít i vady, u kterých se dá dítěti pomoci, třeba častěji ho hlídat na ultrazvuku nebo po porodu vybrat nemocnici, kde jsou na to lépe vybaveni. Takže i když ženě nevadí mít postižené dítě, je lepší tento screening absolvovat.S 1. screeningem je to jiné, u něj se v případě pozitivního nálezu jako jediná „léčba“ doporučí potrat, dítěti to vyšetření nijak nepomůže.

To taky není pravda, riziko preeklampsie se stanovuje už tam a pokud se jí má úspěšně předcházet, je třeba léčba od 16. tt., to je dlouho před druhým screeningem. U mě to v prvním těhotenství uteklo a pak už se to zachránit nedalo, pokud by se to řešilo včas, mohla jsem dít donosit.

No jinak určitě, kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli té preeklampsii. I kdyby doktor dělal prakticky to samé, což můj doktor dělá, jde o zdraví a život dítěte, tak ať se radši podívá ještě někdo další, aby se něco neprošvihlo a dalo se to třeba řešit včas.

• Citovat
  • Upravit
2579
12.7.22 22:30
@Anonymní píše:
To taky není pravda, riziko preeklampsie se stanovuje už tam a pokud se jí má úspěšně předcházet, je třeba léčba od 16. tt., to je dlouho před druhým screeningem. U mě to v prvním těhotenství uteklo a pak už se to zachránit nedalo, pokud by se to řešilo včas, mohla jsem dít donosit.No jinak určitě, kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli té preeklampsii. I kdyby doktor dělal prakticky to samé, což můj doktor dělá, jde o zdraví a život dítěte, tak ať se radši podívá ještě někdo další, aby se něco neprošvihlo a dalo se to třeba řešit včas.

Screening preeklampsie ale s tím nesouvisí, ne? Ten význam má, ale já myslela screening plodu, po kterém vzniká plno diskuzí „mám takovou a takovou hodnotu v krvi, jakou mám šanci na Downuv syndrom?“ a spíš to ty ženy stresuje než uklidňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
12.7.22 22:32
@whitemirror píše:
Screening preeklampsie ale s tím nesouvisí, ne? Ten význam má, ale já myslela screening plodu, po kterém vzniká plno diskuzí „mám takovou a takovou hodnotu v krvi, jakou mám šanci na Downuv syndrom?“ a spíš to ty ženy stresuje než uklidňuje.

Riziko preeklampsie se urcuje v ramci tohoto prvotrimestralniho screeningu v tom cca 12tt. Urcuji se tam ty tri nejcastejsi syndromy (krev, nosni kustka, sijove pojasneni atd) plus preeklampsie. Resp. Muze byt delan i zvlast, ale vetsinou to je najednou a kazdopadne se dela v 1.trimestru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
13.7.22 06:53

Třeba já jsem ráda, že jsem na 1. šla, mám těžce nemocnou sestru, a tak jsem nad tím ani neuvažovala a na hned jsem se tam nechala objednat. Do té doby jsem furt byla na nervy, jestli je všechno jak má být, když mi vyšlo vše negativně, ulevilo se mi. A stejně tak to budu brát s tím 2. neboť budu mít (ne jistotu, tu nemáte ani při negativním výsledku, ani ten screening není 100% a kde co se může po**ať během porodu, jako třeba u mojí sestry), ale alespoň budu mít ten pocit a větší klid.🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí