Screeningy v těhotenství a vysoké HCG - měl někdo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4147
17.8.18 13:59

Ahoj holky, prožívám stejné trápení. Hodnota fbHCG 5,18 při prvotrimestrálním screeninku a vzhledem k věku mi vyšlo riziko 1:240 a jsem v tzv. šedé zóně. Po triple testech se naštěstí riziko snížilo na 1:2200 a všecky hodnoty tentokrát v pořadku, závěr integrovaného testu je negativní, přesto mě genetička tlačí do plodovky vzhledem k vysokému HCG u toho screeninku v prvním trimestru. Plodovky se bojím, abych nepotratila zdravé dítě. Jsem nervama v kýblu, vymodlené druhé dítě po IVF, je mi 36 a nevím, zdali by byla síla na další cykly IVF :,(
Nevíte ke komu na nějakou konzultaci genetický ultrazvuk v Brně? Jinak asi ještě počkáme na podrobný ultrazvuk v druhém trimestru a pak se uvidí. Ty testy z krve mi genetička rozmluvala, že jsou nepřesné :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1759
17.8.18 14:32

@Anonym82 proč by měly být ty testy z krve nepřesné? Já měla výsledky screeningů hraniční a šla jsem do Gennetu na Prenascan… pravděpodobnost, že odhalí ty základní vady je přes 99%…akorát to stálo 12 500 Kč…ale šla bych rozhodně radši do toho než do odběru plodovky.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
17.8.18 14:33
@Anonym82 píše:
Ahoj holky, prožívám stejné trápení. Hodnota fbHCG 5,18 při prvotrimestrálním screeninku a vzhledem k věku mi vyšlo riziko 1:240 a jsem v tzv. šedé zóně. Po triple testech se naštěstí riziko snížilo na 1:2200 a všecky hodnoty tentokrát v pořadku, závěr integrovaného testu je negativní, přesto mě genetička tlačí do plodovky vzhledem k vysokému HCG u toho screeninku v prvním trimestru. Plodovky se bojím, abych nepotratila zdravé dítě. Jsem nervama v kýblu, vymodlené druhé dítě po IVF, je mi 36 a nevím, zdali by byla síla na další cykly IVF :,(
Nevíte ke komu na nějakou konzultaci genetický ultrazvuk v Brně? Jinak asi ještě počkáme na podrobný ultrazvuk v druhém trimestru a pak se uvidí. Ty testy z krve mi genetička rozmluvala, že jsou nepřesné :nevim:

ke konzultaci bych doporučovala dr. Vlašina v Prenatalu,je výborný a mám s ním osobní zkušenost- nejdříve bych šla k němu na ultrazvuk, než bych zvážila tu plodovku.. přijde mi, že ten poměr není tak vážný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
17.8.18 14:40

Už jsi jednu diskuzi na tohle téma zakládala. Vím, že si dítě s Downem nechat nechceš, tak ti dám jednu radu. Nečekej na ultrazvuk ve 20tt a řeš to ihned! Já podstoupila ukončení těhotenství ve 21tt a bylo to peklo. Kdo to nezažil, nedovede si to představit. Navíc by po ultrazvuku stejně musel následovat odběr plodovky a řešení eventuálního problému by se posunulo až ke 24tt. Řešit ukončení těhotenství ve chvíli kdy dítě kope, je na mašli.

• Citovat
  • Upravit
3
17.8.18 15:15

Prenascan

Zdravím, já mám před screeningem, jsem ve 12tt,muj gynekolog mi říkal, že teď nově pojišťovny hradí Prenascan a to v případě, že screening vyjde v tzv. šedé zóně, zkuste se na zeptat, vyhla by jste se odběru plodové vody ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
307
17.8.18 15:44

@Anonym82
Ahoj, hlavu vzhůru, opravdu to nemusí ještě nic znamenat!
Nejsem z Brna, ale v Praze jsem byla v Gennetu, kde to bylo fajn. Ale jinak mezi ty nejlepší lékaře patří MUDr. Frisova - Profema. Zkus ji zavolat a probrat s ní svou situaci. Je to obrovská kapacita, vystupuju v televizi, na různých konferencích a i ze svého okoli vím, že se opravdu vyzná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4147
17.8.18 15:53

@Kety28 uz di přesně bohužel nepamatuju vsechno co mi rekla, ale Clarigo kvůli IVF a ten Trisomy test ze by snad šel udelat. Napsala jsem skrz to dotaz ještě MUDr u které jsem byla na screeninku, tak uvidim co mi rekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4147
17.8.18 16:13

@pazitka dekuju, uz sem o nem slysela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
17.8.18 16:16
@Anonym82 píše:
@pazitka dekuju, uz sem o nem slysela

prostě si tam zavolej a rekni jim, ze mas hranicni hodnoty NT screeningu a ze bys chtela k nemu na konzultaci.. za to fakt nic nedas a je asi nejlepsi v Brne a sirokem okoli..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4147
17.8.18 16:16

@Colette77 co jsem ja nasla na netu, tak to snad hradi pouze 2 pojistovny a vzp tam nebyla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4147
17.8.18 16:22

@Janli pouze se snazim zjistit co nejvic ingormaci, je na tom neco spatneho? :( pro mne je teda momentalne jedno, jestli pujdu na ukonceni ted ci o mesic pozdeji, protoze vyvolavanemu porodu bych se uz nevyhla… Co se ma stat to se uz stane, jedinne o co mi jde je neohrozit zivot zdraveho ditete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69118
17.8.18 16:26

Nojo, když ono stoprocentního není nikdy nic… Ta plodovka teda jo, ale v tvé situaci bych na ni nejspíš taky nešla. Já jsem v tomhle fatalista, nějak to beru, že stejně je strašné množství věcí, co se prenatálně odhalit nedají, takže vůbec mít dítě je samo o sobě risk. Určitě bych konzultovala jinde, zda je některý z těch neinvazivních testů vhodný po IVF (nenapadá mě proč ano, ale odborník nejsem), ony sice dají nějakých 99 %, ale spíš falešně pozitivně a s tímhle pozitivním bych teda do plodovky šla. Plus samozřejmě co nejpodrobnější a co nejdřívější ultrazvuk u někoho fakt vyhlášeného. Ale jednala bych aktivně sama, zkusila obvolat centra nabízenící neinvazivní testy a udělala si obrázek. Pokud vyšel integrovaný test takhle dobře, do plodovky bych se jen kvůli jedné vysoké hodnotě nehnala. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4147
17.8.18 16:40

@ugluk Dekuju, tohle přesně jsem potřebovala slyset :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
18.8.18 08:24

Taky mi ten poměr nepřijde hrozný. Já měla z NT screeningu 1:8 na Downa, vystresovaná jak blázen, nakonec jsme nechali udělat Clarigo (VZP ho neplatí) a naštěstí v pořádku. U těchto testů někdy bývá problém falešně pozitivní výsledek, při pozitivitě na plodovku stejně musíš, ale je to asi 1% případů. Kombinovaný test mi pak vyšel na Downa 1:190, z toho už jsem si nic nedělala a na velkém ultrazvuku jsme se náhodou dostali k dr. Vlašínovi, který řekl, že je vše v naprostém pořádku, ať si neděláme starosti, že už stačí jen donosit a porodit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1218
2.10.18 07:51

Uz me to fakt see! Kaslat na vsechny blby moderni metody a screeningy. Kdysi v roce 50 nejakej starsi uctyhodnej pan zkoumal matky deti s DS a zjistil, ze mely vyssi hCG atd. Bum, oznacil to za pruvodni jev. Ale tech milion zenskych, co maj stejny hodnoty stejne vychyleny a zadnyho Downa nemaji, ty jsou prosim kde? A je jich tisickrat vic, nez tech s pozitivnim Downem! Tak co je tohle za postupy, krucinal? Vubec na ty jejich novoty nelezt, jen tech penez, co jim tam kazda vystrasena matka narve uplne zbytecne, jen protoze kdysi davno jeden pan.. Taky jsem si to prozila a mela vyssi hCG, taky mi nabizeli kdejaky odbery, taky jsem byla vydesena, taky jsem podstoupila.. taky taky taky.. dite je zdravy, krasny, v pristim tehotenstvi odjizdim na Filipiny a doktor me neuvidi ani jeden az do porodu! Nebojte se, nastavajici maminky, myslete na to, ze kdyz vam vyjde riziko 1:200, tak je jen 0,5% (a to je NIC!) pravdepodobnost, ze ho mate (a 99,5%, ze ho nemate! A i kdyz vam vyjde 1:2, furt je 66% pravdepodobnost, ze ho nemate!!). 99% matek vydesi UPLNE zbytecne! V necem jsme hrozne pokrokovi, v jinych vecech uplne pozadu. Dokazou spocitat velice dobre, jake riziko skutecne nesete, proto bych to do 1:desitkam (pripadne jednotkam) VUBEC neresila!! Uzivejte si a vazte si sveho klidu, vase mimi je velmi pravdepodobne v poradku :

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí