Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@KimL jsou spolu 2roky to mi neprijde jako kratka doba pro dite ![]()
@bloesty píše:
Nepřijde mi nezodpovědné mít sedm dětí, ale přijde mi nezodpovědné mít (skoro) každé s jiným otcem…
Vidim to stejne. Zadne stabilni zazemi pro tak pocetnou rodinu.
@Detsa píše:
No ale právě si ten předsudek udělala. Předsudky vždycky vznikají z většinové zkušenosti.
Někdo má hodně dětí, tak má automaticky víc otců, jen bere dávky, plodí bez rozmyslu apod … samozřejmě zakladatelka to tak bohužel má, ale neznamená to, že to tak mají všechny.
Jednu takovou třeba znám, má normálně maturitu, vydělává a všecky děti má s jedním manželem - ten má vysokou.
Je to furt o tom házení do jednoho pytle.
Já si myslím, že předsudky jsou naprosto přirozená věc. Je to jak píšeš většinová zkušenost a člověku to pomáhá se orientovat v životě, je to užitečné. Takže ten název většinová zkušenost mi přijde přesnější. Já mám třeba většinovou zkušenost, že jisté etnikum v naší společnosti je lepší obejít obloukem a tuhle zkušenost jsem předala dětem. A bylo mi úplně u zadele, jestli tím někomu z toho etnika ukřivdím - moje děti jsou moje priorita. Sice nevím, k čemu je většinová zkušenost s tím, že má někdo hodně děti s několika tatínky - to je asi lidem jedno, ale neoznačovala bych předsudky jako něco negativního. Spíš jako výstrahu člověku užitečnou v tom, že někde je veliká pravděpodobnost nějakého konání.
@Kelen píše:
Já nikoho neurážím, možná jsem podvědomě vyjádřila svůj postoj. Kdyby za mnou na pohovor přišla žena jako jsi ty a nebo Šmudlinka a žena, která ma 6 dětí, prostě bych tu ženu se 6 dětmi brala jako práce schopnější a šikovnější. Promiň, zda jsem tě urazila…
nevěděla jsem, že ještě dneska někdo žije v komunismu. U nás v kapitalismu jde o to, že se musí pracovat. Takže paní se šesti dětmi asi bude mít teoreticky více překážek v práci, než jiná, která je vzdělaná a bez děti, nebo s menším počtem dětí. Vím, zkušební doba ukáže. Ale předpoklady jsou takové. Protože jestli ti každou chvíli vypadne prodavačka a žena u pásu. Tak tam musíš nastoupit ty. A to se časem omrzí. Jestli šéfuješ neziskovce, nebo nějakému spolku, tak pravda, tam se to schová dobře. Nic, proti mnohodětným ženám nemám, naopak, ale je nutno uznat, že ty problémy prostě jsou. PS: Romky mají dětí nejvíce, tak napiš, kolik jsi jich už zaměstnala. Díky.
@Kobliha51 Ten příspěvek o tom, že je matka se 6-ti dětmi na trhu práce žádoucí, mi taky přišel neuvěřitelný.
@jednoslunicko píše:
@Kobliha51 Ten příspěvek o tom, že je matka se 6-ti dětmi na trhu práce žádoucí, mi taky přišel neuvěřitelný.
Dokud jsou děti malé, může jen tam, kde nevadí, že do práce nepřijde. A kde to je? No málokde. To se nedá nic dělat. ![]()
@jednoslunicko píše:
Take mi to prijde jako vykrik do tmy. Nejde jen o eventualni nemocnost deti, ale predevsim o to, ze pri takovem poctu deti tam logicky nebude zadna vetsi praxe a i ten cas (ktery by treba byl potreba venovat doplneni vzdelani/kurzu atd.) bude pomerne castym problemem.
@Kobliha51 Mně to přijde naprosto přirozené - ať s ohledem na majitele formy , tak na kolegy. Možná tak ve státním se to ztratí, v soukromém sektoru by to byl průšvih.
@chs.jasmin píše:
Ahoj,pro mě je tato diskuze uplné deja vu
Před třemi lety jsem ležela v porodnici s maminkou 8mi dětí se 3 tatínky. 5měla s prvním manželem, jedno s druhým a pak si našla mladounkého kluka a ten chtěl své a rup, dvojčata. Bylo ji 42. Ležela tam už strašně dlouho, protože se miminka narodila v 7měsíci. Moc hezky jsem si s maminkou popovídala.sama říkala, že měla štěstí na ferove chlapy - všichni ji na děti platili,tak jim mohla dopřát i kroužky a žít normálně. Byla z dětského domova a tak chtěla vždy velkou rodinu a byla za ni moc ráda. Plakala pro mladší - měla je moc ráda a moc se těšila domů.
to je zvláštní - proč je tady opouštěla a nahrazovala jinými? Osobnostně vyrovnaná asi moc nebyla ![]()
@Detsa píše:
No znáš to, ale když se trefíš předsudkem zrovna do někoho, kdo je v té menšinové zkušenosti nebo má zcela jinou zkušenost z okolí, tak se ohradí (třeba já). Protože to pak poškozuje tu menšinu, která si to třeba nezaslouží.Pak je právě otázka, jestli je každý ‚předsudek‘ oprávněný. Nemusím jít daleko - je správný předsudek nebo lépe předpoklad, že muž vždy vykoná lepší práci a má lepší platové ohodnocení ?
Myslím, že tomu zmíněnému etniku se vyhýbá úplně každý mimochodemUrčitě ne. Ale většina to tak eště bude mít. Proto vznikl feminismus, aby to vyvrátil.
. Já také. Takže těžko říct, že každý předsudek je oprávněné nebezpečí.
Já si myslím, že předsudky nejsou něco, co úplně ovlivníme. Je to někde v mysli - co zažijeme víckrát, to se uloží. A menší plat žen není předsudek, ale blbý zvyk a pohodlnost zaměstnavatelů a nízké sebevědomí zaměstnankyň. Za předsudky považuju něco jiného.
Pro vysvětlení ještě jednou: tatínek 1. - opustil mě když jsem v 16 otěhotněla
Tatínek 2.- to byl úlet na festivalu, jediné co o něm vím je křestní jméno jinak nic
Tatínek 3.- můj exmanžel
Tatínek 4?- můj momentální přítel
Já jsem nikoho neopouštěla. Exmanžel mě opakovaně podváděl. Odpustila jsem mu to 4krát a to mi přijde dost. S*rát si na hlavu nenechám. Přítel je férový a též neměl štěstí na vztahy. On není ten typ že by utekl za jinou.
A ještě jednou- pracuju. Sice na nižší pozici vzhledem k mému vzdělávání ale pracuju. A přítel má velký příjem. A ještě jednou: nejsem Romka
@Anonymní píše:
Pro vysvětlení ještě jednou: tatínek 1. - opustil mě když jsem v 16 otěhotněla
Tatínek 2.- to byl úlet na festivalu, jediné co o něm vím je křestní jméno jinak nic
Tatínek 3.- můj exmanžel
Tatínek 4?- můj momentální přítel
Já jsem nikoho neopouštěla. Exmanžel mě opakovaně podváděl. Odpustila jsem mu to 4krát a to mi přijde dost. S*rát si na hlavu nenechám. Přítel je férový a též neměl štěstí na vztahy. On není ten typ že by utekl za jinou.
A ještě jednou- pracuju. Sice na nižší pozici vzhledem k mému vzdělávání ale pracuju. A přítel má velký příjem. A ještě jednou: nejsem Romka
Já to nemyslela na tebe, ale k těm předsudkům - to byl příklad, který byl nejvíc po ruce. Odbočení od tvého tématu.
Já ti fandím
Moje prababička měla 9 dětí a nebyla na vsi zdaleka jediná. Dřív to bylo běžné, dneska to možná běžné není, ale neexistuje důvod, proč bys nemohla mít hodně dětí. Pokud nemáš finanční nebo zdravotní potíže a vyhlídka na další prcky v tobě vzbuzuje těšení a ne hrůzu, tak vůbec nepřemýšlej. Na nějaké úzkostlivé názory se vykašli.
@Detsa píše:
No ale právě si ten předsudek udělala. Předsudky vždycky vznikají z většinové zkušenosti.
Někdo má hodně dětí, tak má automaticky víc otců, jen bere dávky, plodí bez rozmyslu apod … samozřejmě zakladatelka to tak bohužel má, ale neznamená to, že to tak mají všechny.
Jednu takovou třeba znám, má normálně maturitu, vydělává a všecky děti má s jedním manželem - ten má vysokou.
Je to furt o tom házení do jednoho pytle.
ale to není pravda právě, to jsi úplně překroutil, tady se diskutuje z příspěvku, kdy chce sedmé dítě se čtvrtým tatínkem, pomalu co jedno těhotenství, to jiný chlap, první dítě rodila pomalu jako dítě pod zákonem, proto ta dedukce. Vztahovat to na rodinu, kde mají více dětí jedni manželé je mimo. To sis tam naprojektoval něco, co tam není. To není házení do jednoho pytle. To byl naprosto logický dotaz.
@Ellie píše:
Já ti fandímMoje prababička měla 9 dětí a nebyla na vsi zdaleka jediná. Dřív to bylo běžné, dneska to možná běžné není, ale neexistuje důvod, proč bys nemohla mít hodně dětí. Pokud nemáš finanční nebo zdravotní potíže a vyhlídka na další prcky v tobě vzbuzuje těšení a ne hrůzu, tak vůbec nepřemýšlej. Na nějaké úzkostlivé názory se vykašli.
kolik tatínků měly děti babičky? Moji prarodiče pocházeli z mnohočetných rodin. Ale jen z jednoho páru rodičů. Nebyla antikoncepce, naopak bujela dětská úmrtnost. Případ zakladatelky by za našich prarodičů byl hodně přes čáru