Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Ellie píše:
Já ti fandímMoje prababička měla 9 dětí a nebyla na vsi zdaleka jediná. Dřív to bylo běžné, dneska to možná běžné není, ale neexistuje důvod, proč bys nemohla mít hodně dětí. Pokud nemáš finanční nebo zdravotní potíže a vyhlídka na další prcky v tobě vzbuzuje těšení a ne hrůzu, tak vůbec nepřemýšlej. Na nějaké úzkostlivé názory se vykašli.
proč by se měla vykašlat na jiné názory? V podstatě si o názory napsala. Tak dostane všechny názory, co člověk, to nějaký názor. Můj názor je ten, že mám jen tolik dětí, kolik dokážu sama uživit. A to se na mě nezlob, ale 7-8 dětí s nějakým minimálním vzděláním uživit nedokážu, i kdybych k tomu rýžovala zlato. Ano, teď má super chlapa, za dva roky to může být jinak. Takže za mě rozhodně ne. Psala si o názory, tady je můj.
@Anonymní píše:
Pro vysvětlení ještě jednou: tatínek 1. - opustil mě když jsem v 16 otěhotněla
Tatínek 2.- to byl úlet na festivalu, jediné co o něm vím je křestní jméno jinak nic
Tatínek 3.- můj exmanžel
Tatínek 4?- můj momentální přítel
Já jsem nikoho neopouštěla. Exmanžel mě opakovaně podváděl. Odpustila jsem mu to 4krát a to mi přijde dost. S*rát si na hlavu nenechám. Přítel je férový a též neměl štěstí na vztahy. On není ten typ že by utekl za jinou.
A ještě jednou- pracuju. Sice na nižší pozici vzhledem k mému vzdělávání ale pracuju. A přítel má velký příjem. A ještě jednou: nejsem Romka
A Ty další děti chceš?
Nic Ti nechci podsouvat, ale píšu jen to, jak to cítím já.
Tolik dětí musí být vyčerpávající - po fyzické i psychické stránce - rodit a hlavně vychovávat děti od 16. A teď je Ti 36. Asi bych chtěla poznat i jiné stránky života, než znovu těhotenství, rození, kojení, pláč, plenky, žvatlání…
Opravdu nechceš začít myslet víc na sebe a ne na to, co chtějí chlapi? I za cenu, že toho současného si neudržíš a najdeš si nějakého bez nutkání se rozmnožovat?
Podle popisu toho co jsi prožila, jsi hezká a charismatická ženská, která nemá problém s tím někoho sbalit.
@Anonymní píše:
Pro vysvětlení ještě jednou: tatínek 1. - opustil mě když jsem v 16 otěhotněla
Tatínek 2.- to byl úlet na festivalu, jediné co o něm vím je křestní jméno jinak nic
Tatínek 3.- můj exmanžel
Tatínek 4?- můj momentální přítel
Já jsem nikoho neopouštěla. Exmanžel mě opakovaně podváděl. Odpustila jsem mu to 4krát a to mi přijde dost. S*rát si na hlavu nenechám. Přítel je férový a též neměl štěstí na vztahy. On není ten typ že by utekl za jinou.
A ještě jednou- pracuju. Sice na nižší pozici vzhledem k mému vzdělávání ale pracuju. A přítel má velký příjem. A ještě jednou: nejsem Romka
Tak pokud se zvladnete postarat o vsechny a kdyby to byly dve ditka a nevadilo by vam to, tak bych do toho sla, jestli s tim nemate problem. Na ostatni bych se vykaslala, vy se o ne budete starat
.
Zrovna ty, které tady tolik štěkají o práci, tu tráví tolik času na emiminu, že by je snad zaměstnat nechtěl nikdo-to by asi na budoucího zaměstnavatele neudělaly dojem pracovité ženy. Jinak jsem to myslela tak, že žena s 6 dětmi musí mít mnoho dovedností-hlavně těch organizačních. Někdo se mě tu ptá i na cikány. Vůbec to nesouvisí s tématem, tak na to snad nebudu ani odpovídat. Proč někdo ohrnuje nos nad tím mít 7. mimino a ptá se na kariéru zakladatelky a zda vůbec někdy makala je úplně mimo moje chápání. Portál emimin je přeplněný znuděnýma Stepfordskýma paničkama, které čekají až jim někdo nahází zrní v podobě nového příspěvku a tam se slétnou jak **** -neporadí v ničem, kopnou si do zakladatelky, snaží se jí ponížit co to jde a ještě se musí pořádně blýsknout tím, že detailně popíšou jak ony to mají doma úžasné a jak jsou dokonalé. Jako jsou tu i bezva ženské, ale v tom davu *** je prostě není vidět…
edit admin: nevhodné výrazy
@Kelen
Možná to nevíš, ale ty nejsi admin, abys tady diktovala, kdo co má psát. A dá se to napsat i slušně bez urážek. To asi taky nevíš. Tak, teď už to vědět budeš.
@Božislava píše:
majitel je často anonymní
A co? Pracuješ nezištně pro charitu?
Mě připadá zvláštní, že tu dost lidí napíše - šla bych do toho. Já teda ne, se čtvrtým tatínkem. Svojí dceři bych takovou radu rozhodně nedávala. Už ses zakladatelko ptala dětí, co by na to řekly? Těch se to totiž týká nejvíc. Ty totiž ovlivní další generace a když budou urputně hledat, co jim doma chybělo, tak jim unikne v životě spousta jiných věcí. Nejsem příznivcem dnešního trendu, kdy je jako naoko vše pro děti, ale to hlavní, co se dětem nedostává, normální rodina, kde má malý člověk své jisté, na tu se pohlíží jen jako na nějaký bonus. Náš rodinný kamarád si teď našel holčinu, která je z podobné rodiny - taky spousta dětí, spousta tatínků, a k tomu spousta stěhování. To hlavní, co jí připadá v životě důležité, nejsou zážitky, ani nóbl životní standard, ale obyčejné jistoty v podobě jednoho chlapa a stabilní rodiny.
Je to jedině na Tobě a Tvém příteli, protože vy jediní (Ty zejména - jakožto žena a matka) ponesete následky svého rozhodnutí (a nikomu nepřísluší hodnotit, co je pro Tebe moc, špatně nebo OK). Klobouk dolů, že zvládáš výchovu tolika dětí (a kritiku si dle mého názoru zaslouží pokud někdo, tak ti, co se o své děti nestarají - a to bez ohledu na jejich počet - a ne ti, co se starají dobře). Pokud svému příteli opravdu věříš a máte stabilně vypadající vztah + pokud není problém zvládat další dítě/děti (a to po stránce zdravotní, psychické, ani po stránce finanční), pak je to jen o tom, uvědomit si, zda opravdu cítíš, že prostě s ním chceš jít znovu do toho (zase vše od začátku, a to i s možností, že to budou třeba dvojčata). Je logické, že i Tvůj nový partner chce vlastní děti, pokud je sám nemá, a pokud se na to i Ty cítíš, pak nevidím problém v tom jít do toho znovu. Zvládla jsi to dřív (i sama, s tolika dětmi a dvakrát dvojčaty), takže proč ne i teď - resp. asi jediné, co hraje opravdu proti Tobě je vyšší věk (a s ním „únava materiálu“ - tj. člověk už nedává s takovou grácií to, co dával před 15-ti či 20-ti lety). A navíc je to závazek opět na dalších přibližně 20 let (při stále větší unavenosti, neb člověk nemládne). Ale pokud si i partner to vše uvědomuje a je to partner „starací“, tak… rozhodněte se dle svého a ne dle případných hemzů cizích lidí. ![]()
@ruzkovae hemzy cizích lidí? No tak ty máš taky dost, založí diskuzi, konkrétně proto, aby získala názory jiných lidí a když jí ty lidi ten svůj názor napíší, tak přijde nějaká, co se zaregistruje, aby mohla urážet hloupýma kecama alá hemzy lidí ostatní. To je super.
Jsou názory a „názory“ (tj. pouhá odsuzující hodnocení bez jakéhokoliv možného přínosu pro zakladatelku diskuse). Těmi hemzy jsem nemínila každý názor vyjádřený v diskusi, ale to, co zmínila zakladatelka sama ve větě: „Několikrát jsem se setkala s odsuzováním že jsem nezodpovědná že si dělám tolik dětí… podotknu že jsem se o děti starala dobře a nikdy jim nic nechybělo…“ (jinými slovy o další takováto hodnocení zakladatelka jistě nestála a těžko by o něco takového taky někdo stál, že?) ![]()
A i v diskusi člověku, který si její pomocí chce utřídit myšlenky, těžko nějak pomůže ničím kloudně nepodložený odsudek (i když je to taky názor). Pokud si někdo už zaslouží kritiku, je to ten, kdo se o své děti nestará a ne ten, kdo se stará (ať je počet těch dětí v obou případech jakýkoliv).
@ruzkovae pokud někde napíšu, že první dítě jsem rodila coby nezletilá, další coby zletilá, ale nevím s kým, další mám s manželem, a teď uvažuju o dalším s dalším přítelem, prostě je naprosto přirozené, že se nad tím jiný člověk pozastaví, popřípadě to okomentuje.A málokdo to okrmntuje stylem ježiš ta je dobrá. Když to napíšu diskuze, musím počítat tak nějak s touto reakcí, protože to, jak jsem si pořídila děti prostě, je prostě, jak to nepsat, velice nestandardní i na naši uvolněnou dobu. Jestli je o děti postaráno nebo není, o tom to nebylo,nikdo neřešil, jestli mají děti hlad nebo nemají.
Víš, milá terinko4444, spousta lidí dělá zamlada různé seky (i mnohem horší věci než je neplánovaně otěhotnět, a mnozí je nezvládnou tak dobře. Spousta žen dělá horší věci i ve vyšším věku, jenže pokud jdou třeba na potrat, pěkně se to zamaskuje, ale lepšího na tom není zdaleka nic). Navíc to, jak člověk jednal v 16-ti či 20-ti neznamená, že časem nevyzrál a třeba v 38 by udělal totéž. Já nevím, jaká přesně je, ani proč se její život v tom kterém čase odvíjel tak či onak (ono všechno má své souvislosti a důvody) a nemám potřebu soudit její život, o němž nevím skoro nic (a pár stručných informací vytržených z veškerého kontextu ze mne a nikoho znalce jejího života neudělá). Ani si nemyslím, že to, jak se zachovala třeba před 20-ti lety dává možnost odhadovat, jaká je dnes. Někdo ovšem má potřebu to komentovat svrchu, leč takový komentář vypovídá spíš o jeho autorce než o komentované (a můj názor je, že prostě proto, aby se sám cítil líp, protože dokonalý nejsme nikdo,
, toť vše). A už mne dál nebaví reagovat na nějaké tvoje výpady. Do tvojí diskuse jsem nepřispívala (přispěla jsem zakladatelce, protože její téma mne zaujalo, nic víc, nic míň, ta ať si s tím naloží, jak uzná za vhodné, ostatní čtenáři také) s tebou nemám potřebu se dál bavit. Ještě bych možná dodala, že mi připadá, že ty nejhorší věci se často dějí právě ze strachu z různých úplně zbytečných a nepřístojných odsudků okolí.