Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Sedy lehy jsou hlavně dost nebezpečný cvik, pokud se nedělají správně, jsou vlastně celkem na nic.
@Snorlaxik píše:
Tohle nepochopím. U posilování nejde přeci o rychlost, ale o správné provedení určitého počtu cviků. Kdyby se takový způsob výuky tělocviku opakoval pravidelně, tak bych se asi učitelky došla zeptat, proč se v hodině zaměřuje na kvantitu a ne na kvalitu cvičení.
Protože tabulky, většina škol má tabulky, kde jsou všechny cvičební úkony a podle věku (třídy) a pohlaví je to známkovaný. My ty tabulky měli i k nahlédnutí na hodině tv. Takže plácnu, sedmá třída, sedy, lehy, kluci nad 60 jednička, holky nad 50 taky a takhle to postupuje. Pod třicet kluci pětka, holky pod 20 taky. Možná to teď nebylo na známky, ale třeba příště bude, tak jí chtěla trošku vyhecovat, aby jí nemusela dát pětku.
@Matt 02 píše:
Protože tabulky, většina škol má tabulky, kde jsou všechny cvičební úkony a podle věku (třídy) a pohlaví je to známkovaný. My ty tabulky měli i k nahlédnutí na hodině tv. Takže plácnu, sedmá třída, sedy, lehy, kluci nad 60 jednička, holky nad 50 taky a takhle to postupuje. Pod třicet kluci pětka, holky pod 20 taky. Možná to teď nebylo na známky, ale třeba příště bude, tak jí chtěla trošku vyhecovat, aby jí nemusela dát pětku.
Tak v takovém případě bych dítěti řekla, ať cvičí správně ve svém tempu, že důležitější je zdraví než známka.
Tak TV je k tomu, aby se děti ve škole taky protáhly, aby se pořád nesedělo.
Je pravda, že každý učitel je jiný a bazíruje na něčem jiném. Ideál je podle mě ten, když se od každého dělá trochu, aby i děti, co mají neaktivní rodiče, si něco vyzkoušely a našly si ke sportu vztah. Nemá cenu to hrotit, aby děti byly znechucené, jenže problém je ten, že každého znechutí něco jiného ![]()
Sedy a lehy jsou v pohodě, učitel by měl umět najít podobu cviku, kterou zvládne tvoje dcera, stejně jako ti umí cvičitelka ve fitku. Obvykle se u posilování cvičí 3 série po 20. Jestli to bylo na výkon, tak kolik udělá za minutu.
Já myslím že by mohla dát tak 60.
Ty bys měla být na straně učitele, spousta holek teď cvičí i doma kvůli instagramům apod, tak proč by nemělo cvičit na hodině TV.
Povzbuzování mi připadá v pořádku. Na TV se hodí.
@Snorlaxik píše:
Tak v takovém případě bych dítěti řekla, ať cvičí správně ve svém tempu, že důležitější je zdraví než známka.
Tak nemyslím si, že by pár sedů lehů někomu ublížilo. Navíc ty tabulky nevymýšlí nějaká Maruš v garáži, ale nějací odborníci na tělovýchovu, má to své normy a myslím si, že vědí, co je únosný a v pořádku. Ale na druhou stranu je pravda, že někomu to prostě může činit potíže a asi není od věci tyto výchovy známkovat dle snahy a brát v potaz předpoklady konkrétního žáka. Zas ale nikoho to ještě nezabilo. Já neměl s TV nikdy problém, za to hudebka a povinnost zpívání Čerešničky Čerešně sólo před celou třídou, no to bylo pro mě za trest, ale zas přežil jsem to a vlastně se nic nestalo. Halt to je život, nejde dělat jenom to co člověk chce nebo co mu jde a ta základka je v tomhle dobrej trenér.
@Anonymní píše:
Zdravím dcera dnes přišla ze školy, ze dělali v TV sedy-lehy a že ji učitelka pořad přidej, přidej a už nemohla. Kolik by měla dcera udělat?
Vsak na telocviku se musi cvicit.
Ke sportu to hecovani patri
.
A jede se podle tabulek přece ne?
Ale teda pak kdyz ty deti de těžko soustředi na správne dychani ![]()
@Zuzaja dala jich přes 35 a už nemohla tak chtěla skončit, ale učitelka, že ještě minimálně deset jinak to bude dělat každou hodinu, tak to dcera nějak udelala a byla úplně vyrizena
@Anonymní píše:
@Zuzaja dala jich přes 35 a už nemohla tak chtěla skončit, ale učitelka, že ještě minimálně deset jinak to bude dělat každou hodinu, tak to dcera nějak udelala a byla úplně vyrizena
No tak to na konec zvládla, tak kde je problém? Na těláku se cvičí přece, od toho je to tělesná výchova a 45 sed lehů není žádný nepřiměřený požadavek. Učitelka přece neudělala nic špatně
.
Fuj fuj fuj fuj, tahle diskuze mě úplně vrací na základku do tělocviku.
Ponižující úkoly (před všema špulit zadek atd), ostatní spolužáci co po mně křičeli, když jsem nechytla balón, učitelé co křičeli když jsi nedokázal co ostatní, spolužáci kteří nedokáží být s míčem opatrní (nejednou tekla krev, natažené prsty atd.)
A ty děcka (i v 18..) se prostě neumí s míčem ovládat. Basketbal nikdy dobrovolně s takovými lidmi hrát nebudu. A to je pak hodina plná strachu, z každé strany balón, pořád ho někde hází kolem, ne a ne.
Tělocvik bych v žádném případě nedávala povinný. Nevidím důvod proč by měl být.
@Janli píše:
Nikdy tě nehonil divočák po lese, co?: Já taky nechápala na co se učím v matice funkce dokud nepřišel excel…… Každou dovednost můžeš v životě potřebovat a škola tě na to má připravit. Pokud z toho má dítě stres, tak může trénovat, to mu jen prospěje.
Tebe ve škole naučili běhat 50 km/h? Tak to teda tleskám ![]()
Jinak povzbuzení učitele mi přijde normální.
@Mína91 píše:
Tebe ve škole naučili běhat 50 km/h? Tak to teda tleskámJinak povzbuzení učitele mi přijde normální.
Ne, ale díky umění šplhat po tyči nemám problém vylézt na strom…
@Anonymní píše:
Tak 45 neni nic náročného, ale jde o yo jestli ten cvik dela správně..
@Janli píše:
Ne, ale díky umění šplhat po tyči nemám problém vylézt na strom…
To bych tě chtěla, děvče, vidět…
@Darkandeep píše:
Fuj fuj fuj fuj, tahle diskuze mě úplně vrací na základku do tělocviku.Ponižující úkoly (před všema špulit zadek atd), ostatní spolužáci co po mně křičeli, když jsem nechytla balón, učitelé co křičeli když jsi nedokázal co ostatní, spolužáci kteří nedokáží být s míčem opatrní (nejednou tekla krev, natažené prsty atd.)
A ty děcka (i v 18..) se prostě neumí s míčem ovládat. Basketbal nikdy dobrovolně s takovými lidmi hrát nebudu. A to je pak hodina plná strachu, z každé strany balón, pořád ho někde hází kolem, ne a ne.
Tělocvik bych v žádném případě nedávala povinný. Nevidím důvod proč by měl být.
Tělocvik proste ma byt povinný.
Jsou i deti, kteri nechodí na žádný sport, s rodiči nesportuji.. a to i trn tělocvik 2 krat tydne je malo..
Ale byt dobrým telocvikarem, který dokáže motivovat všechny žáky je dost challange..
Telocvik ve skole je krasny zpusob, jak detem znicit vztah ke sportu, aspon muj nazor.
Kdyby to radsi vyuzili ucitele k tomu, jak ten vztah deti ke sportu upevnit a jak je naucit, ze pohyb prispiva k celkovemu zdravi. Misto toho se jede hlavne na vysledky a ztrapnuji se deti, ktere treba nemaji takove sportovni nadani.Je to skoda, ze to takhle probiha, vyslovene promarnena prilezitost.