Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Zuzaja dala jich přes 35 a už nemohla tak chtěla skončit, ale učitelka, že ještě minimálně deset jinak to bude dělat každou hodinu, tak to dcera nějak udelala a byla úplně vyrizena
No vidíš, naučila dceru, že člověk má v sobě vždycky spoustu rezerv, to je cenná lekce, za to bych učitelce poděkovala ![]()
@zrcadlo píše:
No vidíš, naučila dceru, že člověk má v sobě vždycky spoustu rezerv, to je cenná lekce, za to bych učitelce poděkovala
já mám heslo „když nemůžeš, tak musíš“
a vymyslela jsem to dřív, než přišla ta písnička „když nemůžeš, tak přidej víc“
@Jana525 píše:
Telocvik ve skole je krasny zpusob, jak detem znicit vztah ke sportu, aspon muj nazor.Kdyby to radsi vyuzili ucitele k tomu, jak ten vztah deti ke sportu upevnit a jak je naucit, ze pohyb prispiva k celkovemu zdravi. Misto toho se jede hlavne na vysledky a ztrapnuji se deti, ktere treba nemaji takove sportovni nadani.Je to skoda, ze to takhle probiha, vyslovene promarnena prilezitost.
Ano, telocvikar by mel byt tolerantni a snazit aby si nasli zalibu ke sportu..
@zrcadlo píše:
No vidíš, naučila dceru, že člověk má v sobě vždycky spoustu rezerv, to je cenná lekce, za to bych učitelce poděkovala
A o tohle je uplne u kazdeho sportu
@_.Emilyyy píše:
Ano, telocvikar by mel byt tolerantni a snazit aby si nasli zalibu ke sportu..
já jsem měla největší zálibu v tv na střední - náš tělocvikář měl 24 a byl krááááásný - to se to sportovalo
Nemyslím že by tělocvik ničil dětem vztah ke sportu, nebo že by samotná hodina tělocviku vyvolávala trauma.
Traumatozujici jsou pro dítě ty okolnosti, ale to není chyba tělocviku ani učitele. Že chce učitel aby dítě cvičilo a snažilo se, je v pořádku.
To že děcko má na tohle blbé vzpomínky, je spíš problém sebevědomí onoho dítěte, potažmo v jeho výchově a tedy v rodičích.
Zdravě sebevědomé dítě nemá problém se trochu posnažit i za cenu bolesti (sport občas bolí no..) a nemá problém prohrát v míčových hrách, když ví že mu nejdou, jo zamrzí to, ale neměla by na to zůstat škaredá vzpomínka, ze které má špatné pocity ještě v dospělosti.
Všeobecně mají s tělocvikem problém spíš děti s nadváhou a ty co nejsou rodiči vedeny k žádnému pohybu, v obou případech je tělocvik víc než vhodný a za ani jeden případ naopak tělocvik nemůže. Naopak by se rodiče měli zamyslet sami nad sebou a ne děcko omlouvat a kydat na učitele.
@Big boss Sportuju od malička, ale tělák jsem nesnášela. Trauma nemám, ale úča vždycky akorát hodila balón, sedla si na lavičku, ať hrajem. Případě u volejbalu na nás řvala, že nám to nejde. Dobrou tělocvikářku jsem měla jen jednou, bohužel krátce. Byla to holka po škole a dělali jsme každou hodinu něco jiného. Takže zase nekydej na rodiče.
A i nesportovní dítě s nadváhou (ó, jaký smrtelný hřích) si zaslouží podporujícího učitele, který v něm povzbudí zájem namísto odporu. A je rozdíl,, dělej'' ve smyslu,,jsi dobrá, máš na to'' a,, dělej, ty neschopná bramboro''.
@Mína91 píše:
@Big boss Sportuju od malička, ale tělák jsem nesnášela. Trauma nemám, ale úča vždycky akorát hodila balón, sedla si na lavičku, ať hrajem. Případě u volejbalu na nás řvala, že nám to nejde. Dobrou tělocvikářku jsem měla jen jednou, bohužel krátce. Byla to holka po škole a dělali jsme každou hodinu něco jiného. Takže zase nekydej na rodiče.A i nesportovní dítě s nadváhou (ó, jaký smrtelný hřích) si zaslouží podporujícího učitele, který v něm povzbudí zájem namísto odporu. A je rozdíl,, dělej'' ve smyslu,,jsi dobrá, máš na to'' a,, dělej, ty neschopná bramboro''.
Učitel si sedne a dítě má cvičit samo, v hodině tělocviku… Ó jak hrozné ![]()
Ano učitel má dítě podporovat, ale z některých příspěvků tady to vyznívá spíš tak, že by ty cviky měl pomalu dělat s tím dítětem, aby na to chudák nebylo samo a nemělo trauma.
Netvrdím že všichni tělocvikáři jsou dobří, to nikde nepíšu. Ale problém je v tom, že vyžadují po dětech pohyb a to se jim, ani rodičům v mnoha případech nelíbí. Že učitel řekne dětem, jak hrají hrozně je normální, nebude je přeci jen chválit, i kritika patří ke sportu a k životu. Ale děcka na to nejsou zvyklá, protože frčí podpora a kritika je fuj, opět aby nebylo trauma. S takovymhle přístupem to ty děti moc jednoduché mít nebudou.
@Jana525 píše:
Telocvik ve skole je krasny zpusob, jak detem znicit vztah ke sportu, aspon muj nazor.Kdyby to radsi vyuzili ucitele k tomu, jak ten vztah deti ke sportu upevnit a jak je naucit, ze pohyb prispiva k celkovemu zdravi. Misto toho se jede hlavne na vysledky a ztrapnuji se deti, ktere treba nemaji takove sportovni nadani.Je to skoda, ze to takhle probiha, vyslovene promarnena prilezitost.
pokud dítě nesportuje předtím, nemá si to jak vybudovat a toto mu to asi ještě víc zhnusí. Když dítě sportuje i mimo tělocvik, nemá problém zvládnout to co po něm chtějí v tělocviku..
Můj 7 letý syn dělá „sedlehy“ tak, že zahákne nohy za má ramena a svěsí se za má záda a jede až nahoru. To je pořádnej zápřah. Protože sportuje běžně
@Big boss píše:
Učitel si sedne a dítě má cvičit samo, v hodině tělocviku… Ó jak hrozné
Ano učitel má dítě podporovat, ale z některých příspěvků tady to vyznívá spíš tak, že by ty cviky měl pomalu dělat s tím dítětem, aby na to chudák nebylo samo a nemělo trauma.
Netvrdím že všichni tělocvikáři jsou dobří, to nikde nepíšu. Ale problém je v tom, že vyžadují po dětech pohyb a to se jim, ani rodičům v mnoha případech nelíbí. Že učitel řekne dětem, jak hrají hrozně je normální, nebude je přeci jen chválit, i kritika patří ke sportu a k životu. Ale děcka na to nejsou zvyklá, protože frčí podpora a kritika je fuj, opět aby nebylo trauma. S takovymhle přístupem to ty děti moc jednoduché mít nebudou.
Ano, tělocvikář by měl ovládat vše, co po svých svěřencích chce. A minimálně to předvést, opakovaně, pokud někomu není jasná technika apod. A klidně s nimi ze začátku a pro radost hrát.
@Darkandeep píše:
Fuj fuj fuj fuj, tahle diskuze mě úplně vrací na základku do tělocviku.Ponižující úkoly (před všema špulit zadek atd), ostatní spolužáci co po mně křičeli, když jsem nechytla balón, učitelé co křičeli když jsi nedokázal co ostatní, spolužáci kteří nedokáží být s míčem opatrní (nejednou tekla krev, natažené prsty atd.)
A ty děcka (i v 18..) se prostě neumí s míčem ovládat. Basketbal nikdy dobrovolně s takovými lidmi hrát nebudu. A to je pak hodina plná strachu, z každé strany balón, pořád ho někde hází kolem, ne a ne.
Tělocvik bych v žádném případě nedávala povinný. Nevidím důvod proč by měl být.
Naprosto souhlasím
@Big boss Nadměrné zobecňování, černobílé vidění, negativismus…to si asi moc nepokecáme.
@Big boss píše:
Nemyslím že by tělocvik ničil dětem vztah ke sportu, nebo že by samotná hodina tělocviku vyvolávala trauma.
Traumatozujici jsou pro dítě ty okolnosti, ale to není chyba tělocviku ani učitele. Že chce učitel aby dítě cvičilo a snažilo se, je v pořádku.
To že děcko má na tohle blbé vzpomínky, je spíš problém sebevědomí onoho dítěte, potažmo v jeho výchově a tedy v rodičích.
Zdravě sebevědomé dítě nemá problém se trochu posnažit i za cenu bolesti (sport občas bolí no..) a nemá problém prohrát v míčových hrách, když ví že mu nejdou, jo zamrzí to, ale neměla by na to zůstat škaredá vzpomínka, ze které má špatné pocity ještě v dospělosti.
Všeobecně mají s tělocvikem problém spíš děti s nadváhou a ty co nejsou rodiči vedeny k žádnému pohybu, v obou případech je tělocvik víc než vhodný a za ani jeden případ naopak tělocvik nemůže. Naopak by se rodiče měli zamyslet sami nad sebou a ne děcko omlouvat a kydat na učitele.
Ve sportu ovlivňují rodice a trenéri, ale kdyz deti s rodiči nesportuji, nechofi na sporty, tak vztah ke sporty jim určuje telocvik.
@Big boss píše:
Učitel si sedne a dítě má cvičit samo, v hodině tělocviku… Ó jak hrozné
Jsou deti kteří aktivně vrcholové sportují a tam jsou zvykli na makani, kritiku, prisnost, hecovani.
Pak jsou deti kteří sedí u televize s chipsama.. jsou vzdy v ty třídě rozdíly proste
Tak ja nijak rada telocvik nemela, a to jsem leta zavodnr sportovala a mela nekolikrat tydne treninky.
Neustale jsme na druhem stupni a na gympli hrali volejbal, dodnes ten sport nenavidim.
Vadilo mi, ze nikdo poradne nerekl, jak se ma jaky cvik spravne delat, proste se zahlasilo, jdeme splhat nebo skakat pres kozu a bylo. Nejvetsi peklo to bylo v prvaku na gymplu, dostali jsme uchyla pred duchodem, ktery nam neukazal uz vubec nic. Nejsem vysoka a dal nam vsem skokanek na kozu stejne daleko, nedosahla jsem ze skokanku na kozu rukama. Spoluzacka si na koze zlomila ruku.
Bylo pro me vlastne vysbozeni, ze jsem ze zdravotnich duvodu nemohla pulku prvaku cvicit.
Po prvaku jsem se odstehovala do zahranici.