Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anna766 píše:
Ne, ta se šoupne ven a je to ne?
My teď řešíme problém psa co skončil v útulku, protože slečna co si ho pořídila dělá 12 šichty a na psa nemá čas. Starý pán by byl zodpovědnější si myslím.
Vlastně jo, kočku si může pořídit každý blbec, který se nezvládne postarat o psa, protože to je vědecká činnost jak tady čtu. Kočka je asi podřadnej tvor kterej nic nepotřebuje a není třeba se o ní starat nebo se jí věnovat ![]()
Věř, že je na tom děda ještě celkem dobře, když může od jara běhat po zahrádce. Naše babička je zahrabaná celej rok. Skoro nevidí a nic moc než ta televize a rádio jí už nezbývá. Jednou týdně s ní jedu nakoupit, zajdeme si na oběd atd., ale taky to pro ni není žádný zázrak. Jo, po paměti jde ven za psy, na sluníčko, ale taky si tam může jenom sednout, nemůže se tam sama pohybovat. Ač to zní fakt blbě, tak ona opravdu už jenom čeká ![]()
@terien píše:
Vlastně jo, kočku si může pořídit každý blbec, který se nezvládne postarat o psa, protože to je vědecká činnost jak tady čtu. Kočka je asi podřadnej tvor kterej nic nepotřebuje a není třeba se o ní starat nebo se jí věnovat
Pak kdo tu přehání.
Jde o to, že senior, co pak třeba nebude moct dobře chodit (reálné riziko s přibývajícím věkem, to je prostě fakt) nedokáže psa vyvenčit, jen ho vypustí na zahradu, což je, pokud nejde o čivavu, dost smutné. Pes je šelma a potřebuje nové pachy. Kočka si může po okolí chodit jak chce, pohrát si s ní zvládne děda i z křesla. A všichni budou spokojení.
@Litta píše:
Pak kdo tu přehání.Jde o to, že senior, co pak třeba nebude moct dobře chodit (reálné riziko s přibývajícím věkem, to je prostě fakt) nedokáže psa vyvenčit, jen ho vypustí na zahradu, což je, pokud nejde o čivavu, dost smutné. Pes je šelma a potřebuje nové pachy. Kočka si může po okolí chodit jak chce, pohrát si s ní zvládne děda i z křesla. A všichni budou spokojení.
No vždyť o tom se bavíme, kočka se vykopne ven a je to. Když ji něco zajede tak se nabere na lopatu a hodí na hnůj a pořídí se nová která si bude moct chodit kam chce. Děda si zvykne.
@Litta píše:
Na kočku bude mít ještě dlouho. Na vyběhání a psychické(!) zaměstnání psa je těch sil potřeba o hodně víc.
Kočka ale fakt není pes.
Mívala jsem kočky jako dítě a pak přes pubertu - naši mi psa nechtěli dovolit.. ![]()
A co jsem si v dospělosti konečně pořídila psa, vím, že je to něco úplně jiného.
Parťák, komunikativní, ne jako kočka, která se sebere a jde si po svém.
My máme dům se zahradou, důchodce „na vejminku“ a 78mi letý táta naše (momentálně 3) psy miluje a hrozně se jim věnuje. Letošní štěně ho neskutečně psychicky zvedlo, takže já bych pro zakladatelčina seniora taky lobovala za nového psa.
Nejsou jenom bordery nebo ovčáci, víš, kolik lidí má jezevce nebo prostě nějakýho vořecha - a to i v bytech? Pes v pohodě, dědouš taky, prostě parťáci.
Jen je opravdu potřeba počítat s tím, že by pes mohl zůstat sám, až děda nebude - a mít vymyšleno, kam s ním v tom případě. Útulek určitě nemyslím.
@Paoloska píše:
@Litta Moc to hrotíš. Proč by se měl pejsek nudit jen pro to, že s ním děda nebude lítat po procházkách? Může se s ním bavit celý den venku na zahradě a věnovat se mu víc, než zaměstnaný mladý člověk. Manžel má celý život psa a rozhodně ho bude mít i na stará kolena. Naše děti (dospělé) počítají s tím, že si jednou budou muset toho posledního pejska převzít. A určitě to rádi udělají. Pokud to jen trochu lze, je pro starého člověka pes nenahraditelný společník.
@sirikit Ano, právě proto že je to takový oodaný společník mi připadá nezodpovědné pořizovat si štěně dejme tomu po 70 letech, protože ho přežije a pak se MUSÍ postarat někdo další. Pes ale bude zvyklý třeba na tu zahradu, takže přeučení na byt bude vyžadovat dost trpělivosti, bůhví jak to bude se socializací, pokud jsou jen u domku na vesnici… Já prostě vidím reálně ty problémy co mohou nastat a nepřijde mi to jako bezva nápad. Zvlášť teda pokud si ho on sám nepřeje.
@Litta píše:
@sirikit Ano, právě proto že je to takový oodaný společník mi připadá nezodpovědné pořizovat si štěně dejme tomu po 70 letech, protože ho přežije a pak se MUSÍ postarat někdo další. Pes ale bude zvyklý třeba na tu zahradu, takže přeučení na byt bude vyžadovat dost trpělivosti, bůhví jak to bude se socializací, pokud jsou jen u domku na vesnici… Já prostě vidím reálně ty problémy co mohou nastat a nepřijde mi to jako bezva nápad. Zvlášť teda pokud si ho on sám nepřeje.
Mě teda přijde zvláštní, že u psa to vadí a u kočky ne ![]()
@terien píše:
Mě teda přijde zvláštní, že u psa to vadí a u kočky ne
Kočka je taky oříšek, ale pokud bude běhat po venku, tak si dokáže nahradit ten pohyb. Kdo má na vesnici kočku jen zavřenou doma? Málokdo, i v dnešní době.
@Litta píše:
Kočka je taky oříšek, ale pokud bude běhat po venku, tak si dokáže nahradit ten pohyb. Kdo má na vesnici kočku jen zavřenou doma? Málokdo, i v dnešní době.
Já myslela hlavně ty problémy které přijdou až majitel nebude. To že kočky lítají po celý vsi je normální, stejně jako pes co se venčí na zahradě. Obojí je z chovatelskyho hlediska nic moc, ale u kočky je to v pořádku, u psa to vadí. To mi nejde do hlavy ![]()
@Litta Táta se taky zalamoval, když jsme se zmínili, že koupíme nové štěně. ![]()
Běžně totiž máme a chceme mít dva kousky, jenomže jeden z těch starších je blbě nemocný a ve výhledu to nedopadne.
Štěně tedy je - a dědouš se z něj může zbláznit. ![]()
Zeptám se - Ty teoretizuješ, nebo psa opravdu máš?
Protože u nás psi celkem pendlují - dcera jednoho z těch současných dvou dostala k narozkám, když s námi už nebydlela, takže štěňouch žil první víc než rok života úplně jinde - a v domácnosti s jejím tehdejším přítelem.
Pak se mladí rozešli, dcera se i se psem vrátila domů a problém nenastal vůbec žádný, kojot prostě zapadl do zdejší smečky. Když se pak stěhovala do garsonky a měla práci s 12ti hodinovými službami, pejsek zůstal u nás spolu s naším, aby se mu prudce nezhoršila životní úroveň. ![]()
Psi s námi normálně jezdí po republice i do zahraničí na dovču, na chatu, jsou všudezdejší
, pokud je potřeba pohlídat dalšího psa dcery, která se mezitím vdala a odstěhovala zas jinam, není problém a psi tu lítají přechodně 4.
Pes je vázaný na páníčka, ne na svůj pelech - což je právě vlastnost kočky.
Ale neznamená to, že není schopen unést případnou změnu, když není vyhnutí.
Proto jsem psala, že mladí musí počítat s tím, že se někdo bude muset o pejska postarat, pokud už by děda nemohl.
Neříkám, že pes je jediné řešení popisované situace, ale každopádně i mě napadlo jako první.
S babičkou už se po těch letech dědouš spíš rozčílí nebo si všecko řekli. Pes pro něj bude mít pochopení vždycky. ![]()
Příspěvek upraven 14.10.17 v 11:44
@terien píše:
Já myslela hlavně ty problémy které přijdou až majitel nebude. To že kočky lítají po celý vsi je normální, stejně jako pes co se venčí na zahradě. Obojí je z chovatelskyho hlediska nic moc, ale u kočky je to v pořádku, u psa to vadí. To mi nejde do hlavy
Protože kočka je samotářštější zvíře než pes, třeba? S kočkou se večer přitulí u televize, pohraje si s ní, dá jí najíst. Ale jinak je spokojená na lovu. Pes bude sedět u plotu a čumět.
Pěkně se to rozjelo:-), takže psa odmítal, teď naposledy říkal, že možná, ale chce štěně - takže to je zase výcvik… jinak na procházky by se psem chodil, to právě chodíval dvakrát denně, v tomto je pes opravdu větší parťák a lepší pro seniory.
A všichni, co máte seniory zaměřené na kulturu, tak je to fajn, to se dá celoročně. Děda býval akční, ještě let zpátky hodně, s PC umí, ale nebaví ho to… na nějaké výlety a kulturu nebyl nikdy.
Uvažuju ještě nad audioknihami, to by mohla být trochu změna oproti televizi.
@sirikit Neříkám že není schopný ustát změnu, jen že to bude vyžadovat možná trpělivost, pokud např. bude zvyklý u boudy a najednou se po něm bude chtít, aby byl 8 hodin v bytě a nevyčůral se tam, nebude znát ruch města apod. Vaši psi jsou zvyklí na různá prostředí od malička, takže to je v pohodě. ![]()
@řeřicha Tak dvakrát je to fajn. A jaké rasy měl nebo by se mu líbily? Chce to něco přizpůsobivého, co se po pár letech zklidní a budou si tempem vyhovovat.