Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Litta píše:
Protože kočka je samotářštější zvíře než pes, třeba? S kočkou se večer přitulí u televize, pohraje si s ní, dá jí najíst. Ale jinak je spokojená na lovu. Pes bude sedět u plotu a čumět.
Ty toho o kočkách moc nevis vid? Navíc pokud je pan cely den doma tak pes opravdu nemusí sedět u plotu a čumět. Jedině že by ho to bavilo.
@Litta píše:
@řeřicha Tak dvakrát je to fajn. A jaké rasy měl nebo by se mu líbily? Chce to něco přizpůsobivého, co se po pár letech zklidní a budou si tempem vyhovovat.
Chce německého ovčáka, nic jiného.
@Litta píše:
@sirikit Neříkám že není schopný ustát změnu, jen že to bude vyžadovat možná trpělivost, pokud např. bude zvyklý u boudy a najednou se po něm bude chtít, aby byl 8 hodin v bytě a nevyčůral se tam, nebude znát ruch města apod. Vaši psi jsou zvyklí na různá prostředí od malička, takže to je v pohodě.
Jasně, tomuhle rozumím. Vůbec mě nenapadlo, že vlastně i pro kynologa může být normální mít psa v kotci na dvoře
, to je fakt. ![]()
Tuhle jsme byli se štěndem u trimérky, ta modřiny na ruce až k rameni - a vyprávěla, že k ní občas chodí psi, kterých se bojí samotní páníčci.
![]()
Pes je vždycky půl roku volně na dvoře nebo v kotci, pak ho páník vytáhne a že se půjdou nechat upravit - a pes jednak netuší, co jako a mimo to je nezvladatelný. Což je u poděsa typu velký knírač celkem rizikovka.
To si ale fakt musí zvážit zakladatelka. ![]()
@terien píše:
Ty toho o kočkách moc nevis vid? Navíc pokud je pan cely den doma tak pes opravdu nemusí sedět u plotu a čumět. Jedině že by ho to bavilo.
Můj děda má dvě kočky, ty si přes den chodí po venku a večer se s ním mazlí u televize.
O problémech s kočičí výchovou vím, hrozí to, proto mi to taky nepřijde jako ideální zvíře na podědění. Ale na běžnou denní údržbu mi přijde pro stařečka jednodušší než pes, co se vyspí a čeká na akci.
@řeřicha píše:
Chce německého ovčáka, nic jiného.
Tak to je v pohodě, čekala jsem to. ![]()
@terien píše:
Náš nemocnej má obrovskou „zadní“ zahradu kdykoli k dispozici psími vrátky a menší „přední“. Dva další psy ve smečce plus k dispozici pořád minimálně důchodce jako společnost, pokud jsme my v práci.
A většinu času sedí na hlídce buď v rohu té přední zahrady, nebo „na posedu“ uvnitř za oknem a sleduje dění. Jo, hraje si rád, na procházku s nadšením… ale pak zas zodpovědně na hlídku a čekovat. To máš - děcka do školy, ze školy, pak pošťák, nosiči letáků, PPLka, lidi s nákupama a z práce, jiní pejskové, bacha kočka!!
![]()
Kdo to má všecko ohlídat?? Plný packy práce celej den!
![]()
@Litta píše:
Tak to je v pohodě, čekala jsem to.
Hmm.. tak ten by pak do bytu moc nebyl. ![]()
@sirikit píše:Říkám, to bude svazarmovskej výcvik ovčáka vymytím mozku povely, pes bude znát procházky jako chůzi u nohy a spánek u boudy. Pak mu umře pán, nikoho jiného nebude poslouchat, hlavně ho nikdo nebude mít kam dát a půjde do útulku. Ale snad ne.
Hmm.. tak ten by pak do bytu moc nebyl.
@Litta No, nemusí… ovčák je super pes a na vymytí mozku není úplně povaha, pokud se nezkazí. Mívali jsme vlčici z útulku - brali jsme si ji jako půlroční - a milionovej pes.
Na cvičák jsem s ní nechodila vůbec, jsme na vsi a nic takového tady ani není. Každopádně věnovat se jí bylo potřeba denně a párkrát mi málem prolomila koleno na druhou stranu, jak se „splašila“ - víš, jak puberťáci rozdivočele z radosti lítají dokola - no a občas to nevybrala a narvala mi to do nohy. Bylo mi třicet, tak jsem akorát nadávala.
![]()
Být mi sedmdesát, bylo by to horší. ![]()
Syn si pořád přeje ovčáka, ale s ohledem na domácí seniory nepřichází v úvahu.
Kdyby čtyřicetikilový pejsek hupsnul babičce v rámci vítačky radostně na ramena, mohl by to být její poslední zážitek na tomto světě. ![]()
@sirikit píše:
@Litta No, nemusí… ovčák je super pes a na vymytí mozku není úplně povaha, pokud se nezkazí. Mívali jsme vlčici z útulku - brali jsme si ji jako půlroční - a milionovej pes.Na cvičák jsem s ní nechodila vůbec, jsme na vsi a nic takového tady ani není. Každopádně věnovat se jí bylo potřeba denně a párkrát mi málem prolomila koleno na druhou stranu, jak se „splašila“ - víš, jak puberťáci rozdivočele z radosti lítají dokola - no a občas to nevybrala a narvala mi to do nohy. Bylo mi třicet, tak jsem akorát nadávala.
![]()
Být mi sedmdesát, bylo by to horší.
Syn si pořád přeje ovčáka, ale s ohledem na domácí seniory nepřichází v úvahu.
Kdyby čtyřicetikilový pejsek hupsnul babičce v rámci vítačky radostně na ramena, mohl by to být její poslední zážitek na tomto světě.
No, právě…
Na štěně a psího puberťáka nemá kolikrát nervy a dost energie ani mlaďoch, žralůčci.
![]()
@sirikit píše:
Jasně, tomuhle rozumím. Vůbec mě nenapadlo, že vlastně i pro kynologa může být normální mít psa v kotci na dvoře, to je fakt.
Tuhle jsme byli se štěndem u trimérky, ta modřiny na ruce až k rameni - a vyprávěla, že k ní občas chodí psi, kterých se bojí samotní páníčci.![]()
Pes je vždycky půl roku volně na dvoře nebo v kotci, pak ho páník vytáhne a že se půjdou nechat upravit - a pes jednak netuší, co jako a mimo to je nezvladatelný. Což je u poděsa typu velký knírač celkem rizikovka.
To si ale fakt musí zvážit zakladatelka.
Je to teda pleveleni diskuze, ale tyhle zavřený a uvazany psy bych odebirala a majitele pověsit za přirození do průvanu
![]()
@terien píše:
Je to teda pleveleni diskuze, ale tyhle zavřený a uvazany psy bych odebirala a majitele pověsit za přirození do průvanu![]()
Já si totiž pro dědu naivně představovala něco takovyhohle
![]()
@sirikit píše:
Já si totiž pro dědu naivně představovala něco takovyhohle![]()
Já teda taky abych pravdu řekla. U nás se pes chova tak, že pelíšek má v kuchyni a k dispozici zahradu. Procházky jak je čas, většinou tak 3× za týden. Trochu hřešim na to ze je to velmi starý psí pán bez přebytečné energie. Psa který bude jenom venku bych nechtěla.
Pár vlčáků (a jiných ovčáků) žijících v bytě znám. Ale je fakt, že vesměs všichni páníčci odpoledne vezmou psa, naloží do auta, odjedou kamsi(na cvičák, k lesu, na louku) a vrátí se za xhodin s vylítaným psem.
@Litta píše: Říkám, to bude svazarmovskej výcvik ovčáka vymytím mozku povely, pes bude znát procházky jako chůzi u nohy a spánek u boudy. Pak mu umře pán, nikoho jiného nebude poslouchat, hlavně ho nikdo nebude mít kam dát a půjde do útulku. Ale snad ne.
Tak zas tak ten výcvik vážně nebere - teď už teda, normálně jdou ven k řece, pak zpět, klid, pohoda, pes má k dispozici jak kotec, tak celou zahradu, špatně by se neměl. Ale je to závazek, na divoký štěně se právě děda moc necítí a staršího vycvičeného vlčáka jsme v létě krátce sháněli a nesehnali… prý je i málo štěňat, ale to nevím.
Tak uvidíme, jak se mu to do jara rozleží v hlavě. Spíš mi jde o tu zimu, je to (jak tady někdo psal) i hodně o hlavě - pokud by se chtěl zabavit, tak si asi nějakou činnost na baráku najde, ale on vidí a cítí, jak je tělo opotřebené, že nemůže tolik, jak dřív, že kamarádi postupně ubývají a prostě si to zhodnotil, že je všechno na nic… je naštvanej, protože je starej, nemůže co dřív a neví, co s časem. Polehává, je znuděnej, otrávenej.
Babička je akční, ráno do obchodu, uvařit, uklidit, pokecat se sousedy, objet rodinu, doktory, výlety, muzika (hraje na klavír, ráda poslouchá). Děda je převážně doma.