Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Nedivím se, ze tuhle otázku pokládáš opakovaně jako anonym.
@Rosebery píše: Více
To nemá s počtem let zpět nic posledního. Evidentně to každá rodina vidí jinak, a nemohou se shodnout. A vynucovat si setkání není v pořádku. Také není povinnost se s nikým stýkat, když „holt má každý svých starostí dost“, jak tu taky někdo napsal (ne ty). Ale za mě je to smutné, moc ráda na to vzpomínám, a ráda bych to zachovala i pro další rodinné pokolení. Tam, kde o sebe vzájemně nestojí, nebo jsou vztahy toxické, naprosto chápu, proč se nevídají. O kazdy vztah, pokud ho chceme udržet, se musí pečovat a to znamená vynaložit určitou snahu a námahu. Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody. V mém okolí vidím, ze se rodiny nadále navštěvují, i ty vzdálenější.
@Rosebery píše: Více
No, úlet to je, ale úplně stejný úlet by to byl i pred 15 lety…
@Zvedava1 píše: Více
A to ja ji klidně polozim pod nickem, takže odpovíš tedy?
@PaníBovaryová píše: Více
V citovém vydírání nedokážu vidět nic pěkného. ![]()
@j.a.n.i1 píše: Více
Já tenhle systém pamatuju z doby před revolucí, kdy spousta lidí neměla ani pevnou linku a v našem příbuzenstvu měli někteří menší hospodářství, takže se nepředpokládalo, že by mohli nebýt doma.
Moji rodiče po revoluci těžko vstřebávali, že je potřeba se dopředu ohlásit a domluvit a že odpověď nemusí být vždycky ano. Pro ně to bylo něco nemyslitelného.
@Zvedava1 píše: Více
Nemusíš hledat důvody - to, že nechci, je bohatě dost.
@KKubula píše: Více
Ale ani tohle neni tak úplně o době, u lidi s hospodarstim to clovek zrovna moc nepredpoklada ani dnes. A naopak lide ve mestech bezne nebyvali doma uz pred tou revolucí…
Plus tedy od ni uplynulo vic jak 35 let, nikoliv 15, pred 15 lety v tomto směru spolecnost fungovala stejne jako dnes.
Já nevím, jak to fungovalo všeobecně, píšu jen zkušenost ze svého okruhu.
Myslím, že někteří lidi vlastně nikdy nepřešli do toho režimu zavolám a domluvím se. Což je z mého pohledu chyba, ale oni to vidí jinak.
@KKubula píše: Více
Ale to neni dobou, ale protože jsou to burani, dnes, pred 15 lety i pred 30 lety.
Uvedu na pravou míru, co jsem myslela tím před 15-ti lety. ![]()
Myslela jsem to tak, že zakladatelka má třeba kolem 30-ti a před 15-ti lety byla ještě školou povinná a tak měla prázdniny a měla na návštěvu příbuzných 2 měsíce a nejen dovolenou od zaměstnavatele. ![]()
My se nestýkáme vůbec, dokonce ani s bratranci, kteří bydlí ve vedlejším městě. Ale s tím jedním si aspoň jednou za čas zavoláme. Ještě se občas vidím se svým bráchou. Tím končím. Část příbuzných jsem v životě neviděla a nějak na tom nepotřebuju nic měnit.
Vydírat bych se nenechala (jako řečma, že jsem radši měla jet za tetičkou než na dovču) a prostě bych s nima nebyla v kontaktu.
Díky všem za vaše reflexe a postřehy. ![]()
Zakladatelka
P. S. Druhý anonym, který se tu v diskuzi dožaduje odpovědí, nejsem já.
To je bohužel klasické citové vydírání a podřizovat se mu rozhodně nechci. Zajímalo mě ale, jak je běžné setkávání v tomto okruhu u rodin, které tímto fenoménem snad většinou naštěstí poznamenány nejsou.
Zakladatelka