Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S tím nevyspanim je to dobrý postřeh, u nás jsme dlouhodobě nevyspali všichni.. Adhade usíná o půlnoci a nás spát taky nenechá.. ![]()
@Anonymní píše:
@Liberalissima. Co tě bavilo?
Bavilo mě číst (v pěti jsem už četla dost plynně, sice jsem nerozuměla všemu ale louskala jsem pohádky atd. ). Pak taky jen tak si být, zejména o samotě - hrát si s pískem, kvedlat kytky na „polívky“, kreslit, stavět různé „domečky“. Ale musela jsem se chvíli nudit a být v klidu abych šla něco dělat.
@Anonymní píše:
Odpovím tak nějak hromadně. Když po obědě usne (a je správná kostalace hvězd), je odpoledne relativně použitelnější. Ale usne o půlnoci. Čili další den je situace o to násobená. Když po obědě nejde odpočívat, stejně dřív než v půl 9. nespí, ale považovala jsem to za dostatečný spánek.
Hračky máme tak nějak normální - spoustu lega i dupla, montovací auta, domeček, knížky, kostky, koleje, venku písek a trampolínu. Když už ho vyženu ven, jde se válet po trampolíně.
Co bych dala za to, kdyby ho bavilo si přelívat bláto.
Jako fyzičku, si myslím má, já ho samozřejmě nenechám rozkydnutého na gauči, jak je rok dlouhý. Ale veškerá aktivita je s hluboce otráveným dítětem. Přišlo mi to extrém, na to, že má čerstvě pět. Není to žádný puberťák.
Docela zajímavé je, jestli těch podnětu nemá moc, jak píše
@Liberalissima. Co tě bavilo?
No a ve školce se chová jak? Normàlně se zapojuje, zdá se učitelkám unavený nebo v pohodě?
Já mám doma opak, musím všechno vidět. Každou činnost. Jak jede auto tam a pak zpátky a jak bourá a skáče. A vlastně takhle u nás funguje všechno. Syn vyžaduje až moc pozornosti. Z čehož jsem maximálně unavená. Protože všechno dělám pod tlakem a ve stresu a ve spěchu a do toho se mu snažím věnovat. Ani nevíš jak večer lehám do postele hotova a jsem ráda ze se nemusím na nic dívat. U pohádky taky nevydrží, to je otázka 3 minut a pak musím být sním. A sním se dívat… ale když chci něco dělat já sním co si myslím by jsme si mohli užit oba. Tak se taky tváři znechuceně s nechce se mu to dělat. Nevím no co ti poradit. Chce to pevný nervy, taky si říkám, že to časem bude jiné.
Myslím, že jsem také byla podobná - navenek to mohlo působit, že mě nic nebaví. Ale mě nebavilo dělat ty věci (třeba kreslení křídama) s jinými dětmi a zrovna v tu danou naplánovanou chvilku.
Jsem opravdu velký introvert, chtěla jsem být sama - takže jsem také dokázaka jen sedět a hledět - měla jsem hlavu v oblacích, myslela jsem na svůj svět, snila, hloubala… Ty křídy bych brala taky, ale až třeba někdy později (po naladění na tu činnost) a sama. A jenom možná. U spousty věcí jsem si říkala, že je udělám, budu si hrát takhle a takhle a nakonec nic, prostě se mi nechtělo - třeba to taky vypadalo, že jsem unavená.
Změnilo se to s knížkama - hrozně ráda jsem četla. Tam jsem mohla uniknout a být sama „někde jinde“. Jednou mi v nějakém testu vyšel asperger, ale oficiálně nic potvrzeno nemám. Bojuju s tím pořád.
Jako bys popsala mého 4 letého syna… nejčastěji to je, když je unavený, protože ve školce nespal. To je pak špatně úplně všechno. Když je vyspalý, je to lepší. Ale i tak náročné období. Náš je vztekloun takto od malička, tvrdohlavej býk. Držím pěsti.
V určitém období muže mít dítě pocit bezmoci. To jest že vy rozhodujete pořád jen o tom co bude dělat-a ono je vuči tomu bezmocné. Bud začně být agresivní spratek nebo třeba takový naštvávač a nudič. Ano píšeš pozornost mu dáváte ale byla to vyžádána činost aktivita vašeho syna nebo jste jen na sebe vzali ulohu jsem rodič a musím to dítě nějak zabavit. Není vaší poviností ho bavit-ani mu organizovat den. Běžte za dítětem a mluvte s ním ale jen o sobě bez nátlaků typu proč ty tohle a tamto. Spíš způsobem víš mě trápí že tě musím ráno dávat do školy ale musí to tak být protože potřebuji vydělat peníze ----nebo nevím jaký je váš důvod. A zeptejte se ho jestli je něco co mu muže tuto činost odchod do školky zpříjemnit třeba že do ni pujde s autem v ruce nebo tak. To stejné s usínáním. Mluvte o sobě co citíte co vás vede k tomu jak s ním jednáte. Co vás trápí. čeho se bojíte. Taky se mu omluvte že třeba jste na něj onehdy tlačila aby si maloval a řekněte mu proč a nebo přiznejte rovnou že nevíte. Třeba to nebude fungovat hned ale časem bude jednat tak jak vy ´jednáte s ním tedy že i on bude s vámi mluvit o pocitech a navrhovat dohody.
Dnes na mě vykouklo tohle z nevýchovy članek Tichý vrah dětského sebevědomí
Víte, nejde vlastně vůbec o stydlivost. Ale o rodičovské nálepky.
Téma snad staré jako rodičovství samo, a přitom tolik přehlížené. Zaslouží si ale naši nejvyšší pozornost. Tyhle nálepky totiž zachází s křehkým pokladem. Sebedůvěrou našich dětí.
Co děti nasávají, když mluví dospělí
Všimli jste si, kolik nálepek za tu kratičkou chvíli maminka přilípla na Janičku?
Vyprávěla před ní cizí tetě o jejích chybách, jako by se nechumelilo. Pěkně vylíčila, jaká ta Janička je. Samozřejmě aniž by jí chtěla ublížit, naopak. Chce jí přece pomoct.
Ale Janička klopila daňčí očka, a zatímco jsme se Zdenkou srkaly kafe, ona nasávala maminčino hodnocení. Dobře slyšela, že:
Je zakřiknutá.
Rozmazlenej mamánek.
Stydlín.
V kolektivu to nedá.
Au, mamko.
Budu se tě teď radši držet za rukáv pevněji, když to ve školce nedám, jo?
A asi ze mě nejsi moc šťastná, viď, když jsem taková…
Taková jiná, než jakou mě chceš. Řeklas to přece tetě:
„Chtěla bych, aby byla trochu suverén.“
Nevím, co je to suverén. Asi něco, co se ti moc líbí, viď.
Ne jako já. …
Chtěli byste tam sedět v Janiččině kůži?
A proč si to k dětem troufneme?
Přemýšleli jste někdy, proč je vlastně úplně normální vykládat takhle před dětmi o dětech, jako by tam nebyly? Chovali bychom se stejně, kdyby s námi na návštěvu místo Janičky přišla Jana, nějaká naše dospělá kamarádka?
„Víš, s tou Janou je to hrozný, vždycky na poradě mlčí jak zařezaná. Neřekne, že se jí něco nelíbí, a v kanceláři pak brblá. A není v kolektivu ani trochu průbojná, nedostaneš z ní pořádně její názor. Taková šedá myška. Myslím, že to u nás ve firmě dlouho nedá. Co, Jani?“
Ne, to bychom rozhodně neřekli. A proč?
Protože je to neslušné? Hrubé? Necitlivé?
Tak jak to, že před dětmi to s klidným srdcem říkáme?