Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Teda mlčela jsem, já se s lidmi moc nehádám, bl.ce člověk nepřesvědčí, nemá to cenu.
Jen jsem si vzala naše věci.
@stinga půjde do druhé třídy. Já za nim nestojím, ale seděli jsme s kamarádkou hned vedle hřiště. Tak to nešlo přeslechnout. Jinak chodí syn na bojový sport. Ale než z něj něco bude..
on se prostě prát s nikým nebude a rozhodně slovní spojení svých vrstevníků a starších nepoužívá.. a jak říkám, já jsem si uvědomila, že jsem reagovala unáhleně a nepřiměřeně. Ale nic s tím neudělám už. Mnohdy mám rychlejší pusu než mozek a to tak potom dopadá
musím se hold naučit všechno nevnímat.
@stinga píše:
když hřiště okupuje tmavá skupina, tak vyklízí pole každý rozumný rodič
Tak, my už tam byli, když ta rodina přišla.. jinak to bylo docela „slunné misto“. Pak rodiče odešli a nechali tam babku s vnoučaty.. tak jak rodiče tak ani babku nezajímá co vnoučata dělají. No musím jít do sebe a ovládat se.. jinak tady nepřežiju.
@Anonymní píše:
@stinga půjde do druhé třídy. Já za nim nestojím, ale seděli jsme s kamarádkou hned vedle hřiště. Tak to nešlo přeslechnout. Jinak chodí syn na bojový sport. Ale než z něj něco bude..on se prostě prát s nikým nebude a rozhodně slovní spojení svých vrstevníků a starších nepoužívá.. a jak říkám, já jsem si uvědomila, že jsem reagovala unáhleně a nepřiměřeně. Ale nic s tím neudělám už. Mnohdy mám rychlejší pusu než mozek a to tak potom dopadá
musím se hold naučit všechno nevnímat.
jako samozřejmě by nebylo ani dobré, aby se syn pral, když mu někdo řekne nadávku, tyhle děti používají ale slovo de.bil úplně normálně, oni v tom ani nadávku nepoznají - jsou totiž zvyklí na silnější kafe v nadávkách,
ale ty jsi psala něco o tom, že se syn trápí a pomalu hroutí, když mu někdo řekne „de.bile“ - tak spíš by bylo dobré nějak zapracovat na tom, aby chlapec nebyl tak úzkostlivý - jinak v kolektivu, kde se nachází i minorita, „nepřežije“ - myslím to obrazně, musí se nad to povznést, zapracovat na jeho sebevědomí,
no ty jsi reagovala nepřiměřeně - to se prostě stává - to si nevyčítej, spíš bych se být tebou bála, aby vám pak tahle rodina třeba neobjela auto mincí, nebo něco takového, není dobré být tak odvážná a postavit se těmhle lidem
@PAN66 píše:
No kricet nemela, ale jako vyklizet pole, kdyz se nekdo chova nevhodne? To je fakt mimo. Pokud je dite sproste na ostatni, meli by odejit oni, ne ti co se chovaji slusne. Co to da diteti za vzor, chovej se slusne k ostatnim, budes za to potrestan.
ty ses ještě s tmavou skupinou nepotkala, viď?
@stinga píše:
jako samozřejmě by nebylo ani dobré, aby se syn pral, když mu někdo řekne nadávku, tyhle děti používají ale slovo de.bil úplně normálně, oni v tom ani nadávku nepoznají - jsou totiž zvyklí na silnější kafe v nadávkách,
ale ty jsi psala něco o tom, že se syn trápí a pomalu hroutí, když mu někdo řekne „de.bile“ - tak spíš by bylo dobré nějak zapracovat na tom, aby chlapec nebyl tak úzkostlivý - jinak v kolektivu, kde se nachází i minorita, „nepřežije“ - myslím to obrazně, musí se nad to povznést, zapracovat na jeho sebevědomí,
no ty jsi reagovala nepřiměřeně - to se prostě stává - to si nevyčítej, spíš bych se být tebou bála, aby vám pak tahle rodina třeba neobjela auto mincí, nebo něco takového, není dobré být tak odvážná a postavit se těmhle lidem
No před touhle situací byl ještě venku manžel a nějací puberťáci lezli bezdůvodně do zahrady oplocené školky ( školka je hned vedle hřiště..). Měla jsem chuť je okřiknout, že tam nemají co dělat. Ale manžel byl zásadně proti. Právě aby nám někdo neobjel auto.. je to prostě úplně mimo moje chápání, že někdo dělá „nekalosti“ (nemyslím třeba tohle konkrétně) a člověk aby se bál o své věci, život, když na to upozorní.. se nedivím mnohdy, že lidi radši koukají jinam.
@Anonymní píše:
No před touhle situací byl ještě venku manžel a nějací puberťáci lezli bezdůvodně do zahrady oplocené školky ( školka je hned vedle hřiště..). Měla jsem chuť je okřiknout, že tam nemají co dělat. Ale manžel byl zásadně proti. Právě aby nám někdo neobjel auto.. je to prostě úplně mimo moje chápání, že někdo dělá „nekalosti“ (nemyslím třeba tohle konkrétně) a člověk aby se bál o své věci, život, když na to upozorní.. se nedivím mnohdy, že lidi radši koukají jinam.
bohužel, doba je taková, že osobní statečnost bývá často potrestaná
@Anonymní píše:
Tomuto se říká "sousedska kontrola " která ta mého dětství ještě fungovala, dnes už ne.
Ale třeba ve Švýcarsku, Německu a Rakousku to ještě leckde funguje.
Jednou (a to už mi bylo kolem 15) mě doječela mamka od kamaráda na dovolené za to, že jsem utrhla chráněnou kytku (v kytkách se vůbec nevyznám, nebylo to schválně, jen se mi hrozně líbila a chtěla jsem si ji usušit do deníku). Kdyby mi to řekla normálně, mrzelo by mě, že jsem utrhla chráněnou kytku a zapamatovala bych si to do příště. Takhle už ani nevím, co to za kytku bylo. Pamatuju si jen tu scénu, ten šílený pocit studu a upřímně i uraženosti za to, že na mě před někým dalším dospělá tak hystericky ječela. Do konce dovolený jsem pak simulovala nemoc, jen abych s ní nemusela přijít do styku. Viděla jsem ji pak asi po deseti letech, do té doby jsem se odmítla účastnit společných akcí a musím říct, že jsem se před ní styděla i jako dávno dospělá. Zařekla jsem se, že já nikdy nic podobnýho neudělám. Pro dítě je křičení hrozně ponižující, zvlášť když na něj křičí někdo „cizí“. K poznámce o bojových sportech. Za život jsem jich dělala několik a vždy nás učili, že mimo tréninky a zápasy je nesmíme používat (krom Krav Maga, tam nás naopak učili se nebát bránit…taky jsem v tom byla naprosto marná). Takže to možná synovi dodá sebevědomí, ale to je tak všechno (pokud se nedej bože nedostane do situace, kdy by šlo o život a musel se bránit všemi prostředky)
ale jinak bych to být vámi nechala být, už se stalo. Psala jste, že jste synovi vysvětlila, že ta situace šla zvládnout lépe, což je důležité a teď s tím už stejně nic jinýho neuděláte, takže nemá cenu se trápit
![]()