Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Rosebery píše:
Dočti si, prosím, můj dovětek, co je pod tím a potom až reaguj.
Četla jsem to celé. Ti lidé určitě nebyli hloupí, i podle různých článků, co jsem o tom četla, měli se spojenci dohodu, že kdyby to šlo do kytek, tak jim armáda zajistí převoz do bezpečí. Ale to samozřejmě dlouho nebylo aktuální, protože tam celé roky byla silná vojenská přítomnost, ti lidé pracovali na základnách! A po rozhodnutí o stažení vojsk se s nimi o tom evidentně nikdo nebavil.
Teď jsou v obrovském nebezpečí nejen oni, ale i jejich rodiny. Mluvíme o Afgháncích, kteří jsou vzdělaní, znají jazyk, nejspíš jsou zastánci sekulárního státu.
@sagina píše:
ale tak já myslím, že v tuhle chvíli je vízum ten nejmenší problém. pokud by česká vláda evakuovala, tak podle mne jsou víza jenom pouhá byrokracie, která se dá udělat kdykoli, štemplem při vstupu do letadla, na místě u násv tuhle chvíli je přece nejdůležitější dostat ty lidi do letadel a ze země. jakékoli razítko z minulosti jim je k prdu, pokud se fyzicky nemají jak ze země dostat.
Proto beru za chybu, že se jim ta víza slibovala a reálně je neměli. Kdyby je měli, tak mohli poslat minimálně rodiny do bezpečí už před několika měsíci, kdy ty lety byly.
@sagina píše:
na druhou stranu kdyby chtěli být už pár měsíců pryč, mohli si o ta víza už před pár měsíci požádat sami
Třeba to udělali, jen to české byrokracii trvá.
@Ms.Ragdoll píše:
A co jako, proto je v pohodě je tam nechat, aby jim tam v lepším případě, uřízli hlavu?![]()
Hezky jim ukazujeme ty naše super západní hodnoty. Dáme jim pár šupů, využíváme je co to jde, a když jde do tuhého, otočíme se k nim zády a děláme, že je to jejich problém.
Chudáci ti lidi, co chtějí žít normálně a nemají kam utéct. Peklo na zemi. Všichni tu nadávají na migranty, že sem lezou, ale my bychom nelezli, žít s dětmi v takovým bordelu? Všechno jim rozvratíme, cpeme svoji „demokracii“ a pak si s nimi vytíráme zadniceLibye, Afgánistán, Irák atd. všude stejný.
No, nevím, kolik toho o Afgháncích víš, ale obava m se, že tak černobílé to fakt není.
@vokishka píše: Že brali plat za své služby znamená, že necháme umřít je i jejich rodiny? I
To tady nikdo nevyslovil, to Ty spojuješ něco, co nesouvisí. Odpovídala jsem na jegeho patetický výkřik. Když tak dočti, že: je špatné, že se to děje.
Ale to konstatování je asi bohužel všecko, co se dá tady dělat.
@Alriga píše:
No, nevím, kolik toho o Afgháncích víš, ale obava m se, že tak černobílé to fakt není.
No já jsem četla třeba Mykisku a Procházkovou. Jo, je to tam složitý, jo, Afghánci jsou dost specifičtí, nejde o klasický národ, ale to nic nemění na tom, že je tam spousta lidí, co chtějí hlavně trochu normální " klidný" život a pokud je tam někdo, kdo v tom nechce žít a chce z toho ven, měl by tu možnost dostat. Ne říct jim, sorry, dostal jsi zaplaceno, už tě nepotřebujeme, nemáš razítko, tak si tam třeba umři.
@Žižkovská žena píše: Četla jsem to celé. Ti lidé určitě nebyli hloupí, i podle různých článků, co jsem o tom četla, měli se spojenci dohodu, že kdyby to šlo do kytek, tak jim armáda zajistí převoz do bezpečí. Ale to samozřejmě dlouho nebylo aktuální, protože tam celé roky byla silná vojenská přítomnost, ti lidé pracovali na základnách! A po rozhodnutí o stažení vojsk se s nimi o tom evidentně nikdo nebavil.Teď jsou v obrovském nebezpečí nejen oni, ale i jejich rodiny. Mluvíme o Afgháncích, kteří jsou vzdělaní, znají jazyk, nejspíš jsou zastánci sekulárního státu.
Však ano, to nerozporuje to, co jsem psala. Ti lidé na nás v určitém smyslu spoléhali, protože věděli, že jakmile se něco zvrtne, tak po nich Taliban půjde mezi prvními.
@Ms.Ragdoll píše:
A naši vojáci tam ty roky dělali jako co? Děláme podržtašky pro „vyšší zájem“ bůhví koho, a tohle je výsledek. Je to i naše věc, protože jsme tam byli přítomni. Lezeme tam, prý „pomáháme“ a když nás opravdu životně potřebují, tak se na ně z vysoka vy. serem!
Ano pomahali proti Talibanu, ale Talibanci nejsou cizinci, ale jejich vlastni lide, nevim proc je tam trpi a respektuji
@Ms.Ragdoll píše:
Ne říct jim, sorry, dostal jsi zaplaceno, už tě nepotřebujeme, nemáš razítko, tak si tam třeba umři.
Jsi asi rozrušená a nehorázně to přetáčíš a přimýšlíš si něco, co napsáno nebylo, jenom proto, že to v tom rozrušení chceš takhle chápat.
Reagovala jsem na jegeho zmínku o jejich „pomoci“. A mezi pomocí a zaplacenou prací je trošku rozdíl, prostě jen terminus technicus, nesouvisející s tím, že každý normální člověk tam tu situaci samozřejmě považuje opravdu za hroznou a tamní lidi lituje.
Koukám, že nejsme jediní, kdo má kreténskou vládu
Polský premiér po nátlaku oznámil vydání humanitárních víz pro polské spolupracovníky a jejich rodiny.
@vokishka píše:
Koukám, že nejsme jediní, kdo má kreténskou vládu
Polský premiér po nátlaku oznámil vydání humanitárních víz pro polské spolupracovníky a jejich rodiny.
Kde jsi to našla pls?
Afghánistán je něco jako byla u nás kmenová společnost v raném středověku - před tím, než to tu sjednotili Přemyslovci. Jenže tam jakékoli centralizaci brání přírodní podmínky - to je jeden problém, ale taky islám.
Britové tam vedli tuším tři války a nevyhráli, ničehož nic nedosáhli. Vojska SSSR tam na pozvání Karmala strávila 10 dlouhých let a ničeho tam nedosáhli, jen jich tam hodně zůstalo.. Tenkrát si USA cvičili mudžáhedíny, ale pak se to jaksi obrátilo proti nim.
No a teď se jenom historie opakuje.
Ta společnost není zralá na změnu a dlouho nebude.
Určitě tam jsou lidi, kteří by chtěli žít trochu jinak, ale rozhodně ne tak, jako se žije v Evropě.
Na druhou stranu by tam ty lidi bez pomoci nechat neměli, zvlášť pokud s nimi tedy nějak spolupracovali a spoléhali na jejich pomoc - asi to povede buď k tomu, že přijdou o život, a nebo se zradikalizují.
Asi nikdo nečekal že to půjde takhle rychle
Na druhou stranu když ta USA nechala všechnu techniku, auta. Kdo ví jaký je jejich pán
. Tak už tam můžou jen vojenská letadla. Takže odletí nejspíš všichni diplomati, tlumočníci. Takhle vše vzdát prostě není jen tak nebo jim to nevadí? Prezident, premiér a další už jsou v trapu a kdyby chtěli tak je nikam nepustí. Prezident jim něco hlásá a pak zdrhne
Ještě by tam mohl přiletět Biden ![]()
Doporučuji přečíst si knihu Frišta od Petry Prochazkove. Člověk leccos o Afgháncích pochopi…