Škodná událost - jde to do příjmu?

2282
21.1.12 14:16

Škod.událost-jde to do příjmu?

Je tu někdo,kdo by mi mohl poradit?
Manžel měl bouračku.Nebyla to jeho chyba.
Auto je psané na firmu a pojišťovna poslala peníze na firemní účet.Budou se tyto peníze počítat do příjmu a nebo ne?
Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3265
21.1.12 14:24

Bude. Je to příjem firmy, která má však i vystavenou fakturu za opravu auta = náklad firmy a tím pádem se tento příjem a výdaj vynulují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
21.1.12 14:38
fia80 píše:
Bude. Je to příjem firmy, která má však i vystavenou fakturu za opravu auta = náklad firmy a tím pádem se tento příjem a výdaj vynulují.

Faktura za opravu vystavená není.Opravu prováděl kamarád bez dokladu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
21.1.12 14:43

§ 4 Zákon o dani z příjmu - od daně jsou osvobozeny:

1. přijatá náhrada škody včetně úmrtného a příspěvku na pohřeb podle zvláštních právních předpisů3), náhrada nemajetkové újmy, plnění z pojištění majetku a plnění z pojištění odpovědnosti za škody,kromě plateb přijatých náhradou za ztrátu příjmu a plateb přijatých jako náhrada za škody způsobené na majetku, který byl zahrnut do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti v době vzniku škody, nebo přijatých jako náhrada za škody způsobené na majetku sloužícího v době vzniku škody k pronájmu a kromě plnění z pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou v souvislosti s podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činností poplatníka a za škodu způsobenou poplatníkem v souvislosti s pronájmem,

Nejsem účetní, ale v textu výš to je podle mě napsané

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
21.1.12 14:48
fia80 píše: § 4 Zákon o dani z příjmu - od daně jsou osvobozeny:
  1. přijatá náhrada škody včetně úmrtného a příspěvku na pohřeb podle zvláštních právních předpisů3), náhrada nemajetkové újmy, plnění z pojištění majetku a plnění z pojištění odpovědnosti za škody,kromě plateb přijatých náhradou za ztrátu příjmu a plateb přijatých jako náhrada za škody způsobené na majetku, který byl zahrnut do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti v době vzniku škody, nebo přijatých jako náhrada za škody způsobené na majetku sloužícího v době vzniku škody k pronájmu a kromě plnění z pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou v souvislosti s podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činností poplatníka a za škodu způsobenou poplatníkem v souvislosti s pronájmem,
Nejsem účetní, ale v textu výš to je podle mě napsané

Tak by to teda mělo být osvobozeno od daně?Jestli jsem to dobře pochopila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
21.1.12 14:49

Asi tě nepotěším - ptala jsem se teď ségry, která účetnictví dělá a dala mi za pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
21.1.12 14:49

Kecám,já neumím číst. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
21.1.12 14:52

Tučně je napsané, že to osvobozeno není pokud je to v majetku firmy zahrnuté pro výkon podnikání. V tučném textu je tam to slovíčko KROMĚ na začátku

Kdyby to bylo soukromé auto, tak to příjem není u firemního je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
21.1.12 14:54

Optimálně si dejte do účetnictví třeba fakturu za náhradní díly, které kamarád na opravu použil, ať se ten příjem tímto nákladem sníží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
21.1.12 14:58

Mě jde spíš o to,že pokud se peníze z této poj.události započítají do příjmu,tak manžel spadne do DPH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
21.1.12 15:31

Zavolala bych na finanční úřad a tam se zeptala.

Kdy se stát plátcem DPH už neřeší zákon o příjmu, ale zákon o DPH. V něm se mluví o obratu 1 000 000 Kč a záleží na tom, jestli příjem z pojistky se do tohoto obratu také počítá - viz tučně ze zákona níže, což si nemyslím, že tam příjem z plnění pojistky taky patří.

§ 6 Osoby osvobozené od uplatňování daně
(1) Osoba povinná k dani, která má sídlo nebo místo podnikání v tuzemsku, je osvobozena od uplatňování daně, pokud její obratnepřesáhne za částku 1 000 000 Kč za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců, pokud tento zákon nestanoví jinak (§ 94).
(2) Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně, včetně dotace k ceně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění, kterými jsou dodání zboží, převod nemovitosti a poskytnutí služby, s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za

1. zdanitelné plnění,

b) plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, nebo
c) plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 až 56, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně.

Do obratu se nezahrnuje úplata z prodeje dlouhodobého majetku hmotného majetku7c) a odpisovaného nehmotného majetku7c) nebo pozemků, které jsou dlouhodobým hmotným majetkem7d), o kterých osoba povinná k dani účtuje nebo o kterých vede evidenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
21.1.12 15:37

Pokud se tam započítá ta poj. událost,tak příjem přeleze přes milion.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
21.1.12 15:58

Jj, ale podle mě v tom odstavci 2 a)b)c) bude nějak vymezeno, že se to výplaty pojistky netýká, ale to ti spíše odpoví tady někdo na diskuzi, kdo se v tom vyzná nebo zavolej na ten finančák. Když se jich zeptáš že máš tento příjem, který nevíš jestli se do obratu milion započítává a tudíž nevíš, jestli se má manžel kvůli plnění této pojistky povinnost registrovat jako plátce dph, když pokud by tento přájem neměl, tak by ten milion nepřekročil a oni ti určitě poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová