Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminy a těhulky,
Jsem na konci 15tt.
Mám lehkou skoliózu páteře (dle fyzioterapeuta). Nakláním se na pravou stranu a mám vystrčený levý bok, docela dost je to vidět. Ovšem tak měsíc mám neskutečné bolesti právě v tom vystrčeném boku. Bolesti mi vystřelují do stehna a kolene. Stáva se to, když ležím, nebo sedím a pak vstávám. Kolikrát mi opravdu trvá i čtvrt hodiny, než se zvednu a když se zvednu, tak styl chůze nemusím popisovat. Někdy mě chytá i druhý bok, ale ten jen ojediněle. Zajímalo by mě, zda to může být skoliózou?
Skolióza se u mě nikdy neřešila. Způsobila jsem si ji sama, při studiu na střední, kdy jsem jezdila na intr a tahala těžkou cestovní tašku přes rameno. To, že mám zkřivenou páteř jsem zjistila až po pár letech, kdy jsem si před svatbou vybírala svatební šaty. Když jsem se na těch fotkách viděla s odhalenými rameny, opravdu jsem se zděsila. Po svatbě jsem byla u fyzioterapeutky, doporučila mi nějaké cviky, které prý ani nepomůžou, protože to už prý napravit nejde a to bylo vše.
Miminko to asi neohrozí, ale přemýšlím co bude, až budu mít to velké těhu „bříško“, abych byla vůbec schopná chodit.
Holma: Ahojky mě taky šíleně bolel bok zvlášt když sem začínala 6měsíc když už bříško bylo vělký. To sem měla velký bolesti zvlášt na tý straně kde sem zkřivená. Chodit sem mohla jen na menší chůze pak sem si musela vždy lehnout. Miminko to neohrozí toho se bát vůbec nemusíš ale asi budeš rodit císařem jako já. Takže si myslím že to skoliozou je bohužel. Ale až bude prcek venku vše bude jako předtím
Přeji pěkný těhulkování a moc nebolestný
![]()
Ahoj, mám skoliózu páteře, ale už dlouho s tím nikam ani nechodím, ale vím, že jsem celá jakási natočená a křivá
, mám jedno rameno níž než druhé, jedno žebro vystrčenější a jeden bok (a taky jednu stranu pasu)níž než druhý. Když na to ale nikoho neupozorním, tak si toho nikdo nevšimne. Bolesti zad mám snad odjakživa, nejhorší, když stojím dlouho na jednom místě. Teď jsem podruhé těhotná (končím osmý měsíc). První porod naprosto bezproblémový, praskla mi plodová voda, do čtvrt hodiny přišly i kontrakce a za 4 hodiny byla malá na světě. V druhém těhotenství mám teda velké bolesti zad (to poprvé nebylo), které mi vystřelují až do hlavy, bojím se, že mě při porodu čekají křížové bolesti, ale těžko říct, jestli to může souviset se skoliózou… ale říkám si, že když poprvé nedělala žádné problémy (vlastně jsem o ní snad ani své gynekoložce neřekla…), tak snad by neměla ani podruhé…
Zdravím všechny.
Mám takový problém. Na podzim jsem zvedal 10 Kg soli ale nějak jsem se špatně otočil a v zádech mě docela křuplo. Ze začátku to bolelo, ale myslel jsem si, že to přejde. Další den jsem se nemohl narovnat ani já, natož něco vykonávat. Zašel jsem tedy ke svému lékaři, ten mi dal 20 x injekce dolminy, úleva tak na 1 hodinku, poté velká bolest bederní části zad a nohou. Napsal mi tedy alespoň tramal tabletky na bolest. Po dalším měsící mě tedy poslal na neurologii, kde jsem další měsíc čekal, něž mě vzali. Neurolog mi zjistil silnou skoliozu a říkal, že toto bude opravdu na hodně dlouho, že je to hodně a začal jsem chodit na rehabilitace. Otázka zní, zda mám nárok na plnění z úrazového pojištění, nikdy jsem skoliozu ani problémy s páteři v minulosti neměl a ani to nemá nikdo z naší rodiny. Teď je to 4 měsíce co jsem na neschopence a návrat do zaměstnání je v nedohlednu.
Je mi 19 let. Moc děkuji za odpovědi.
Krásnou sobotu přeji všem ![]()
Chci se pozeptat, informovat.. poradit se..
![]()
Mám skoliózu hrudní a krční páteře.
Bederní nevim, rtg se tam nedělal.
Poslední dva roky mám hrozné stavy.
Špatně se mi dýchá, bušení srdce ( extrasystoly), motání hlavy a o bolestech a táhnutí ani nemluvim
Chodím na mobilizace, na masáže.. prd platné.
Stačí když zvednu něco těžšího a jedu v tom zase.
Chvilku klid a jede to znovu..
Nemáte někdo zkušenosti? Cviky, jaké masáže atd?
Budu opravdu ráda za každou radu..
Já nedávno byla s dětma v lázních a tam byla pani která tam byla taky ze zádama.. i to bych třeba zkusila..
dokud jsem ještě na mateřské ![]()
DÍKY ZA KAŽDOU RADU!
Holky, v dnešní době má skoliozu kazdej třetí… Řešila bych to až v případě, že je nějak extra vychýlená nebo máte velké bolesti. Jsem 37 tt a taky mě pekne boli zada, nevydrzim v jedne poloze dlouho, snad se nám to potom zlepší. Držím pěsti všem co s tím bojují
@Cvrboušek tak já zrovna v prvním těhotenství žádné bolesti až po porodu, jsem myslela že zdechnu s prominutím.
druhé těhotenství mě taky nic nebolí, tak se těším co bude po… ![]()
@petra79 Musime to pro ty naše zlatíčka vydržet. No, mě se to kecá, jsem prvorodička a nevím ani co mě čeká při porodu, natož tak po něm
![]()
Pro mě bylo nejhorší přebalování a koupání, jak je člověk v né moc přirozené poloze, tak to bolelo jak čert.
Jj to věřím
kdyby tak šlo lusknout prstem a zada narovnat aby nebolely. Co budem delat na stara kolena vid? ![]()
Ahoj, zajímal by mě názor těch, co mají zkušenosti se skoliozou. Myslíte, že ta dívka na obrázcích ji má? Na těch krajních obrázcích působí její páteř dost křivě, na těch prostředních mi přijde rovná. Stejně tak v normálním postoji není nijak extra zkřivená. Co si o tom myslíte? Ještě mě napadlo, zda třeba nemá jen nějaké vádné držení těla, protože mi příjde fakt zvláštní, že když se prohne, tak se ta páteř narovná. Ty fotky jsou z netu, tak si právě říkám, zda ta případná skolioza nebyla účelem jejich pořízení. Jinak proč mě to zajímá. Dělám si masérský kurz a chtěla bych umět skoliozu poznat.
Skoliozu má dneska skoro každý, já jí mám velkou v oblasti srdce a jde mi až do beder, když jsem viděla svůj rentgen, úplně jsem se vyděsila. Chce to cvičit a nebo chodit na Dornovu metodu
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímal by mě názor těch, co mají zkušenosti se skoliozou. Myslíte, že ta dívka na obrázcích ji má? Na těch krajních obrázcích působí její páteř dost křivě, na těch prostředních mi přijde rovná. Stejně tak v normálním postoji není nijak extra zkřivená. Co si o tom myslíte? Ještě mě napadlo, zda třeba nemá jen nějaké vádné držení těla, protože mi příjde fakt zvláštní, že když se prohne, tak se ta páteř narovná. Ty fotky jsou z netu, tak si právě říkám, zda ta případná skolioza nebyla účelem jejich pořízení. Jinak proč mě to zajímá. Dělám si masérský kurz a chtěla bych umět skoliozu poznat.
Já to také nepoznám, ale když mi masérka projíždí po patéři, tak úplně cítim, kde ta skolioza je, prostě najednou sjíždí ruka do strany. To by tě měly naučit na tom kurzu ne? ![]()