Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Sdílejte své zkušenosti se školkami v Databázi mateřských škol »
@Anonymní píše: Více
Stále říkám, každá ma zřejmě svůj pohled na vec. Když ochutná, podle jedné jedla aspoň něco, podle druhé nejedla, kdyz jen ochutnala ![]()
@Dahlia0409 ja se nerozciluju jen to nechapu. Hlavne nevim jak stim proste mam nalozit. Me spis proste zarazilo ze mo rekla ze dcera nerozumi. A pak mi rekla ze ji rozumi ze se domluveji tak ja sem se citila jako blbec. Ja si rikam ze treba jestli dceri nesedla taky ta ucitelka a nechce ji poslouchat a tu druhou posloucha nevim. Na krouzku kdz chodila na cviceni ji ucitelky chvalili jak cvici i cvicila snima ze predcvicovala a tahle ucitelka nas zna z toho krouzku. A logopedka taky chvali spolupraci. No doufam, ze se to srovna. Ze bude pak klid v obouch pripadech. Ale dcera rika ze se tesi do skolky. Jen doufam, ze kdyby treba to bylo takove dele ze mi ji nevyhodi ze skolky
A jeste mi rekla ze zitra zas jen do 10 kdyz byla dneska takova prej a ja nevim co budu pak delat az budu muset do prace.
Me i napadlo jestli treba to nebylo i dcery naladou dneska vstavala i poprd tak mozna i proto byla takova. Nevim zeptam se zas ucitelky te druhe ta ji rano prebere
Jestli s dcerou rozebíráš všechno tak jako tady, tak musí mít holka hlavu jak pátrací balón. Odbíhala od jídla, nevydržela u činnosti, asi neposlechla nebo nerozuměla. Tak to učitelka říká, abyste se na to zaměřili.
Takže zkus u snídaně i večeře držet pravidlo sedět, než se všichni nají, a chválit za to a říkat, že takhle hezky bude sedět i ve školce. Jakmile učitelka v jedné oblasti uvidí zlepšení, určitě i pochválí a třeba to prolomí ledy.
Jako pitvat se v každém slovu a gestu učitelky po cca 6-8h odchozené školní docházky
, a ještě si už vyžádat pochvaly (ať učitelka řekne něco pozitivního)?
Učitelka tam má 22 dětí, zpětné vazbě na tvou dceru se věnovala 15min., kdyby tak měla rozebírat každé dítě, ještě tam stojí. Takže že měla potřebu v 10h vyjít ze třídy a říct ti to, tak evidentně zatím úplně standardně dcera nezvládá. Je to běžné, každému dítěti ta adaptace trvá jinak dlouho, ale rodiče musí vědět, že je co zlepšovat. Bereš to hrozně osobně a asi sis vysnila, že ti ji budou vracet na skluzavce z duhy a se samými superlativy. No tak zatím ne, no. Malými krůčky posilujte to, co je třeba, a vůbec nekomentuj, jak to doma nedělá, to učitelky nemusí zajímat, ony řeší výhradně chování ve školce a ty ho řeš s nimi.
@zrcadlo ale me dcera u jidla doma neodbiha dojde ai max na zachod tak co mam ucit kdz to doma nedela. Tak jak sni mam delat naly pravdilo kdyz mi neodbiha u jidla😂 🤦🏼♀️
Chtela sem aby mi rekla jestli je neco pozotivniho kdyz ke me prisla a hned zacla rikat ze ma problem. A kdz mi rikala dlouhi negativa tak sem se proste zeptala jestli dela vzbec neco dobre.
Ucitelka mi sama zacla rikat a mluvi tak s kazdou. Jsou tam ve dvou od zitra uz bude jedna.
Oni rikaji vsem vsem rodicum davaji zpetnou vazbu. Ja kdyz sem prisla cekala sem jeste 10 mim nez dohovori s jinaou maminkou. Takze ano u mas mluvi opravdu s kazdym. opravdu nejsme vyjimky.
Ucitelku zajimalo jak to doma dela a nedela. Sama se me zeptala jak doma ji jestli sedi v klidu jak si doma hraje a dokonce se me zeptala jestli dcera rozumi takze ano ji to zajimalo.
Ale nevim kam tve deti chodi do skolky ale moji kamaradky maly chodi jinam a tam dostavaji taky zpetny vazby a dokonce se jich taky ptaji jake maji chovani deti doma.
Některé učitelky jsou líné až běda, a nejradši by jen základně obsluhovaly malé poslušné robůtky bez jakékoli adaptace, jenže tak jaksi tříleté děti fakt nefungují. Už to, že jsou líné nechat si jí tam déle, než do desíti dopoledne, o lecčems vypovídá. U nás jsou schopné do oběda všechny děti (pokud silně nepláčou apod), a my pracující matky holt od druhého dne děti i na spaní, a zvládají to.
Tyhle rozcapené pančelky bych poslala na praxi do západní školky, nebo do skupiny k dvouletým, pak by možná ocenily hodnou tříletou holčičku ![]()
Ačkoli tyhle osoby popravdě k takhle malým dětem spíš vůbec nepatří.
@Liberalissima moje kamaradka uci taky ve skole a rikala ze se ji to nelibi.
Me ucitelka rekla ze se diky dceri vzbec nezastavili.
Jako dobry ja beru ze treba bude ze zacatku nez se otrka treba zvedava, vzit si vice hracek prece jen jich je tam moc.
Ale mrzi me to ze jedna rika to druha to. A ve finale ta jedna vidi vse totaone spatne. Kdyz vejdu do tridy je tam rev deti litaji ale me rekne ze to dela jen dcera. Vim ze je to mazec mit tolik deti. Ale neverim tomu ze moje dcera je jedina
Ja mam strach zachvili jdu do prace a kdyz mi rekla ze zase do deseti pritom dcera je tam spokojena jak se nauci nakou pravidelnost rad kdyz ji musim brat v deset. Jsem na to sama penize potrebuji a nevim jak to budu delat kdyz by mi to rekla nebo jeste aby nerekla ze nemaˇ chodit ale to uz vidim cerne scenare
Příspěvek upraven 03.09.25 v 20:37
Ale uštěpačným dotazem, jestli dělá vůbec něco dobře, ty vztahy fakt nezlepšíš. Jsi agresivní, reaguješ podrážděně. I na můj příspěvek reaguješ tak, že to otáčíš na moje děti a bereš si jako alibi děti kamarádky. Neřeš ostatní, řeš výhradně vaši situaci. Zítra budeš moct říct „ráno jsme seděli všichni u snídaně 20min. a znovu jsem jí zopakovala, že takhle bude sedět u svačinky i ve školce, dokud neřekne paní učitelka, že může jít, tak snad to pomohlo“, a hned to vyzní jinak než „doma to nedělá, jak ji jako mám učit něco, co je doma v klidu?“ - to první je aktivní přístup, to druhé je odmítnutí spolupráce. Je dost na tobě, jak to budou učitelky vnímat a kterou cestou chceš jít. ![]()
@zrcadlo ja sem ucitelce rekla ze sni otom mluvim ze se snazim ji vse vysvetlit
Ne ja ti reagovala na to zes mi psala jak sembou travila 15min tak sem ti psala ze taklen zpetnou vazbu dava vsem a ze i kamaradce ve skolce to delaji abys tady totiz zas nedelala buhvi jak depa pro me ucitelka neco extra. Vis prd jak se sni bavim stebou se tu bavim taklem protoze si chytra az na pudu uz ti neodepisuju at mam klid
Jeste dodam ze je vazne zajimavy ze ta prvni ucitelka nema problem a tahle ma se vsim ale jasme na vine jsem ja ze jo
Ja se ji zeptala slusne jestli neco je v poradku kdyz dela vse spatne. Ze ty beres hned vse ustepacne je tvuj problem
A ano o ucitelce si myslim svy znam ji uz z jineho krouzku a prala sem si aby sme jí nechytli
@zrcadlo ale ona vrati hracku ctes co pisu ji vadi ue si treba za deset min veme jinou hracku ze nesedi u toho hodinu.
Ruce zadovh ostatni nezminovala to vim ze je uplne v poradku. Ji taky ale tak co jako kdyz ji to nechutna at to neji proste neni povinost jist vse.
Kdyz mi rekne ze to dela jen moje dcera a ja vejdu do tridy a lita tam x dalsich tak to resit budu a je to lhani ze strany ucitelky
Ja vim ze neni dcera dokonala ja jim i do dotazniku napsala co ji nejde kdz to chteli po nas.
Aha ty me znas kde to resim? Ja se zeptala tady ve skupime ale asi dle tebe resim vsude a ano pokud mi zitra rekne neco jineho ta druha ucitelka tak se zeptam tyhle co ma za problem a resit to budu. Aby delala jedna de, bila z mojehi ditete a druha mi rikala jak to zvlada je divny ne kdyz ti jedna rekne ze dite zvlada a druha ze nezvlada ale dle tebe jsem spatna ja.
Jak se chovat v kolektivu, ji doma opravdu nenaučíš, to se má naučit tam. To prostředí je úplně jiné, navíc je tam dítě velmi krátce, spousta nových podnětů. Osobně bych to s úsměvem odkývala a dál neřešila, ne v této fázi.
@Velryba černá tak tady podle nekterych je proste moje dcera spatna neposlusna a ja to samy
Ucitelka mi rekla ze ji to mam ja naucit
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@Dahlia0409 dve ruzne informace dobry ale ne ze bude rikat jak cvicic a deuha ze necvici jedna ze ochutnava druha ze nic neji.