Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@unuděná Mažou ve školce padesátkou. Je to klasická státní školka, dvě učitelky, 25 dětí. Jsou hodně ochotné.
Podle mě ztratí hodně na účinnosti, ale určitě není úplně na nic.
Nemažu, ale já tedy nemažu, ani když v tomhle počasí lítají po zahradě…
Mazu rano nez jde do skolky. Chodi ven 2× denne odpoledne je mazou ucitelky (bud maji erar nebo muze mit dite vlastni)
Soukroma skolka
Já nemažu, ať chytí taky trošku toho vitamínu D. Nechápu ty krémy s faktorem 50, to pak děti nemusí chodit vůbec ven, sluníčko se k nim, přes ten faktor, vůbec „nedostane“
@Bananas Tak on faktor 50 je spíš jen marketingový tah, když si porovnáš reálný rozdíl od 30…
@j.a.n.i1 No právě, když jdu s malou v létě ven, tak namažu 20 a to nám stačí ![]()
@Bananas Je vidět, že nejste „spalovací“ typy. Můj tchán je zrzavej, i když se namaže kvalitním „blokátorem“ 50+, stejně se po hodině, dvou na slunci spálí
Navíc celé tělo si nikdy nemažeš, takže rozhodně to není jako sedět doma ![]()
Ale myslím, že tohle rozebírat nemusíme, každý sám nejlíp ví, jak se on a jeho děti opalují/spalují, na co jsou náchylné.
@unuděná Což nic nemění na tom, že rozdíl mezi 50 a 30 jsou necelé 2%
@Bananas píše:
Já nemažu, ať chytí taky trošku toho vitamínu D. Nechápu ty krémy s faktorem 50, to pak děti nemusí chodit vůbec ven, sluníčko se k nim, přes ten faktor, vůbec „nedostane“
No tak já třeba pobyt venku nevnímám jako vitamínovou kůru, bez které to postrádá smysl. Venku jsme z úplně jiného důvodu. A myslím, že každý, kdo byl na pohřbu někomu s rakovinou kůže a sám má predispozice pro různá onemocnění kůže, svoje děti tou padeástkou rád namaže (u mě bohužel platí oboje).
Nás na zdrávce učili, že faktor laicky znamená kolikrát déle můžeš na slunci zůstat, nežý se spálíš. Čili člověk, který se spálí za 10minut má s faktorem 30 ochranu 300minut, s 50+ (odhlédněme od faktu, že 50+ jsou v podstatě úplné blokátory) 500minut.
@unuděná píše:
@j.a.n.i1 A na to jsi přišla jak?
faktor 30 odfiltruje asi 97% paprsků UV, faktor 50 98%
Taky mažu ráno 50. Začíná mít pěknou barvičku, tak už přejdu na max. 30.
@unuděná 300minut? Ja nevim, nejsem vylozene „sejra“ ale ja se s 30tkou u more spalim dost rychle