Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Dnes se mi syn vrátil ze školky se strašidelným příběhem, tak ho nazval syn. Příběh jim vyprávěla paní učitelka (měli zástup) v kroužku. Řekla jim, že kdysi byli zlí lidé i děti. Prali se, hádali, dokonce zničili nějaké hračky, panence urvali ruky i vlasy. Proto měli škaredé Vánoce, maminka dostala nějakou voňavku, ale ta smrděla a děti dostali dárky, ale hračky uvnitř byly rozbité. Takže se měli polepšit. Syn se mě celé odpoledne ptal, kdy budou zase strašidelné Vánoce a jestli moc zlobil a dostane rozbité hračky. Když jsem se syna zeptala proč jim takový příběh vyprávěla, odpověděl, že asi chtěla, ať mají děti strach. Syn nechtěl jít spát a pořád se potřeboval ujišťovat, že takové Vánoce nebudou.
Mě to docela dostalo a uvažuji o tom, že tam v pondělí zajdu.
Zdá se vám to v pořádku? Řešili byste to? Díky za názory a pěkný večer ![]()
Neni mozne, ze ve skolce hodne zlobili? Ze se prali nebo tak neco a proto to rekla.. Alternativa „kdyz budes zlobit, neprijde jezisek“.
Asi záleží kolik je dětem let, ale jak se znám tak neřešila. I svým dětem říkám, že pokud nebudou hodné, nic nedostanou.
@Elisenika Já teda nejsem žádná cimprlich, ale tohle by se mi teda nelíbilo. Synovi bych řekla, že paní učitelka to má nějaké pomýlené, že takhle Vánoce nikdy nevypadali, ani vypadat nebudou. Prostě bych mu řekla, že učitelka to ví špatně.
Nikam vejš bych to moc nehnala, když se jednalo o záskok, ale běžné učitelce bych o tom řekla.
@H8N2O4S píše:
Asi záleží kolik je dětem let, ale jak se znám tak neřešila. I svým dětem říkám, že pokud nebudou hodné, nic nedostanou.
A jsi schopna to dodržet? Děti přeci občas zlobí, co si budem povídat…
@Elisenika Určitě bych se zeptala na důvody, proč to říkala a jestli je to běžné.
Nedávno jsem si ve škole stěžovala taky na učitelku. Dětrem ve 4. třídě na přírodovědě vypráví, jak spánek je naše malá smrt, duše odchází z těla a nad námi se rozhoduje, jestli se do těla vrátí nebo ne a že nikdo tedy neví, zda se ráno probudí nebo ne. ![]()
Dceři je sice 9,5 a tak nějak to neřešila, ale i tak mi to přijde strašný. Nicmnéně to slyšela mladší dcera, bude jí za týden 8, a ta nechtěla chodit spát.
@jjelena píše:
@Elisenika Určitě bych se zeptala na důvody, proč to říkala a jestli je to běžné.Nedávno jsem si ve škole stěžovala taky na učitelku. Dětrem ve 4. třídě na přírodovědě vypráví, jak spánek je naše malá smrt, duše odchází z těla a nad námi se rozhoduje, jestli se do těla vrátí nebo ne a že nikdo tedy neví, zda se ráno probudí nebo ne.
Dceři je sice 9,5 a tak nějak to neřešila, ale i tak mi to přijde strašný. Nicmnéně to slyšela mladší dcera, bude jí za týden 8, a ta nechtěla chodit spát.
Jěžiši, nějaká těžce alternativní úča… To by mě teda dostalo… ![]()
@Elisenika Vysvětlení? No, asi se děti ve třídě perou, hádají a ničí hračky…tak paní učitelka použila tento příběh. Nebyla jsem u toho, neposoudím…osobně používám příběh o holčičce Monice…ta si hrála s hračkami stylem bouchat, ničit, kopat, lámat…a jednou v noci jí VŠECHNY hračky zmizely…Monika se vztekala, brečela…měla prázdný pokoj, zbyla jí jen zapomenutá lžička za postelí. Tak si hrála s ní, obalila jí kapesníkem a měla panenku…už s ní nebouchala, neničila jí, neházela, nedupala po ní…naopak, večer ji vložila do postýlky, lehla si vedle ní a usnula…ráno se jí všechny hračky vrátily. Byla tak šťastná. Už nikdy hračky neničila…
Toto je způsob jak dětem přiblížit jejich nevhodné chování na příběhu s ponaučením…následuje diskuze, vysvětlení…je to v pedagogice běžně užívaný způsob. Často se používá i personifikace na zvířata nebo neživé věci, které v příběhu ožijí.
Ale nebyla jsem u jejího příběhu, vhodnost neposoudím…
@J_Doe píše:
A jsi schopna to dodržet? Děti přeci občas zlobí, co si budem povídat…
Pokud by opravdu zlobily tak ano, jsem schopná nedat nic. Naštěstí se podepsala asi rázná výchova a dostatek aktivit na vyblbnutí, že jsou všechny fakt hodné, pomáhají, neodmlouvají (až na výjimky), o zvěrstvo se úměrně k věku starají (pes, kůň, kočka…) ![]()
Nejdřív bych se zeptala učitelky, co to bylo a o čem to bylo. Je možné, že si to dítě přebralo po svém a přiznávám, že mi to nijak hrozivé nepřijde. Stejně jako že učitelka chtěla, aby se děti bály, je jen závěr syna. Třeba měl příběh pozitivní konec. To by si za chvíli taky mohli rodiče stěžovat, že čte učitelka dětem Červenou Karkulku, protože ji sežere vlk a to děti děsí ![]()
Klukovi bych řekla, že on je hodný a hračky neničí, tak se bát nemusí.
@H8N2O4S píše:
Pokud by opravdu zlobily tak ano, jsem schopná nedat nic. Naštěstí se podepsala asi rázná výchova a dostatek aktivit na vyblbnutí, že jsou všechny fakt hodné, pomáhají, neodmlouvají (až na výjimky), o zvěrstvo se úměrně k věku starají (pes, kůň, kočka…)
Rozumím, i když nesouhlasím… Mám to jinak. ![]()
@J_Doe píše:
Jěžiši, nějaká těžce alternativní úča… To by mě teda dostalo…
však jsem si taky stěžovala a chtěla vysvětlení. Ona toho dcera přinesla víc, ale toto mi přišlo nejhorší.
@Elisenika me se to zda v poradku. Ja bych se naopak toho chytla a rekla, ze je to klidne mozne a ze se to muze stat, kdyz se deti osklive chovaji k hrackam.
@jjelena tohle mi ale tedy prijde hodne pres caru, to by se mi nelibilo ani trosku
@SIMONA1234 píše:
@Elisenika Vysvětlení? No, asi se děti ve třídě perou, hádají a ničí hračky…tak paní učitelka použila tento příběh. Nebyla jsem u toho, neposoudím…osobně používám příběh o holčičce Monice…ta si hrála s hračkami stylem bouchat, ničit, kopat, lámat…a jednou v noci jí VŠECHNY hračky zmizely…Monika se vztekala, brečela…měla prázdný pokoj, zbyla jí jen zapomenutá lžička za postelí. Tak si hrála s ní, obalila jí kapesníkem a měla panenku…už s ní nebouchala, neničila jí, neházela, nedupala po ní…naopak, večer ji vložila do postýlky, lehla si vedle ní a usnula…ráno se jí všechny hračky vrátily. Byla tak šťastná. Už nikdy hračky neničila…
Toto je způsob jak dětem přiblížit jejich nevhodné chování na příběhu s ponaučením…následuje diskuze, vysvětlení…je to v pedagogice běžně užívaný způsob. Často se používá i personifikace na zvířata nebo neživé věci, které v příběhu ožijí.
Ale nebyla jsem u jejího příběhu, vhodnost neposoudím…
perou, hádají a ničí hračky?
to určitě ne, vždyť děti jsou miláčkové ![]()
@Elisenika nevím, děti hodně kecají. Co kolikrát dokážou tvrdit
neznám tvého syna. Ale kdyby se mě něco nezdálo, tak normálně za účou dojdu a zeptám se. Já to tak dělám, něco se mi nezdá tak už letím a chci vědět jak to bylo. Nebudu si zaměstnávat mozek, úvahama jestli je úča kráva, nebo moje dítě kecálista.
@Blackova.K píše:
perou, hádají a ničí hračky?to určitě ne, vždyť děti jsou miláčkové
@Elisenika nevím, děti hodně kecají. Co kolikrát dokážou tvrdit
neznám tvého syna. Ale kdyby se mě něco nezdálo, tak normálně za účou dojdu a zeptám se. Já to tak dělám, něco se mi nezdá tak už letím a chci vědět jak to bylo. Nebudu si zaměstnávat mozek, úvahama jestli je úča kráva, nebo moje dítě kecálista.
No MOJE a TVOJE NE…samozřejmě!!!
![]()