Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@eva valoi vidíš, já to kolikát obětavě sním za ni… teď (skoro ve dvou letech) dostala ve vlaku lízátko a poslintala mi s ním kalhoty a sobě triko. Další zase zabavím.
@verča1111 prostě proto že je to školka…děti tam hold dostávají jako odměny bonbonky…jestli s tím máš problém dceru do školky nedávej nebo ji najdi soukromou se zaměřením na zdravý životní styl tzv. zdravá školka…
@verča1111 A vis jiste, ze to byla tzv. „odmena po jidle“? Ony se ty bonbony muzou zrealizovat kdykoliv behem dne. To za prve.
A za druhe: vysvetlila bych dcerce, ze to neni trest, ze nedostane bonbon. Je to pro ni jedine prospesne reseni. Copak do hladoveho briska patri sladkosti? Nepatri. Bylo by ji spatne…
@verča1111 píše:
Ahoj, ráda bych se podělila o dnešní zkušenost a prosím o radu, jestli byste to řešily. já to ve čtvrtek řešit chci a zeptat se osobně té učitelky.
Dneska naše Verunka přišla ze školky, že prý nedostala od učitelky bonbón (ona a ještě nějaký Pavlík). Prý za to, že nesnědli oběd. Když nám to říkala doma, tak začala natahovat na pláč a řekla, že prý je naštvaná.
Ještě zmíním, že Veru ve školce nic nejí. Sotva kdy si kousne do housky, občas srkne trošku vývaru. Prostě nejí, už od té doby, co do školky chodí. Přes zimu byla doma, začala chodit až nyní. Navíc je velmi stydlivá, zvláště, když má ráno vejít do herny mezi ostatní děti.
Co myslíte? Je to od učitelky dobré řešení, když naší dcerce a dalšímu chlapečkovi nedala bonbón??
Myslím si, že tohle přehnala… Sama ví, že Veru prostě nejí. Doma ji nenutíme, snažíme se vařit to, co má ráda, nenutit ji, nepřemlouvat, už vůbec ne ji trestat.
Já osobně vnímám postoj učitelky jako špatný. O to víc, že Veru se strašně stydí, může to brát jako, že nezapadla a sama učitelka v ní může vypěstovat nechuť chodit do školky
díky za každou radu, postoj…
I když to nechceš slyšet, souhlasím s paní učitelkou.
A upřímně Ti musím říct, že maminky s postoji jako máš Ty, mi jdou hoooodně proti srsti. Doma si s holčičkou dělej, co uznáš za vhodné - ale ve školce respektuj pravidla. Bonbon byl zřejmě určený za odměnu - o vhodnosti odměny za jídlo můžeme polemizovat, nicméně paní učitelka to takto stanovila. Tečka. Tvoje dcera nejedla, tudíž bonbon nedostala. ![]()
Co řekne paní učitelka, to ve školce platí.
@eva valoi píše:
Ne aby ty dva potrestala, ale aby tamty odměnila.
Jenže tak to vnímáme my dospělí, dítě to vnímá jaksi jinak ![]()
Co uděláte vy ve školce s dítětem, které nejí? Necháte ho být nebo ho zkusíte povzbudit. V naší školce je to učitelkám jaksi jedno. Nejíš… nejez. Oni to jídlo neplatí
@verča1111 píše:
Já dcerce taky bonbony místo jídla nedávám. Mě šlo o to, proč jim to učitelka po jídle nabízí jako odměnu.
Ale tys nenapsala do úvodního příspěvku, že ti vadí, že učitelka dávám dětem po jídle bonbóny, to bych i pochopila. Tys napala, že ti vadí, že tvoje dcera ten bonbón nedostala ![]()
Musím říct, že mě zarazila i další část toho úvodního příspěvku (ona a nějaký Pavlík - můj syn ve školce nemá za spolužáka nějakého Pavlíka a nějakého Mikiho, ale Pavlíka a Mikiho, všechny je znám a jejich maminky taky (podotýkám, že syn chodí do školky prvním rokem, aby to nevypadalo, že už je tam věky a já tu dělám haura
)
@verča1111 píše:
Já dcerce taky bonbony místo jídla nedávám. Mě šlo o to, proč jim to učitelka po jídle nabízí jako odměnu.
Určitě jim to nedává každý den. Děti za bonbon ve školce fungují úplně jinak, je to výborná motivace.
@verča1111 ale tvoje dcera tam není sama. Je tam dalších cca 24 dětí. Pokud by učitelka u jednoho dítěte polevila, tak se jí to tam sesype jak domeček z karet. Prostě nemůže brát ohled na jednoho nejedlíka. Třeba jí mrzí, že jí ho nemohla dát.
Připomínáš mi jednu maminku, co na mě hystericky vřískala, jak je možné, že byly všechny třídy v divadle a naše třída ne (měli jsme jet za 14 dní).
@eva valoi píše:Já bych byla dokonce ráda, kdyby mé děti bonbóny od nikoho nedostávaly, protože jim to nic nedá, akorát zubní kaz a tlusté zadky.
no, musím nesúhlasiť, keď mne niekto v detstve nedal sladké, sama som si ho doma vypátrala
síce nemám najkrajšie zuby, ale zadok tlstý snáď nie… ![]()
@verča1111 píše:
A vadi Ti co, ze nabizi odmenu za snezene jidlo nebo ze nabizi prave bonbony? Asi tou odmenou motivuje deti, co moc neji, aby se zasnazily, to je docela logicke.Spis bych dceri vysvetlila, ze neni uplne v poradku jist jen 4 jidla a kdyz se bude aspon snazit ochutnat i neco jineho, tak urcite odmenu take dostane.
Nečetla jsem celou diskusi, ale jako budoucí pedagog bych bonbón nedala…předpokládám, že byl slíbený dětem, které snědí jídlo…
@verča1111 píše:
aby snědli oběd, jsou tam několik hodin, běhají, tudíž vydávají energii, a když jsou děti hladové, tak třeba kňourají, nemůžou po obědě usnout atd.atd.
@paola white píše:
@Jana206 myslím, že dítě by do jídla nemělo být nuceno. já sama v jídelníčku několik věcí vynechávám už od dětství a nikdy mě nikdo nenutil to jíst.
nicméně maminka se držela zásady, že sníst jídlo nemusím, ale náhrada nebude. takže pokud jsem neobědvala tak jsem až do večeře měla smolíka.
jinak s tvým názorem souhlasím!
Však já to taky tak nějak praktikuju.
Ale aby mi děcko jedlo jen 4 druhy jídel, jak zakladatelka píše o pár příspěvků dole, to považuju za rozežranost, za nic jiného.
Taky mám svá jídla oblíbená a neoblíbená, i moje děti a já to toleruju. Ale jde o pár druhů jídel, ne, že nejí nic.
Kdyby bylo na synovi, tak snídá buchty nebo koláče, obědvá buď omáčky s knedlíky nebo sladké jídlo a večeří rohlík s určitým druhem sýra nebo zase jen sladké. A doťápe se perníky a podobnými nesmysly.
Díky našemu přístupu - přiměřeně přísnému, jí normální jídla, pár jich nemusí a ty mu tolerujeme.
Souhlasím, že každé dítě je jiné. Ale chce to pevné nervy, ne omlouvat a povolit. Čtyřletá dcera má ráda vše a bez problémů..
TAky nesouhlasím s násilným nucením, sezením u jídla až do večera apod.
Ono většinou, když dítě zjistí, že to jinak nebude, tak výše popsaný přístup zabírá. Dítě často zjistí, že mu jídlo nechutnalo podle názvu nebo od pohledu, ale když ochutnalo, tak to bylo docela dobré.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.