Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
V lednu musim nastoupit do prace.
Ted ma vlastne jenom 2 r a 4mes.
Za pul roku muze byt vsechno jinak.Ale ted by to bylo opravdu trapeni..
Pokud víš, že je „trubka“ a v lednu musíš do práce, tak ho přihlaš a od září POSTUPNĚ zvykej. Protže není nic horšího, něž když do ledna zústane školkově nepoužitelný a do té školky bude prostě muset natvrdo o d rána do odpoledne.
A hledat školku se spíš menším kolektivěm, vstrícným personálem a co jde, tak doma trénovat - žádné krmení, nechat svléct/obléct apod.
@Svistice ano.
ted jsem se nad tim zamyslela.Kym mame cas, neco s tim delat..dekuji
Dcera je 28.12. a nastupovala do školy ještě než měla 3 roky, normálně v září. Rozdíl je, že ona nenosila plenky už ani na spaní, sama se oblékala, jedla atd. Prostě zvládla vše sama. Ve školce byla v pohodě, strašně tam chtěla. To, že do školky nechce, nastalo až asi po roce, když už musela ![]()
Můj kluk chodil do školky od 2 a čtvrt, mluvil už hezky, ale byl stydlivy, takže tam toho stejně moc nenamluvil. Jinak byl přizpůsobivy a nijak plactivy, obléci se uměl s dopomoci (svlect ano), a bez plenek byl jen v noci, ne přes den.
Chodil do lesní školky jednou týdne na jedno dopoledne a plenku měl, a ani mu ji nebylo třeba měnit. Zpočátku ho kvůli tomu a kvůli nízkému věku moc nechtěli vzít, ukecala jsem je, aby ho vzali na zkoušku, ale nakonec si ho chválili, jelikož byl celkově poslusne a nekonfliktní dítě a hezky ťapkal
![]()
A plínku jsem mu vyměnila hned po obědě a kolikrat si pak už i řekl a nebylo třeba.
@Anonymní píše:
@skorotehotna otazku jsem vylozene nepolozila, mozna teda doplnim..
Mate zkusenosti s tim, ze vase dite nastoupilo do skolky v necelych 3letech? A jak na tom bylo? Jak to zvladalo? A vy?
Moje nastoupilo ve 2 letech, zvládlo to skvěle a naučilo se moře nových věcí.. Uměl se dám najíst, jakž takž obléknout.. Šel s plinama, do 2 měsíců byl bez.. Byly mu 2 roky a 4 dny..
To hodně záleží na samotném dítěti, ne na věku. Straší syn šel do školky ve 3 a třičtvrtě a první asi 3 měsíce probrecel a i potom míval občas dny, kdy tam nechtěl. Těžko si hledal kamarády, hrál si sam, vzdy se tesil domu… az ted druhy rok je tam stastnej, ma kamarady, tesi se tam. Tedy ted ne, teď musí být doma, ze.. Mladší syn nastoupil v necelých 3 letech (je na konci rijna) a on je pravý opak staršího. Od začátku je tam nadsenej, brečel jen jednou, kamarádů má spoustu, učitelky si ho chválí, jak je šikovnej a samostatnej na svůj věk. Když jsem ho hlásila v tom květnu, tak to tak růžový nebylo, ale do září udělal velký pokrok a pak ve školce tak hodně a rychle dozrál.
Nas je dubnovy a nastoupil do statni hned ve 2r. (pracovala jsem v te skolce, vzala jsem delsi zastup za nemocnou). Za 3/4 roku jsem odchazela a zacala pracovat vedle ve skole.
Maly s tim nemel problem. Je to proste o povaze a vyzralosti ditete.
A ve 2,5r. u nas berou bezne do skolky. Takze tolik driv nenastupoval.
Já bych ho dala, klidně jen na 2 dny v týdnu, ať se socializuje. Oni to děti zvládají kolikrát lépe než maminka ![]()
Záleží také, co požaduje školka, zda vše splňuje, pokud ano, dala bych ho tam na pár hodin, proč ne.
Můj syn je únorový a od dvou let chodil do školičky (než ji zavřeli) dvakrát v týdnu na dopoledne. Řešila jsem i tam, jestli ho dát od září do normální školky. Upřímně by to zvládl bez problémů asi (i tu školičku miluje, ani se nerozloučí). Přes den je bez plen, chodí ju má záchod, umí se svléknout, trošku ještě bojujeme se samostatným jídlem, oblékání mu zatím tolik nejde (horní nedá, spodní má problém natáhnout na zadek).
Moc nemluví (jednotlivá slova) ale rozumí velmi dobře. K tomu je hodně společenský, nestyska se mu, to dopoledne vždy krásně zvládnul, ani jednou neplakal… Zvazova jsem školku dopoledne tři dny v týdnu a ještě před koronou jsme se rozhodla, že ho radši nechám ještě ve skoličce, určitě by to zvládl, ale tady je min děti a víc se jim věnují… Těch 250 za dopoledne zvládneme…
@Cuddy No to bych neřekla. Když dítě neumí držet moč, tak se to ve školce nenaučí. To samý s jídlem, od toho není školka. Mám 5ti letyho svagra a neumí nic. Prostě ve školce nejedl. To mají naučit rodiče, ne učitelky. Naopak bych řekla že kolektiv je skvělý, dítě se pěkně rozmluvi. Soukromá školka nic neřeší, maximálně to, že se o dite bude někdo starat jako jeho máma. Krmit a prebalovat. Za mě pokud to dítě neumí, není připravený jít do školky. Ale jinak o tom žádná, že se v soukromé školce zajímají více o děti. Máme jednu u nás, a mít finance, tak tam dítě dám… Neskutečny jak tam rozvíjí u dětí jejich dovednost.