Školka versus Estivill

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8508
12.10.18 11:54
@warita píše:
@Limi123 ja bych z toho vypichla tu cast, kde rikas, ze zena je dokonce na rodicaku.

Tak napriklad pro mne tohle dava smysl. Kdyz dite zacne chodit do skolky, byva hodne nemocne, nez si na ty viry a bakterie trochu zvykne. Podle mne je lepsi dat dite do skolky driv a treba rok s nim podle potreby byt jeste doma, kdyz je nemocne, nez si brat co chvilku paragraf, kdyz uz pracujes na plny uvazek.

Pak taky, pokud mas doma jeste miminko, tak to taky dava smysl, protoze venovat se dvem detem naraz, ktere maji velmi rozdilne potreby a denni rytmus musi teda byt zahul. A pokud je miminko drazdive a ma nedejboze koliky, a clovek musi nosit mimino nonstop na rukou, jak jsem to mela ja cele mesice, tak by to bylo doslova na zblazneni.

Jinak si myslim, ze je malo deti, ktere zvladaji odlouceni od maminky bez mihnuti oka a drive ci pozdeji si proste musi zvyknout.

Mne Estivill take dava v nekterych pripadech smysl, protoze uspavat dite treba 2 hodiny a pak se po 20 minutach budit v noci na kojeni je take na palici :-) (a to mam 2 male deti s 2 letym rozdilem). A i presto jsem ho na mladsiho zatim neaplikovala, presto, ze na starsiho ano (ale tam je to jina historie, tam si za tim stojim, nebyla jsem schopna uz normalne fungovat).

Co tim chci rict - ano, jsou situace, kdy je skolka/Estivill mensi zlo (treba u te skolky tebou zminovana situace, kdy mimi je drazdive a skolka je pak opravdu nejlepsi reseni pro vsechny). Ale to preci neznamena, ze psychicke dopady na dite nejsou srovnatelne s tim Estivillem.

Nevim, jak pisu, mozna jsem ovlivnena povahou sveho syna, ktery ma temer ve 3 letech stale cosi jako separacni uzkost a vim, ze skolka by pro nej byla extremni stres. Treba je to u jinych deti jinak. Ale mne prijde, ze tady vsichni strasne odsuzuji Estivilla (a radeji nechaji, at maminka pada doslova na usta treba 2 roky), ale pak se strasne podporuji v tom, nebrat ze skolky dite, ktere to opravdu spatne snasi - ze si zvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8508
12.10.18 11:58
@warita píše:
hmmm, tak to ja na 3 letech dobre chapala, ze se mama vrati. Jen jsem nechtela, aby odchazela.

Ja nevim, ceho se presne syn boji. Ale vim, ze se boji. To, ze nechce, abych odesla, vypada jinak (nekdy je to ta varianta, nekdy ta druha).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
12.10.18 12:34

@Limi123 ja ti rozumim, jenze pomysli, ze nektere deti by tim padem nesly do skolky vubec. Ja napriklad jsem byla takove dite, ze jsem skolku nesla extremne spatne a nezmenilo se to do uplneho horkeho konce a volne to preslo v utrpeni ve skole. Ja jsem teda matce nedelala sceny, protoze jsem vedela, ze to nema smysl, ale kdybys vedela, jak ja ve skolce trpela…

A co je tedy alternativa? Ze dite bude doma s maminkou, dokud nepujde do skoly? A protoze nebude mit takovy kontakt s vrstevniky, bude mit pak s nejvetsi pravdepodobnosti problemy zapadnout do kolektivu. A co kdyby zena mela 3 deti, ktere skolku tezko nesou a vekovy rozdil 3 roky mezi nimi (jak je dobrym zvykem u nas v CR) a s kazdym z nich by byla doma do 6 let, tak to pujde pracovat nejdrive za 12 let, jestli dobre pocitam. Ano, je to extremni priklad, ale co tim chci ilustrovat je fakt, ze proste tak to je a ne vsechny zeny si muzou dovolit ten luxus byt doma skoro dekadu, jenom proto, ze ditko nechce do skolky.

Co bych ja osobne asi navrhovala je dat dite na 2,5 letech napriklad do skolky jenom dopoledne s tim, ze si bude pomalu zvykat… zatim co maminka je jeste doma, bude si ho brat po obede a muze s nim byt doma, kdyz onemocni. A na 3 letech proste uz na cely den a sup do prace.

Takto bych to videla ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8508
12.10.18 12:40
@warita píše:
@Limi123 ja ti rozumim, jenze pomysli, ze nektere deti by tim padem nesly do skolky vubec. Ja napriklad jsem byla takove dite, ze jsem skolku nesla extremne spatne a nezmenilo se to do uplneho horkeho konce a volne to preslo v utrpeni ve skole. Ja jsem teda matce nedelala sceny, protoze jsem vedela, ze to nema smysl, ale kdybys vedela, jak ja ve skolce trpela…

A co je tedy alternativa? Ze dite bude doma s maminkou, dokud nepujde do skoly? A protoze nebude mit takovy kontakt s vrstevniky, bude mit pak s nejvetsi pravdepodobnosti problemy zapadnout do kolektivu. A co kdyby zena mela 3 deti, ktere skolku tezko nesou a vekovy rozdil 3 roky mezi nimi (jak je dobrym zvykem u nas v CR) a s kazdym z nich by byla doma do 6 let, tak to pujde pracovat nejdrive za 12 let, jestli dobre pocitam. Ano, je to extremni priklad, ale co tim chci ilustrovat je fakt, ze proste tak to je a ne vsechny zeny si muzou dovolit ten luxus byt doma skoro dekadu, jenom proto, ze ditko nechce do skolky.

Co bych ja osobne asi navrhovala je dat dite na 2,5 letech napriklad do skolky jenom dopoledne s tim, ze si bude pomalu zvykat… zatim co maminka je jeste doma, bude si ho brat po obede a muze s nim byt doma, kdyz onemocni. A na 3 letech proste uz na cely den a sup do prace.

Takto bych to videla ja.

Je rozdil, kdyz je neco nutne (a tak to vidim u skolky i u Estivilla - u me si stojim za tim, ze Estivill byl mensi zlo - syn nespal celou noc dele nez hodinu, vetsinou se budil po 20 minutach. A pak cely den prorval a mne z toho a) hrabalo a b) jsem z toho uz mela zdravotni problemy) a kdyz to nutne neni.

Kontakt s vrstevniky se vetsinou da zajistit i jinak, ne?

A podle me dat jakekoliv dite na cely den do skolky, pokud to vylozene nechce (to jsem byla zas ja, ja skolku milovala) neni dobre. Kdyz ma zena jinou moznost. Chapu, ze nekdo tu jinou moznost nema, ale ja rozhodne nebudu mladsiho (mozna ani starsiho) davat od 3 let mladsiho kazdy den na cely den (pokud se nejak zasadne nezmeni nase situace).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
12.10.18 12:44
@Limi123 píše:
Mile maminky,

tak si tu tak lezim a premyslim. Posledni dobou se tu objevila spousta temat o detech, ktere se nemohou adaptovat na skolku a breci. A vetsina maminek radi ditko ve skolce ponechat, ze si za nejaky ten tyden nebo mesic zvykne - i presto, ze je maminka na RD a muze dite stahnout.

Zaroven, kdyz je diskuse o tom, jak naucit miminko, aby samo usinalo a v noci se nebudilo co 20 minut, vetsina uzivatelek povazuje metodu „vyplakat“ malem za tyrani, a to to obvykle trva 2 az 3 dny, nez dite zacne spinkat celou noc.

Jsem opravdu jedina, komu prijde, ze je to v podstate jedno a to same? Nebo spis, ze ta skolka je horsi?

Tema zakladam jen ze zvedavosti jako takovou filosofickou uvahu kolem pulnoci :kytka:

Jsem proti vyplakavaci metode a ani bych osobne necpala do skolky ditko, ktere by na ni jeste nebylo zrale, nicmene… s tebou nesouhlasim. Male miminko nemuzes srovnavat s 3letym ditem, tomu uz lecos vysvetlis, komunikuje, neco uz dokaze pochopit. Miminko nechape nic, to potrebuje jen spat, jist, a mit pocit bezpeci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8508
12.10.18 12:50

@warita @tronelka A dekuji za prispevky, uz jsem aspon pochopila, v cem vidite ten rozdil. Ja v tom proste rozdil nevidela, ale uvedomila jsem si, ze to je asi hodne dane tim, ze to vztahuji na sveho starsiho syna a jeho povahu a ne na obecne dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2539
12.10.18 15:49

@Limi123 Já vyřvávací metodu neuznávám. A že bych toho mladšího mamánka potřebovala občas někomu udat, ale ne za cenu, že bude řvát třeba dvě hodiny v kuse. Ovšem starší už měsíc chodí do školky, ostatně jsem ti to v jiné diskuzi psala. Chodí na tři dopoledne a není problém ho do minut vyzvednout, kdyby něco. Od pátku už ani při příchodu do školky nebrečí a dneska mi vesele zamával a utíkal za učitelkou do herničky. Jsem si vědoma, že tady není moc populární dávat dvouleté dítě do školky, ale u syna jsem přesvědčená, že mu to opravdu pomohlo. Je v kolektivu, snaží se víc rozmluvit, protože se potřebuje domluvit a hlavně ve školce začal jíst, doma s jídlem bojujeme.

Osobně mi přijde horší šoupnout tříleté dítě, které bylo do té doby jenom s maminkou, na 8 hodin pět dní v týdnu do školky. Osobně preferuji postupný nástup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8508
12.10.18 15:53
@lea79 píše:
@Limi123 Já vyřvávací metodu neuznávám. A že bych toho mladšího mamánka potřebovala občas někomu udat, ale ne za cenu, že bude řvát třeba dvě hodiny v kuse. Ovšem starší už měsíc chodí do školky, ostatně jsem ti to v jiné diskuzi psala. Chodí na tři dopoledne a není problém ho do minut vyzvednout, kdyby něco. Od pátku už ani při příchodu do školky nebrečí a dneska mi vesele zamával a utíkal za učitelkou do herničky. Jsem si vědoma, že tady není moc populární dávat dvouleté dítě do školky, ale u syna jsem přesvědčená, že mu to opravdu pomohlo. Je v kolektivu, snaží se víc rozmluvit, protože se potřebuje domluvit a hlavně ve školce začal jíst, doma s jídlem bojujeme.Osobně mi přijde horší šoupnout tříleté dítě, které bylo do té doby jenom s maminkou, na 8 hodin pět dní v týdnu do školky. Osobně preferuji postupný nástup.

V tomhle souhlasim. Pokud se tam synovi libi, neni co resit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2539
12.10.18 16:02

@Limi123 Jojo líbí se mu tam, ale ten měsíc to trvalo, než si zvykl. A to asi to co jsi se ptala, že prostě děti brečí. Kdybych to brala, že ho nechci nechat vybrečet, tak by tam asi nechodil. Naštěstí on brečel jenom trošku a podle učitelky max 10 minut. Ale on chodí to soukromé miniškolky, kde je max. 10 dětí a 3 učitelky, takže se mohou věnovat jednotlivým dětem. Do státní školky bych ho nedala. No tam by mi vlastně ani dvouleté dítě na plenách nevzali. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí