Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Venesí : no tak to drzim palce…jinak bych se vykaslala na pocitani v anglictine, to nikoho ve skolce nezajima, a trenovala bych sebeobsluhu. Z vlastni zkusenosti…mam srpnove dite, ktere navic chodilo uz rok predtim do soukrome skolky, a ta statni byla dobry sok a nekdy si to porad jeste seda (je tam od zari)…vice mene pocitaji, ze je to dite naprosto samostatne, sice pomuzou treba se zimni bundou, ale ocekavani meli pomerne vysoko. Uz prvni tydny tam viselo, ze by se deti mely sami prevlikat idealne vcetne prevraceni veci naruby apod.
@Venesí Jo ještě jednu věc. Má dcera (taky taková chytrá opička co umí kde co co se vědomostí týče) ale v tý školce je tohle naprosto jedno. Tam jsou důležitý jiný věci. Teda mám zkušenosti jen se státní s věkově smíšeným kolektivem. nějaká soukromá třeba spolurpacující s mensou atd to může mít jinak.
Pro učitelky je důležitý, aby to dítě rozumělo a hlavně spolupracovalo (což u nás byl problém rozuměla ale nechtěla spolupracovat) a umělo se aspon do určité míry obsloužit.
Aby umělo fungovat v kolektivu a poslouchalo učitelky.
@Venesí píše:
@beruska9 jojo do státní, ale tak je to až za 5 měsíců, já ho hodlám učit hned jak bude už teplo, zkusím takzvanou indianckou metodujinak je chytrej umí všechny barvy a cisla česky i anglicky.. A dokonce některá písmenka.. Hezky mluví.. Jen je takový lenoch a všechno maminka, maminka.. Ale děti má rád
Indiánskou metodu vřele doporučuju…trvalo nám to přesně 5 dní a rovnou se tim přestala počůrávat i během spánku v noci ![]()
Dcera už bude mít na podzim 4 roky, loni ji do státní nevzali (moc dětí), chodí už druhým rokem do dětské skupiny. Letos si taktéž nedělám iluze, že by ji u nás vzali. Myslím, že ten přetlak bude kvůli Ukrajincům v Praze veliký. Ale uvidíme no.
Jinak umí všechno a uměla už loni, obléknout, svléknout, čůrat a kakat do záchodu, najíst se… Jediné co řeším, tak je utirani, v té DS je obslouzili, ve školce se to prý vyžaduje umět, to si moc neumím představit.
@Santa Juana no.. nedohlozeji na to vždy… Viděla jsem čerstvé tříleté holčičky jít samotné na záchod a prostě to bylo na nich sejít ze schodů a dojít do umývárny se záchody.
Malá měla občas trochu zaurudlou pipkou. Večer jsem namazala bepantenem a cajk.
Občas mi ze školky jde bez kalhotek nebo kalhotama naruby… Ale zase vim že se oblika sama a jakž takž to v tý školce zvládá.
Ale tohle opravdu bude školka od školky a určitě z počátku dohlížejí učitelky víc než později. Navíc asi jen tak nemůže učitelka jít klco 6 minut s někým na záchod.
Takže chápu že když jdou mimo standartní dobu holt jsou sami.
Já… ale teda jedna se už o třetí dítě, takže už vím, co a jak. Ale bude to masakr. Dcera je narozena v srpnu, takže bude nejmenší (tedy nejmladší, nejmenší téměř jistě ne). Je to maman až hrůza, odmítá si říkat na curani jiným lidem, než mně, neumí se obléct, nenaji se (ne že by to neuměla, ale sama sní ani je třetinu toho, co při krmení). No jsem na ni zvědavá. Navíc bude muset hned od prvního dne chodit na celý den i se spaním, po obědě nespí od roka a půl a že by uměla ležet a odpočívat? Haha… No bude tam mít brachu, tak snad to nějak zvládne. I když zrovna v jejich případě očekávám, že až se dcera zadaptuje, bude spíš pomáhat ona bráchovi, než on ji. No bude velká legrace příští rok ![]()
@Midaku paráda, děkuji za příspěvek, přesně o tohle mi v téhle diskusi šlo, aby se maminky které to čeká podělili o to jak jsou natom. ![]()
Ne o to aby někdo hodnotil moje dítě.. Já vím jaká má školka očekávání.
@Venesí a kolik mu je? Náš bude mít v září 2,5.. přihlašuje se do školky vždy v září nebo může dojít v průběhu roku? My máme problém jak s mluvením, tak plínkami
jak moc předem musím vůbec školku zařizovat?
@ludmilaadamkova v srpnu bude mít 3, teď má 2,5. V čerstvých 2 bych si fakt nedělala iluze o přijetí do státní školky.. a kdyby teď měla rok a půl, tak mě nijak neznepokojuje její oblékání, krmení a curani.
@Sedmikráskakrásná v červenci 3 roky, teďka v květnu se podává přihláška na září do školky, pokud chceš dát později jak v září a chceš aby ti drželi místo ve školce tak myslím že se školka musí platit už po tu dobu co tam ještě ani nechodí.. A nebo ho přihlásil až za rok a do školky půjde až bude mít 3,5 roku..
@Sedmikráskakrásná zápisy jsou každý rok v květnu. Takže dítě musíš přihlásit v květnu. Málokde ti ho vezmou bez přihlášení v průběhu roku. Dělá se to tak, že ho přihlásit v květnu, a když ho vezmou, platíš od září skolkovny a nastoupí ti az v den třetích narozenin. Ale málokde ti dítě vezmou před třetím rokem. Mě by ani nenapadlo hlásit do školky dítě, co má v září 2,5. Bohužel, no… já budu velmi ráda, když mi vezmou dceru, co má 2,5 teď.
@Venesí jednou jsem syna nechala doma, když měli nějaký celodenak
za mě hrozně malej na to a míval i nehody (ve školce, doma už měsíce ne). Na fotkách učitelka s takovým tím pidi koženým batůžkem…já nechápu, jak to dělaj, ale než mít nervy, co bude jsem ho stáhla. Teď přecházíme do dětské skupiny. Takovej ten natvrdo start ve státní si vůbec teď nedokážu představit. Vadilo mi i to, že má trávit čas s cizími lidmi místo rodinou, no to se každopádně nekoná ![]()
@Santa Juana přesně. Mě by docela zajímalo, kde ty 3 letáky berou. Mám dubnového a na školku ( má ještě rok k zápisu) to moc nevidím ve 3,5 letech.
Navíc pokud tam do toho neberou ukrajinské děti;(
Už teď jsou školky plné.
U nás tedy asi soukromá 2 roky, jelikož se plánuji aspoň na část pracovní doby ho dávat so školky, tak se „těším“. ![]()
DS je u nás od 3 let až.
@Midaku jasný mě zmátlo že tam bude nejmladší. Třebas tam budou i nějaké děti kterým budou 3 až v průběhu školního roku.
Ale nevím jak to má konkrétně vaše školka s přijímání dětí kterym budou 3 až v průběhu.
Teď dočítáme že u vás se bere až od tří let.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.