Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kve-tinka Vrstevníci jsou, ale jeho rodiče nemají rádi jejich rodiče… jsou podle nich „divní“. Jinak takhle rodina je velmi specifická, jsou jen oni a ostatní jsou na obtíž…
@lucenka No chtěla jsem se jen poradit, vždyť o nic nejde ne? Samozřejmě si přeji, aby kluk byl v pořádku, jen mě to zajímá, od toho je snad tento server ne? ![]()
U nas to same! Synovec v dubnu 3roky, ale - vychova ala sklenikovy efekt, na hriste nechodej, nesnasi kdyz u nich doma na cokoliv sahnete, vsechno je jeho a histerak, zadne vylety, povidani, ukazovani a vysvetlovani co je co u jeho matky moc neprobiha. Neumi si ani rict ze chce na wc, nemava pri prichodu/ odchodu, umi sledovat 3× za sebou film Auta a ublizovat… Ja se snazila naznacit, ze by ho teda mohli neco naucit (alespon haf, mnau) jit s nim na hriste, chtela jsem ho i hlidat a zkusit ho ucit sama atd… Bez sance.. Jsem zvedava jak to dopadne a to ceka druhy takze ani tenhle nepujde do skolky aby to dohnal
@Alexxxis píše:
@lucenka No chtěla jsem se jen poradit, vždyť o nic nejde ne? Samozřejmě si přeji, aby kluk byl v pořádku, jen mě to zajímá, od toho je snad tento server ne?
tak mně přijde divný veřejně řešit cizí dítě a jeho problémy a být matkou toho dítěte a tohle se dozvědět, tak bych takovou příbuznou přestala mít v oblibě. Nebo tobě by se líbilo, aby tvoje dítě probírala rodina na netu?
@Alexxxis U nás v rodině je to podobné. Švagrové dcera taky prakticky nemluví, jen takové minimum. Řekne tedy táta, máma, bába a babička, takový ten základ. Ale třeba pes je haf… Většinou spíše ukazuje, vydává zvuky, do vět nespojuje. Tři roky měla nedávno.
A taky je skoro pořád doma s rodiči, nikam mezi děti nechodí.
A taky se mi zdá, že to už není normální, ale oni to neřeší, tak i já to beru jako jejich věc. Nicméně sama mám pětiletou a rok a půl a mohu říci, že ta moje mladší už teď mluví více než tahle tříletá. A nedávno se mě švagrová ptala, kdy začala první mluvit, tak jsem jí řekla, že už si to nepamatuji, ale že se taky rozmlouvala déle, ale pak jsem doma našla video, kde jí bylo asi dva a půl a zpívala „skákal pes“.
Anonym - nepíšu o svém dítěti.
@Alexxxis píše:
Zdravím, mám dotaz.
Synovec (v květnu mu budou 3 roky) vůbec nemluví. Vydává jen zvuky a neumí pořádně říct „máma“ ani „táta“. Vydává jen takové zvuky podobné těm slovům. Mám miminko, takže nemám zkušenosti a chci se poradit, jestli je to ještě normální. Myslíte, že to může být tím, že se nestýká s nikým jiným než jsou rodiče, babička s dědou a strejdou?(Je to manželova rodina). S žádným vrstevníkem si nehraje. Tohle totiž napadlo mě. Byl teď poprvé na pár hodin ve školce a celou dobu hrozně brečel.Děkuji za reakce
náš se nestýká s vrstevníky a ukecaný je až hrůza.. to není o tom.. jsou děti, co mluví a takové, co ne - u těch, co nemluví se hledá důvod. POkud slyší a rozumí, tak se většinou rozkecá později.
My byli taky ti nejhorší rodiče, co s děckem údajně nikam nechodí, nic mu nečtou a nestarají se. Příbuzenstvo z obou stran bydlí daleko, vídáme se tak jednou za měsíc až dva, o naší výchově věděli houby, ale všichni měli velice jasno v tom, že to přece musíme dělat špatně, když malej ještě nemluví, a že oni by to určitě dělali líp. Pomluvy, jak se malýmu nevěnujem, jak ani nechodíme na hřiště atd. (Přitom jsme tam byli skoro denně, ale to nikoho nezajímalo, ještě roznášeli pomluvy, jak s děckem vůbec nic neděláme a jak je všechno naše chyba.) Aspoň že s tím přestali, když měli od doktorů černý na bílým, že má malej dysfázii a že s ním pěkně pracujem. No i když přestali… teď sice neroznáší, jak jsme neschopní, ale zase roznáší, jak je náš chudáček „postiženej“.
@Alexxxis Myslíš to asi dobře, ale jdeš na to z blbého konce.
Ne, dítěti nevadí, že se setkává jen s omezeným počtem lidí. Na rozvoj řeči to vliv nemá, kolik má okolo sebe lídí. I kdyby byl jen s mámou a ta mama na něj přiměřeně mluvila, tak se to dítě mluvit naučí.
Primární je, aby dítě slyšelo a aby mu dozrál mozek/řečová centra. Na to má dítě čas do tří let. Pokud do tří let komunikuje po svém, ale nemluví v běžném slova smyslu, je to ok. Pokud ani po třetím roce není vidět nějaký posunk směrem k běžné řeči, není od věci navštívit klinického logopeda a tam se poradit, co dál.
Můj mladší začal mluvit během týdne když mu byly skoro tři roky. Taky už jsem to chtěla řešit, ale ve školce mi učitelka říkala ať počkám, navíc ségra měla jednoho z kluků nemlich to samý. Začal mluvit úplně z ničeho nic, téměž ve větách. Teď si na to často vzpomenu když jesm zjistila že teď tu pusu zase skoro nezavře. Tak že bych to ještě nedramatizovala.
@martina.se @Svistice To je dobře, moc Vám děkuji… jsem ráda, že to tak je, nemyslím to špatně… ještě jednou děkuji! ![]()
@Anonymní píše:
@Alexxxis Nicméně sama mám pětiletou a rok a půl a mohu říci, že ta moje mladší už teď mluví více než tahle tříletá. A nedávno se mě švagrová ptala, kdy začala první mluvit, tak jsem jí řekla, že už si to nepamatuji, ale že se taky rozmlouvala déle, ale pak jsem doma našla video, kde jí bylo asi dva a půl a zpívala „skákal pes“.
Anonym - nepíšu o svém dítěti.
Jenže v tomhle nemůžeš děti vůbec srovnávat. Tak Ti dítě v roce a půl mluví, ale to není žádné pravidlo. Můžeš být ráda, že máš šikovný dítě, nic víc a nic míň. Mě dítě začalo mluvit ve dvou a půl. Je to úplně stejné, jako když některé děti chodí v 10 měsícic a jiné až v roce a půl.
To prostě neurychlíš.
Na te 3.lete preventivní prohlídce by se o tom rozhodne mela zminit, snad s tim dr neco udela.