Sleva na dani pro ex

250
11.9.14 12:49

Sleva na dani pro ex

Ahoj holky. Mám dotaz. Jsem se synem sama. S partnerem jsme se rozešly v 6měsíci těhu, a dnes jsem zjistila že si na syna uplatnuje slevu na dani a za 4roky co si mě za zády žádá, mu byla vyplacena docelá slušná suma, ze které jsem já a ani syn nic neviděla. Nežijeme spolu, nemáme společnou domácnost syn je soudně v mé péči. Má na tenhle odpočet vůbec nárok? a jak je možné že po něm účení nechce potvrzení že je s dítětem ve společné domácnosti? Když se prokáže že nemá nárok bude to muset vracet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101759
11.9.14 12:55

@landina2 Nárok na to rozhodně nemá a jak je možné, že mu to u účetní prošlo, to netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
11.9.14 12:57

Já na to přišla dnes když jsem žádala o přídavek na dítě a na socce mi řekla že měl malej krom alimentů příjem něco kolem 11000kč tak jsme pátry a přišly na to odkud vítr vane… Docela mě to vytočilo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
11.9.14 13:05

Trošku chyba i v jejich účetní, pokud tedy nějaké prohlášení ex nefalšuje sám. Musím manželovi! vždy podepsat čestné prohlášení, že slevu neuplatňuji já. Nevím, jak spolu vycházíte, ale asi bych po něm ty peníze klidně požadovala nebo mu řekla, že ho udám na finančák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ljt
11.9.14 13:06

Narok na to urcite nema ale hlavne je k tomu potreba hlavne podpis druheho rodice tedy tebe ze ty tu slevu neuplatnujes. takze bud ten podpis sfalsoval a nebo v tom jedou s ucetni spolu. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2816
11.9.14 13:11

Ne, on na to nárok nemá vůbec. Není s vámi ve společné domácnosti. Záleží teď na tobě jak se k tomu postavíš a jak se zachováš… jestli to po něm budeš chtít, práskneš ho a pod… :nevim:

Jinak vždy musí druhý rodič napsat čestné prohlášení že v daném období slevu neuplatňoval.

Účetní teda lituju, ona těžko může vědět že prohlášení které jí tam muž donesl, není podepsané opravdu matkou dítěte. Předpokládám, že stejně jako u nás, nemuselo být prohlášení nijak ověřené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
11.9.14 13:20

Já vůbec nevím co ted… Obracím každou korunu takže ten přídavek jen tak plavat nenechám ale vzhledem k tomu že na sociálce ten odpočet vidí musím dokázat že není můj tudíž se budou v jeho daních rejpat… Zbytečné zle dělat nechci, ale bud neco navalí a bude mi platit místo sociálky příspěvek na dítě nebo má hold smůlu… Člověk šetří kde se dá a on si koupí auto, motorku čtyřkolku no bodet by ne když vidělává na nás grrrrrrrr :cert: :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
881
11.9.14 13:22

Proste danovy podvod. :cert: Ke sleve na dani s nim musi zit dite ve spolecne domacnosti a musi mit potvrzeni, ze slevu neuplatnujes ty. Problem ma, jak tvuj ex, tak I firma, ktera muze po kontrole financniho uradu zaplatit mastnou pokutu. Rozhodne bych na ex uhodila, at si hodne rychle vyplati penize tobe a slevu na dani pro sebe zrusi. Za tohle se da jit I sedet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101759
11.9.14 13:25

@KaterinaKK Tak u firmy záleží, zda to účetní neřešila nebo zda si ex. to potvrzení zfalšoval… pak jsou z obliga.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5736
11.9.14 13:29

@landina2 Hlavně musí bydlet ve společné domácnosti, snad i trvalé bydliště, takže na něj určitě uhoď! Já teprve malé čekám a zjistila jsem, že bude přítel dostávat cca 1000,– měsíčně navíc k platu, stačí si zadat přibližný příjem do kalkulačky. Nevím kolik je přídavek na dítě, ale víc asi ne. A ty asi nepracuješ? Neb by sis dítě uplatňovala ty a to by pak měl tatínek smůlu, na to by už museli přijít, ale on asi ví zda-li pracuješ. Že to tak někdo umí zneužít a vydělávat na valstním dítěti a nic mu navíc nedat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101759
11.9.14 13:32

@Bobiska81 Nemuseli by na to přijít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
11.9.14 13:33

Nene, bohužel jsem doma (na pracáku), malý ja často nemocný co šel do školky, takže nikde dlouho nevydržím z měsíce promarodíme i 3týdny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2816
11.9.14 16:23

@landina2 jinak peníze nepatří tobě ani tvému synovi, ale státu ne? :) Takže on je bude muset pěkně vrátit FÚ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101759
11.9.14 16:26

@jalemina Jojo, přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
11.9.14 16:49

@landina2 peníze z daňového zýhodnění nepatří ani ex ale bohužel ani Tobě. Sociálka se v jeho daních určitě rýpat nebude, pokud nechceš aby ex zvýhodnění uplatňoval, pak můžeš poslat jeho mzdovce oznámení, že od té a té doby nežijete ve společné domácnosti, př. kopii rozsudku od soudu. Vzhledem k tomu, že ale socka vidí příjem ex, pak bych to spíš viděla na to, že on sám si podává daňové přiznání. Pak jedinou možností je zaslat dopis na FÚ, kde uvedeš, že ex neoprávněně uplatňuje daňové zvýhodnění na dítě, které s ním nežije ve společné domácnosti a žádáš o prošetření. To je jediné co můžeš udělat. Pokud to tak necháte s tím, že se o penízky podělíte, pak počítej s tím, že při každé žádosti o přídavky na dítě a jiné soc. dávky se jeho příjem bude započítávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák