Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobry den,
mam dotaz ohledne slevy na dite pri pobirani PPM. Na zacatku roku jsem podepsala ruzove prohlaseni, ze uplatnuji slevu na dite, ale jiz od unora jsem nastoupila na materskou, tj. od unora do ted jsem zadnou slevu neuplatnila, protoze jsem pobirala PPM a nemela prijem. Bohuzel jsme s manzelem zapomneli v teto veci vcas ucinit zmenu. Od zari bude konecne slevu na dite (a nyni i nove dite narozene v dubnu) uplatnovat manzel, ale nemuze ji uplatnit zpetne. Znamena to tedy, ze jelikoz jsem slevu na dite od unora do srpna papirove uplatnovala ja, byt realne jsem zadnou slevu z niceho nemela, sleva na dite mi ‚propadne‘ nebo ji budu moct uplatnit v danovem priznani za 2017 a FU mi vrati nejake penize zpatky ( 1.117 Kc krat 6 mesicu)? A pokud jde o druhe dite, na ktere jsme zadnou slevu zatim ani ja ani manzel neuplatnili, muze slevu uplatnit manzel v ramci sveho danoveho priznani za 2017? Moc dekuji za odpoved a vase nazory. Hezky den.
@Bara258 No, ty si ji uplatnit nebudeš moct, protože na to nebudeš mít za rok dostatečný příjem, takže jedině manžel v rámci daňového přiznání. A možná bych být tebou podala DP sama taky, ať se jim na finančáku sejdou obě, bude to jednodušší, než aby tvůj zaměstnavatel vyráběl potvrzení, co si tedy vlastně uplatňovala a co ne.
@Bara258 asi bych jako nejjednodušší viděla, že si oba podáte daňové přiznání, ty v něm děti neuplatníš, čili budeš mít nedoplatek (nebo je uplatníš jenom za ty měsíce, cos je skutečně uplatnila a bude to nula od nuly) a tvůj manžel si děti uplatní ve svém přiznání za celý rok (nebo za ty měsíce, co je nebudeš mít uplatněné ty, pokud je částečně uplatníš).
teď si nejsem tak úplně jistá, jestli takhle šíbovat by šlo i v rámci zúčtování od zaměstnavatele, mám mlhavý pocit, že asi ne.
Moc vam obema dekuji, j. a.n. i1 a sagina. Chapu tedy spravne, ze pokud mi rocni zuctovani udela zamestnavatel, o tu slevu od unora do srpna prijdu a manzel ji nebude moct uplatnit, zatimco kdyz si DP za 2017 udelam sama, tak tu slevu bude moct zpetne uplatnit manzel? Jeste jednou moc dekuji.
Moc vam obema dekuji,@j.a.n.i1 a @sagina. Chapu tedy spravne, ze pokud mi rocni zuctovani udela zamestnavatel, o tu slevu od unora do srpna prijdu a manzel ji nebude moct uplatnit, zatimco kdyz si DP za 2017 udelam sama, tak tu slevu bude moct zpetne uplatnit manzel? Jeste jednou moc dekuji.
@Bara258 Asi takhle, když ti zúčtování udělá zaměstnavatel, tak ji i tak bude možná moct uplatnit manžel, ale bude to složitější (bude potřebovat potvrzení od tvého zaměstnavatele a kdo ví, co tam vaše účetní vyrobí) a nejsem si s tím úplně jistá, kdežto pokud oba podáte DP, tak je to jednoduché půjde to určitě.
@j.a.n.i1 Moc dekuju za vysvetleni i doporuceni. Krasny den!