Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nevím, jestli to tu už nepadlo, ale úplně mi slézají nehty z dosazování o v přídavném jménu, tam kde by mělo být i(y) nebo a. Třeba přítelovo děti, nebo otcovo manželka. Vím, že se to svádí na nářečí, ale mám pocit, že už to převzala snad celá republika a spousta jedinců to používá, když si není jistá, jaké i (y) by tam mělo být. Fakt to nesnáším.
A konečník zní jako ztracený bratr Slunečníka, Měsíčníka a Větrníka…
@Roxy ivka Takhle přesně mluvíme doma. Jsem na to tak zvyklá, že mi správná varianta přijde taková cizí, neosvojená
@Miuska1 píše: Více
jinak se přiznám, že používám taky různé zkratky a zkomoleniny, třeba že je něco „v poho“ nebo „na pohodu“ nebo různá přirovnání, že někdo mluví jak tatar, ale až tak tu mateřštinu, myslím, neprzním..
pubošky dost používají takové ty anglo-zkomoleniny, třeba, že jsou v čílu (chillu) ![]()
takhle třeba mluví běžně : ![]()
https://patalie.cz/…apave-rodice
a tu je test pro vás, co si myslíte, že mládeži (ještě) rozumíte? ![]()
je to zábavné
https://www.prozeny.cz/…h-reci-52412
Pohodinda. To je strašný, poslední dobou mám plnej FB reklam na hrnky s pohodindou, trička s pohodindou… - sakra, kdo příčetnej si takový triko koupí a bude ho nosit?🫣 🤣
Výzva.
Záleží.
To dáš.
„Zřejmě“ v chybném významu, tj. skoro pořád, protože to není asi, možná.
Neslučitelné se životem.
Něco je „o něčem“.
„Hráč“ na trhu.
„Měl zabít“ místo „údajně zabil.“
Mega ve významu hodně.
Bylo by toho víc.
@Paní Bubáková Přesně, vůbec oblibu tohoto strašného slova nechápu, proč ne normálně pohoda? Asi už jsem stará:)))
Fusekle, fusky - představím si nechutný smradlavý ponožky s dírou
Většina zdrobnělin - nejvíc mlíčko, čajíček, dudlíček, prsíčko, sexík, semínko (jako sperma), spermijky, baštit, vitamínky…
Přidávání V - vokurka, vokno, vokouknout…
![]()
@MartaProchajda píše: Více
„Zřejmě“, ano, taky jsem se s tím setkala. Pochopila jsem až z dalšího řečeného.
Ten člověk to použil místo např „jasně, očividně“. Něco je zřejmé ve smyslu jasné, viditelné.
Např.: Našli mu přece to v batohu, jak by se to tam jinak dostalo, musel to ukrast. To je jasné, očividné, je to všem zřejmé
Reakce: jasny, ukradl to, zřejmě 🙈
@mamoch Mně Helča nevadí mám to nějak spojené s Řeckem. Ze jmen mi vadí Lucie, Adéla, Zuzana. Jsou prostě divný