Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
sifon - perlivý průhledný, limonáda - všechno sladký - ale limonádu bych nevypustila z držky - u nás jedině brča
BRNO
emocuc.polymorf píše:
Tak já jsem z KV a tady je sodovka čirá voda s bublinkama, bez příchutě, a limonáda je naopak s příchutí, takové to žluté nebo červené - bereme to jako že třeba FANTA je limonáda, perlivá MATTONKA limonáda není, to je sodovka.Ale doufám teda, že to tak není jen u nás doma
Nechápu, že někde jsou tuty dvě slova ekvivalent
Díky, žes mi to potvrdila. Já jsem tomu nechtěla věřit, že to mají Češi jinak. U nás na Moravě je to opravdu jedno a to samé
Jdeš si koupit sodovku a dostaneš to žluté nebo červené s bublinkama. Když chceš to bílé bez bublinek, řekneš, že chceš MINERÁLKU nebo SIFON (díky, Rybano, za nápovědu) ![]()
BRČA je jasná - ale ta je jen v Brně ![]()
tady se rika sifon (pruhledny bez prichute) a sodovka vsemu sladkymu
(breclavsko)
ale jsou s tim potize treba u mamky v liberci…tam mi daji jako sodovku sifon ![]()
sulin a jeptiska je supr ![]()
ZelvaVeruna píše:lulje píše:Lucci píše:
Agnu… jo presne ty pletynky. To jsou housky.Jo, a když jsme u toho - holky z Čech, podělte se o zkušenost - na škole nás učili, že Češi dělají rozdíl mezi SODOVKOU a LIMONÁDOU. Nikdy jsem si to v reálu neověřila. Je to opravdu tak???? Pro nás Moraváky je to jedno a to samé, jen teda to slovo SODOVKA nepoužíváme
Cože??? Tak to celý život žiju úplně MIMO!!! Myslela jsem, že houska je prostě „počesku“ normální rohlík (ten rovný za 1,20 Kč)
Tak to jsi mě dostala
A sodovka vs. limonada je u nas vecny tema, zase Brno kontra sev.Cechy..
![]()
Tak ted se tu fakt lamu smichy
Lulje, to bys musela rict prece „kulatej rohlik“
![]()
![]()
U nas na severu + tady v Praze je proste sodovka takovy to bily pruhledny s bublinama, proste voda ze sodovkovace a limonada je jakakoliv slazena s bublinama, drive takovy ty cerveny nebo zluty v lahvi![]()
No a pro myho brnenskyho tatu je sodovka vsechno to sladkya to pruhledny s bublinama bez chuti je pro nej SIFON
![]()
Vsak sifon je to, co mame dole pod umyvadlem neee???![]()
Jo, kulatý rohlík - jinak tomu neřeknu. Pro mě existuje jen rohlík, kulatý rohlík, dalamánek, pletýnka nebo loupáček. Dnes jsem prozřela a pochopila díky vám, co je to houska. ![]()
ZelvoVeruno, tvůj brněnský táta má pravdu s tou sodovkou a sifonem. Tímto ho zdravím! ![]()
No taky z toho byl uplne vedle, dojel 20 km na kole v Cechach do hospody a pak nam doma vypravel: „Uplne uhnanej, sednu do hospody, objednam si sodovku a ta zenska mi normalne prinesla SIFON“
![]()
Chichichi…jeptiška a šulin dost dobrýýýý ![]()
U nás je sifon voda s bublinkama, sodovka to ostatní (Přerov)
Zase jsem se nasmála
![]()
Tak šulin a jeptička je úplně super ![]()
jinak u nás se taky říká vodě s bublinkama buď sifon nebo častěji minerálka a to ostatní barevný je sodovka
a debata o pečivu rohlíkách, houskách a bulkách taky parádní
jo a ještě je parádní když někdo na konci rozhovoru řekne " tož ja" a nebo „ víííš“
Tak jeptiška + šulin mě dostala
![]()
Sodovka je pro mě taky sladká, voda je sifon. Limonádu používám pouze při formálním styku
![]()
lulje píše:emocuc.polymorf píše:Díky, žes mi to potvrdila. Já jsem tomu nechtěla věřit, že to mají Češi jinak. U nás na Moravě je to opravdu jedno a to samé
Tak já jsem z KV a tady je sodovka čirá voda s bublinkama, bez příchutě, a limonáda je naopak s příchutí, takové to žluté nebo červené - bereme to jako že třeba FANTA je limonáda, perlivá MATTONKA limonáda není, to je sodovka.Ale doufám teda, že to tak není jen u nás doma
Nechápu, že někde jsou tuty dvě slova ekvivalent
Jdeš si koupit sodovku a dostaneš to žluté nebo červené s bublinkama. Když chceš to bílé bez bublinek, řekneš, že chceš MINERÁLKU nebo SIFON (díky, Rybano, za nápovědu)
BRČA je jasná - ale ta je jen v Brně
..ještě jen dodatek, že sodovka a sifon je tu totéž, ale za sifon bychom označili asi jen to přímo z té sifonové láhve (takový to na bombičky), to se tady moc nepoužívá. Nejvíc se používá výraz minerálka, pak sodovka nebo soda.
To, že není rohlík a houska v celé republice totéž (jako že ten výraz neznamená všude tu samou věc, ne, že by houska a rohlík byla totožná věc), je pro mně překvápko. Když je třeba v KAUFLANDU v KV napsáno HOUSKY 1.90 Kč, v Brně to napsáno není? To tam máte napsáno kulatý rohlík 1.90 Kč?
Označení v sortimentu není jednotný?? ![]()
Tak nad touhle debatou se fakt docela bavím
Jsem původem z moravy (Břeclav) a teď skoro čtyři roky žiju v Pardubicích. Ještě pořád jsou výrazy, nad kterýma se moji známí lámou v pase smíchy. Někdy taky naopak. Když poprvé manžel řekl dceři, že má podolek, tak jsem na něj hleděla jak na ufona. Pak zjistil, že my říkáme, že jsme vygajdaní a šel k zemi ![]()
S podobnýma reakcema se setkávám při vyslovení liša, čupnout, lištit, zgňab, oharek atp. Je toho spousta, že si to ani nevybavuju.
A s tou houskou, to bude asi tím, že u nás na moravě se totiž snad ani neprodávájí. Setkala jsem se s nima až tady v Pcích. Doma jsme měli jen ty velké pletýnky, ale housky teda ne.
Jo a sodovku potvrzuju, je to prostě barevná limča, i když si to slovo vybavuju spíš spojené se starýma dobrýma Zonkama. Tady se říká limča, nesladkému matonka…
Za ústecko.
Sodovka - bez příchutě s bublinami - aneb minerálka..
Limonáda - s bublimkami sladký cecek ( sprite, coca cola..)
Sifon - voda z nádoby na bombičky ![]()
Lulje… jsem rada, ze jsem ti s houskou rozsirila obzory.
Ja zas az tady slysela KULATY ROHLIK. ![]()
SODOVKA je u nas cira bublinkata tekutina, LIMONADA je sladka, barevna limonada, s bublinkama nebo bez bublinek. SIFONEM nazyvam takovou tu sifonovou lahev na vyrobu sodovky, ale te tekutine jsme vlastne rikali SIFON.
A nebo je SIFON pod umyvadlem. BRČA slysim prvne.
![]()
CHVATAT znam, ale v zivote bych to nepouzila, leda v pisnicce „chvatam, chvatam, nemam chvili klid“. ![]()
jo v obchode mame napsany razenky..aspon teda v penny…a slovo kram sem uplne zapomela…te je fakt hrozny jak to nekdo muze rict
![]()
Nedá mi to, musím sem hodit odkaz - vzpomněla jsem si na jeden úžasnej vtip.
Tady.
Jo jeste me napadlo, ze sladke limonade s bublinkama rikava muj tatka ŽBRĎOLA. ![]()