Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte
som z malej dedinky nedaleko Lucenca, v CR uz 9 rok
Manzel cech, bydlisko Jablonec nad Nisou
No a slovensky uz skoro nehovorim, pisem si slovensky len so svagrovou.
Najhorsie je, ze uz mi to vsetko splyva- hlavne pisane slovo, problem s S Z
Mame 3 deti, som na MD
REO,moooc Ta zdravím
![]()
Tak niečo o mne a mojej rodinke:Ako som už písalapochádzam z Považskej Bystrice,kde som sa aj narodila a žila tam s rodičmi do 18-tky.
Po skončení ZŠ som sa rozhodla íst na ZSŠHSaO v Púchove-odbor kuchár čašník-3roky.
Potom sa mi naskytla príležitost íst a zarobit si do čiech-do fabriky tu v Nýřanoch-káble do áut a tak pod.Tak som neváhala ani chvílu a vyrazila som prvýkrát od rodinky so svojou sestrou.
Po nejakej dobe prišiel k nám pracovat chalan,do ktorého som sa na prvý pohlad zamilovala.No,a nakoniec sme sa dali dokopy,fungovalo nám to ako vo vztahu,tak i po sexuálnej stránke,no a zostalo to tak do dnes.Už sme spolu 6rok a k nám pred 2,5rokom pribudol náš anjelik-SEBASTIÁNKO.
My cakame nase prve babatko, do CR sme prisli obaja za studiom a uz sme tu zostali.
Blacky, presne si vystihla aj moje pocity ohladne ludi na SK a v CR, mozno len moja skusenost je taka, lebo na vychode je dost bieda, tak mozno aj preto su niektori ludia taki, aki su.
Slovensky rozpravam bezne kazdy den, s manzelom, takze nastastie nezabudam, ale uz sa castejsie stava, ze mi do slovenciny zabludi ceske slovo, ktore lepsie vystihuje to, co som chcela povedat.
Ahojky dievčatá..prajem dobré ránko, dufam, že ste sa vyspinkali dobre ![]()
zdravím novu maminku ka-tku
![]()
je…Katko…já som sa minule s úžasom dívala na profil jednej maminky..ktorá mala 8400 príspevkov..a hla…dnes tu máme ukecanejšiu slovenočku ![]()
pozerám, že máme skoro rovnako starých prckov..teda aspon toho posledného
ináč k tomu rozprávaniu..já už tiež hovorím jak blázon…proste českoslovenčinou..a to som tu najkratšie z vas
Ahoj holky,
doufam, ze nevadi, ze jsem vam sem tak vlezla. Je mile cist jak se Vam tu libi vic jak na SK. MYslim si, ze to je ale o lidech. I Cesi umi byt protivni a zly. Ja mam zase moc rada Slovaky. Moje sestra chodi a uz castecne zije s klukem z Korni a hrozne rada se tam vracim. Mam moc rada,kdyz muzu poslouchat slovenstinu a celkove lidi jsou tam moc fajn. Myslim, ze jste meli stesti na lidi kolem sebe a verim, ze dobre muze byt jak na SK tak i v CR.
Preju Vam mooooooc pohodovy zivot v CR.
Doufam, ze nevadi, ze jsem Vam sem tak vlezla.
blackyxjr píše:
Ahojky Praska, ja som z Vysokých Tatier ale teraz žijem v Hradci Králové.
ty žiješ teraz v KE, alebo len si povodom z KE?
pozerám že si v očakávaní a čaká ťa velký ultrazvuk, kde sa možno dozvieš pohlavíčko…
už máš vybrané mená pre maličkého?
Ahoj, pochádzam z dedinky Slanec (cca20km od Košíc) a už 10 rokov sme v Prahe. Prišli sme tu z manželom (ten je od TV)vyzkúšať veľký svet. ![]()
No, v utorok idem na veľký UTZ do Motola, tak dúfam, že mimi ukáže čo tam dole má. ![]()
Meno pre dievčatko máme Sára a pre chlapčeka ešte nie je isté, ale veľmi sa nám páči Samuel.
mapos píše:Áno, máš 100% pravdu. Všetko je o ľuďoch. Ale ja mám taký divný pocit, keď tu človek žije viac rokov a vracia sa domov na dovolenku, tak mu dojde že niečo nie je v poriadku, že sa ľudia (hlavne na východe veľmi zmenili), alebo sme sa zmenili my?
Ahoj holky,doufam, ze nevadi, ze jsem vam sem tak vlezla. Je mile cist jak se Vam tu libi vic jak na SK. MYslim si, ze to je ale o lidech. I Cesi umi byt protivni a zly. Ja mam zase moc rada Slovaky. Moje sestra chodi a uz castecne zije s klukem z Korni a hrozne rada se tam vracim. Mam moc rada,kdyz muzu poslouchat slovenstinu a celkove lidi jsou tam moc fajn. Myslim, ze jste meli stesti na lidi kolem sebe a verim, ze dobre muze byt jak na SK tak i v CR.
Preju Vam mooooooc pohodovy zivot v CR.
Doufam, ze nevadi, ze jsem Vam sem tak vlezla.
Ahóóóój, môžem sa pridať? ![]()
Som zo stredného Slovenska (Žiar nad Hronom), ale vydala som sa do Pardubíc. Blacky písala, že žije v Hradci, tak to máme k sebe kúsok! ![]()
Máme tri deti, momentálne som doma.
Kvetinka - ja tiež hovorím slovensky, ale ako to má človek všade okolo seba, tak proste často krát už namiesto slovenského slova použijem české ![]()
ináč s tým východom, to asi bude viac než pravda, tie, ktoré sme tam žili, vieme, aké su tam pomery, človek by si za hrst hrachu dal koleno vrtat ako sa vraví..je to tam hektické, uponáhlané..ludia sa boja o prácu…atd.. u mna manžel vypozoroval, že len čo sa blížili k LM, tak znervozniem..a keď sme u našich, som ako vymenená:( proste nervozna, hádavá, zbrklá..vobec nie ta pohodička čo tu..a s tími ludmi to samé..ako si žijeme tu svoj život..častokrát nechápeme už myslenie alebo chovanie okolia tam..resp. vcítime sa až ked na nás dolahnu spomienky..fakt človek zistí, že akoby sa tam na druhom brehu doslova topili..ale častokrát človek nevie, ako ich zachránit..
mapos - nevadí, prave budeme radi, za každý príspevok a pohlad aj z tej druhej strany ![]()
já osobne som sa stretla s mnohými ludmi, čo boli strašne radi, že v Čechách stretli Slováka…
bohužial, stretla som sa aj s opakom, ale podotýkam že to je len o pár jedincoch..najhoršie prijatie bolo asi v suvislosti s prácou..čo je pochopitelné, pri situácii, že prácu nemaju aj niektorí češi…
takže je fakt že** je to o ludoch**
Praska - budeme držat palčeky, na sa ukazal až mesiac pred porodom, ked som ležala na jipce a monitorovali každy den..tam už neunikol…Samuelka ma aj moja sestrička
Gabika - ahojkyyy ![]()
jej tak mi to mame skutočme k sebe blizko ![]()
dievčata budem rada, ked pošlete nejake svoje fotky, rodinky, zo svatby, alebo miminiek či aj ultrazvukov u čakajucich mamiek
ešte ma napadá.. ak si spomeniete..čo vám na začiatku chýbalo v čechách a čo teraz…
Blacky, tak to by sme sa mohli niekedy stretnúť! Ja mám cez deň chlapcov v školke a s Julinkou by som mohla doraziť.
Inak na strednom Slovensku tú atmosféru až tak inú nevnímam, aj keď je pravda, že si v mnohom s našimi menej rozumiem. Ale to je tým, že žijeme úplne inak, a tiež máme iné finančné pomery, než mali a majú moji rodičia. A to už sa potom odráža aj na politickom názore… a ako sa začne o politike, tak je oheň an streche ![]()
Inak tiež musím čechov chváliť, keď som sem v roku 2000 išla, tak ma všetci varovali, ako češi nemajú radi slovákov a tak… ale bolo to úplne naopak, všade sa ku mne chovali milo, dokonca sentimentálne spomínali na slovenčinu, pospomínali kto bol kedy kde na SLovensku a akých príbuzných tam má… bolo (a stále je) to fajn. Aj keĎ občasná výnimka sa nájde, ale to je fakt veľmi zriedkavé. A čo mi chýbalo? BRYNDZA! Milujem bryndzové halušky! Pred 10 rokmi bol problém kúpiť čerstvú bryndzu, teraz je to našťastie už v pohode. ![]()
Ahojte
no najviac prispevkov- myslim, ze ich mam po anonymovi najviac- zatial, ak ma niekto nepredbehol.
Ale pozor som tu registrovana uz straaaaasne dlho. odkedy sme sa zacali snazit o prve dieta.
Tie pocity. Ono je to podla mna to iste. Slovaci zavidia ze sa v cechach zije lahsie, je lacnejsie, praca, lepsie platy. Ale nevidia uz to, ze tu clovek maka od nevidim do nevidim, ze to neni od 6-14 a padla. ideme do krcmy a tam placeme aky sme chudaci
ale cesky narod je narod zavistlivy tiez.
Ked nemam ja, ty mat tiez nebudes!!!! Proste to tu vidim den co den.
nedajboze si kupit novsie auto- garantujem Vam ze by som ho do druheho dna mala poskrabane klucom- cimkolvek.
Zrovna v utorok sme pozerali na Film Pokoj v dusi. Presne to vystihovalo slovakov
Usmevne. Teda ja to tak vnimam, jak to bolo u nas. Vzdy sa nasla prilezitost na pitky
Ano v CR je to tiez, ale je to ine.
No snad ma chapete co som tym chcela povedat- dnes mi to nemysli.
Gabika ma pravdu. zijeme trosku inde co sa tyka pomerov.
a ano politika je vec osemetna- ked sme u nasich, nebavime sa o nej nikdy. Inak ked sme mali hostinu po svatbe u nasich tak sa moj muz skoro pobil s mojim strykom-magorom kvoli cechackom a cobolom ![]()
Nastastie moj muz ma rozum, stryc bol ozraly- no ale kedy nebol ![]()
noa co mne chyba? Humensky KUBKO ![]()
ale teraz musim zhodit takze na neho nemyslim.