Maminky ze Slovenska

• Fotoalbum (8)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
blackyxjr
9.2.10 12:25

tak som si ukradla par minutiek na vas:))))
už ste mi chybali :hug: :hug: :hug:
rea -dufam, že bude čoskoro lepšie :kytka:
dovolenka tento rok - mame sice poukaz ale k moru sa mi zda ešte skoro s tak malým (ja som pri mori ešte nebola :cry: :cry: ) teplo nie moc dobre znášam a bojím sa všelijakých potvor..:( tak tento rok asi niekde čechy na týžden ale vobec netuším kam:(
kružky - u nás je také spoločenstvo Dvoreček..chodia tam maminky s malými, tancuju maluju, vyrábaju, cestuju..ale ja som tam ešte nebola

Alice a ostatné holky z Čiech - sme radi že tu nakuknete …takže klidne píšte

jeee..salát s tunákem..to som už dlho nemala…
my dnes mame zapečené filety so zemiakmi…

Ka-tka - jááj..máš prekrásne detičky..

dufam že večer tu ešte dojdem… šijem malému kapsár či mantinel do postielky…

ako spinkaju maličký? s vami v spálni, vo svojej postielke alebo s vami..alebo už v inej izbičke..od kedy ste ich dávali alebo budete dávat vedla? my rozmýšlame teraz na jar..lebo malému vadi..ako chrápeme :pankac: :pankac:
už mám skoro všetko do izbičky kupene..včera manžel bol pre zelené lino :dance:

dievčatá neviem či som sa pýtala…očkovali ste na pneumokoka?

• Citovat
  • Upravit
708
9.2.10 13:15

ALI,ten cestovinovej salát bych si dala taky :lol: Já bych taky měla vyžehlit-mám tady plnej koš prádla,no půjdem nejdřív ven a pak.
BLACKY,my malého máme zatial v postielke,k nám do postele sme ho nedávali už od narodenia-je proste naučený od malička zaspinkávat v postielke.Ale chystáme sa mu teraz vziat postel už velkú-dospelácku :mrgreen: Už ta postielka je mu malá a on je taký macko :lol: A vedla do izby ho by som aj dala,no bohužial máme len 1+1,takže bude s nami v izbe.
A na pneumokoka sme ho nedávali očkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
9.2.10 13:21

Ahojte

tak ako som pisala vcera. Od soboty je Anicka u surodencov v izbe.
Jenik siel v 15 mesiacoch do svojej izby, Jituska uz v 5 mesiacoch- odkedy spala celu noc a Anicka teraz.

Ockovanie- nie a ani neplanujem

Mam iny dotaz.
Mate pre deti vybavene slovenske rodne listy? A obcianstva?
Mne je to celkom sumak, ci budu mat len jedno obcianstvo, alebo dve, ale stve ma, ze si deti nemozem zapisat do pasu a musia mat svoj.

A co Vy? Mate slovenske obcianstvo,alebo ste poziadali po 5 rokoch o ceske?

Zehlenia mam plnu skrinu- kosiel a strasne sa mi nechce, ale asi sa vyhecujem vecer u telky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blackyxjr
9.2.10 13:42

jeej..ja práve som na pneumokoky takisto nechcela dávat..aj doktorka vraví zatial nie..ale okolie ma presviedča..a poviem vám že pomer očkovaných ku neočkovaným mi príde 1:98…tak som rada, že nie som sama..

malý práve sa stale budí bud na zachrapnutie..alebo vrznutie podlahy..najprv sme si mysleli že je to bruško, potom zubky..ale teraz sme vypozorovali že to bude asi toto..tak to skusime..uvidíme..ked to nepojde…spat može stale..:)

my práve bývame v manželovom rodičovskom dome s rodičmi a babičkou..máme jednu izbu..3,5×3m a z toho je tam letisko a postielka:)) a teraz by nám ešte uvolnili pre malého 2×3 metre..Luděk ešte pracuje doma..tak má taký pokojík pri rodičovskom obývaku..síce sme tu ako sardinky:)) ale naštastie..dobre som sa asi vydala..na menšie také rozdiely vo vedení domácnosti a také maličké sporíky..je to super..a ako vaši svokrovci? :cert:

my máme český rodný list a české občianstvo pri Andrejkovi..ale na urady radšej nechcem mysliet,,,lebo sa mi otvára nožík v kapse!!!!
pri svatbe sme museli zo Slovenska žiadat potvrdenie, že nevydávaju potvrdenie o sposobilosti k snatku??? čo to je??? problém bol aj na zdravotnej poistovni..podla zákona, ak jeden z rodičov je čech..dieta získava české občianstvo..bohužial tento hlavný zákon na zdravotke nepoznali..a odovodnili..že nemožu poznat všetky zákony a museli sme zasa zariadovat dalšie potvrdenia..najhoršie..že ked sme s nimi prišli, a bola tam iná pani na prepážke..zažiadala si ešte o iné potvrdenie a tamto nebolo nutné :pocitac: :pocitac:

a teraz zas mám problém s materskou..čakám na overenie zo slovenska..tak som zvedavá či sa im to do 3 mesiacov podarí..inak zrušia to riadenie..a budem muset odznova vybavovat!!!!

niekedy sme mali pocit, že som 1. Slovenka v Čechách..a to ešte neviem, čo chudaci mimo unie:(

• Citovat
  • Upravit
708
9.2.10 13:47

KATKA,tak mi sme hned po narodení išli do Prahy na ambasádu,kde sme prišli s tým,že chceme dat malého zapísat do pasu,tak ked zistili,že sme obaja slováci,tak povedali,že musia malého nahlásit aj na slovensku-tak posielali do bratislavy aj naše pasy a malého český rodný list.Tam ho zapísali,vystavili mu aj slovenský rodný list,zapísali nám ho obom do pasu a všetko spolu poslali naspet.Takže my máme aj český aj slovenský rodný list.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
9.2.10 13:54

Blacky
teda to cumim.
My sme teda nejake potvrdenie potrebovali- to mi vydali na cudzineckej policii a inak nebol problem. Oddaci list nam overili v Bratislave- tak mam i sobasny.
Ale na slovesnku vobec nevedia- ze mam nejake deti

S materskou problem nebol- som v CR pracovala predtim, s pojistovnou tiez nie.

A teda Jenika som hlasila na cudzineckej policii, ale obe holky nie- mala by som to napravit. Lenze sa tam nedostanem- s detmi vobec- je to po schodoch- furt to odkladam

Kacka a prave z tej ambasady mam bobky- to by bolo asi na cely den- som pozerala na stranky a chcu to predkladat osobne- postou to nejde- a teda neviem, aky cas by sme tam stravili- babicka by bola na nervy z 3 deti cely dden- by sme sa vracali az manzel skonci v praci- vecer
Takze to furt odkladam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blackyxjr
9.2.10 14:01

Kati, ja tiež pracujem už v ČR od prvého dna čo som prišla už 4 roky..porodné bez problému a rodičovák nie a nie vybavit..a to ma nevyhodila, firma sa nerozpadla ani nič..teda zo zákona na to právo mám:(
ale ako tak pozerám, asi problém bude v uradníčkach..:( ale i cez to sa človek dokáže povzniest..len dufam, že korunky nabehnu skor ako si budeme musiet na živobytie požičiavat alebo brat uver

• Citovat
  • Upravit
22315
9.2.10 14:05

A problem mas s PPM, alebo s RP?

Co si potrebuju overovat?

Na PPM ma narok kazda zena, ktora je ucastna na nemocenskom poisteni aspon 270 dni v priebehu 2 rokov
a ked je zamestnavatel v CR- tak to nechapem.
Alebo mozno cakas kym to zuraduju na OSSZ?
Tym to trva dlho- hlavne v Prahe, ja som sa tiez bala ze to bude trvat, ale peniaze prisli vcas. I ked je pravda, ze som to tam sla osobne urgovat- lezalo im to mesiac na stole :roll:

A RP vyplaca socialka a tam nikdy problem nebol.

Takze fakt je to divne.

to mi chces povedat, ze za celu dobu co si doma si nedostala ani korunu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blackyxjr
9.2.10 14:51

kati ..sorry som to blbo napsala..matersku som dostavala, naštastie mám seriozneho zamestnávatala, tak tam nebol problém ..to je v pohode..to vypláca
na porodné nárok bol..a takisto som dostala..
problém je v rodičováku..
1. nepáči sa im, že na pracovnej zmluve nie je pečiatka len podpis..čo vačšie firmy už štandartne nedávaju
2. hoci zo zákona je dané, kým nezkrachuje firma, nejednaju s tebou o výpovedi ..že ked si s dietatom doma, vyhodit ta nemožu..teda problém bol s potvrdením..mala som tam, že som zamestnancom od kedy do kedy, a že bolo za mna odvádzane a som na materskej…to im nestačilo..ale stačilo zdvihnut telefon alebo napísat mail do firmy.:( proste potrebovali ešte dalšie potvrdenia, že ma nevyhadzuju a podobne..hoci som im predkladala k porodnému…ale bolo to už 2 mesiace staré..ale už v čase, keď som bola na materskej!!!
3. musia to prý overovat ešte na slovensku? asi či nepoberám tam nejaké dávky
4. povedali mi..že ked to nestihnu potvrdit do 3 mesiacov, ruší sa celý tento proces, a zažiadat možem do roka..čiže vyššie uvedené potvrdenia vybavovat ešte raz. je síce pekné, že to doplatia ale čo tie mesiace, ked nebudu peniazky? hlavne ma štve ta birokracia..

v poistovni nás zas prehánali..najprv potrebovali len potvrdenie o trvalom pobyte Andrejka..prišli sme tam a druhá pani povedala, že to je naprd,,že chcu potvrdenie o občianstve..a takto stále dookola..volali sme aj na ustredie..tam nám zas povedali že pravdu má prvá pani…tak si vyber..

• Citovat
  • Upravit
22315
9.2.10 14:55

Teda to su moresy- ja sa teda na nasu socialku nestazujem. Vsetko v pohode. A na poistovni stacil vzdy rodny list!!!!! Keby nebol cech- tak nema cesky rodny list.
a ked je poistena v CR matka tak dieta poistia automaticky- no bordel

Teda dufam, ze to dopadne dobre s RP

Rea a co u vas? Furt zvracia?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blackyxjr
9.2.10 15:35

no ved to…ono je to všetko asi až tak jasné že sa im to nezdá:)))) ale nevadí..ja takisto dufam..

REi takisto posielam :srdce: nech su zdravučkí čo najskor..

dnes je divné počasie..brrr

• Citovat
  • Upravit
Gabika
9.2.10 21:19

Ahoj,

no, u nás je manžel čech, deti sa narodili v ČR, takže majú český rodný list. Jednu chvíľu sme uvažovali, že im necháme urobiť slovenský rodný list, ale potom sme to nechali tak. Veď ak budú chcieť, môžu si ho kedykoľvek dorobiť. Ja mám trvalý pobyt v ČR už od roku 2004, o české občianstvo ale žiadať neplánujem, nevidím dôvod. Som slovenka, cítim sa byť slovenka, v živote v Čechách mi to nerobí problém…

Ešte sa Blacky pýtala na pneumokoka, ja som neočkovala, nemyslím si totiž, že je v reále hrozba ochorenia veľmi vysoká. Pneumokoky normálne v populácii sú, invazívne ochorenie ale vyvolajú len veľmi zriedkavo.

Bohužiaľ, k RP vám nič neporadím, mne tu všetko šlo vybaviť úplne bez problémov. Ono fakt záleží, na koho človek na úrade natrafí, tiež som sa čato stretla s tým, že mi každý úradník hovoril niečo iné. A tiež je pravda, že ich pokyny sa tiež dosť často menia.

• Citovat
  • Upravit
708
9.2.10 22:21

BLACKY,tak ja sice svokrovcov moc nevidím-tak 2krát do roka,ale nemožem si stažovat.Sú báječný aa berú ma ako keby som bola ich dcéra :lol: A to ma velmi teší :dance: Ešte som s nimi nemala žiaden spor,ba naopak,sú až hrozne moc starostlivý,ale to je podla mna len dobre,že ma tak prijali.A ja som mala tiež vybavovačky kolo materskej a rodičáku bez problémov-a na SR mi kázali íst za notárkou spísat potvrdenie,že nepoberám na slovensku žiadne dávky a pred nou som sa podpísala a bolo to.Už som to potom len zaniesla na sociálku a bolo to.6iadne zbytočné behačky,tak mi to je dost divné.
A inak zdravím všetky ostatné baby-BLACKY,KATKU,GABIKU. :mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
10.2.10 10:29

Ahojte

Boli sme v interspare- teda je to od baraku asi 500m, ale sli sme hodinu. Ja kocar, a Jenda s jitou v zavese.

Domov ja, nalozeny kocar, na chrbte batoh + taska cez rameno, a decka asi 10 metrov za mnou- uz som penila- bolo to tazke, ale deticky mali cas skumat ktory curanec je od psa a ktory nie… :lol: :mrgreen:

Gabika- ja mam tiez trvaly pobyt od r2004 a o obcianstvo neziadam.
takze na Slovensku tiez nemaju na tej specialnej matrike ponatie, ze mas deti, ze?

Co dnes varite???? U nas bude len polievka z mrazaku- nejak nemam silu na varenie- a nechce sa mi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
10.2.10 13:17

Ahoj baby,

tak bola to len jednodnová víroza :) Nic hrozného malý je už plný elanu co je fayn…

Malý chodi do jasličiek iba 5dní v mesiaci. OD sektembra by už mal začat chodit do školky na celý den uvidime ako to vybavíme s manželom..ale dufám že mi ho vezmu…

Moj malý ma české občianstvo akože tie papierovačky..noo :roll: na to som nemala nervy a akože som potrebovala s malým rýchlo odcestovat takže fakt každý mesiac bol pre mna velmi doležitý…

Dovolenka: niekto už neviem kto písal že nechce ist s prckom na dovolenku že má len pol roka..samo nechcem nikomu tlačit svoje názory…My sme boli a bola to najlepšia dovolenka smalým..veľa spal, kojili sme žiadné starosti..z mojej strany doporučám…S ročným je to už trošku horšie ale dá sa..všetko má svoje plusy a mínusy :)

Ja som tu už skoro 9 rokov takže ja som nemala problém s ničím mala som odpracovaných 5 rokov a trvalý pobyt..Takže matersku a rodičovký príspevok som dostala..Hned som tu šla po škole..a pracovala a odpracovaných mám 6 alebo 7..ja už neviem tie roky tak utekaju..hrozné.. **
Bývanie:** máme svoje vlastné 3+1 80m2…Sme tu my traja pribudne nám 4 :) a máme ešte hafana labradora Maybe..všetci sa tu v pohodě vlezieme ale práve si vybavujeme stavebné povolenie chceme domček :) Takže ked boh dá tak aj motyka vystrelí a my začneme tento rok staviat :)
Prcek má svoju vlastnu izbu kde už spí od svojho 1roku..je zvyknutý spinkat sám vobec mu to nevadí :) Ale ked susedia maju meidan tak si do izby zavolá Maybe a ta spí pri jeho posteli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová