Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte, pripajam sa do klubu.
My sme v Prahe uz 5 rokov a rovnako sa nam tu velmi paci. Manzel ma sice rodicov z CR, ale cely zivot zili na Slovensku, takze sme slovaci, ako sa patri. Ja som z Detvy a manzel z Martina. Krasny dnik!
ale ešte aspon privítam jayjay ![]()
kolko mas detičiek a kolko maju ročkov?
Tak ja tiež vítam medzi nami dalšiu slováčku
Dúfam,že sa nás tu časom zíde viac,aby sme sa tu všetky postretali.
Som nejaká unavená,tak pojdem tatuldovi nachystat papaníčko,príde za pol hodinku a spinkat.Tak sa majte moc krásne,užite si pekný zbytok večera a prajem dobrú noc.Zajtra,až bude čas sa ozvem.
![]()
Ahoj dievčata tak sa pozerám že sa to tu celkom rozjelo ![]()
Tak mne chyba akurát moja rodina..to je asi všetko. Som tu už dlho takže som si na vela zvykla. Rozprávam česky píšem česky ale jak počujem nikde slovenštinu hned prepnem a ani si to neuvedomím
Po skončení skoly som sem hned zdrhla a nejak ani nelutujem.. Zažila som tu pekné a aj hnusné dny ale to patrí všetko k životu…Som spokojná tam kde som pretože Frýdek nieje velké mestoje také akurát..Praha kde som tiež jeden čas bývala bola pre mna už velmi hekticka a velká ale vždy tam rada zajdem s manželom na nákupy alebo na výlet. V létě práve chcem zobrat synátora do ZOO urobit si taky pekný velký výlet..tak dufám že to víde pretože v máji sa mi má narodit špuntík a to bude makačka
Budeme mat dievčatko ale zatial som sa s manželom nejak endohodla na mene..On chce Natalku a ja Christinu..takže neviem
Bude to No name ![]()
ahoj dievčatá…
tak sa hlásim..mám chvilku volnu..o chvílu sa idem vrhnut na guláš ![]()
noc u nás bola taká nijaká..síce zaspinkal o osmej..ale niečo sa mu snívalo..hrozne plakal..a potom sa ho podarilo uspinkat až okolo 11:( ale spinkal naštastie až do 6 bez prestávky..čo je u nás viac než zázrak ![]()
mna napadlo..tie čo máte už hovoriace detičky..nemaju v tých jazykách zmatok alebo nejaké problémky v školke? alebo už hovoríte len česky na ne?
REA - ja takisto nemusím moc velkomesto..Hradec je na mna tak akurát..hlavne je to nádherné a zelené mesto..priamo v Hradci sme bývali 2,5 roka..teraz je to v dedinke nedaleko..7 min autom…
inač ZOO- tie naprosto milujeme..v Pražskej som ešte nebola..ale takisto toto leto chceme íst..
užasná je Liberec a Olomouc..maju tam netradičné zvery..kde inde také nenájdete..ale moja srdcovka je Dvur Králové..kto tam ešte nebol, vrelo doporučujem..tam chodíme tak 3-4 krát do roka
ja som do nej blázon..zakaždým tam maju nejaký nový pavilon..človek nevie či je v zoo nebo botanickej..a hlavne mame to od Hradca kusok:)
jeee..a viete čo mi ešte chýba? asi hory:( tu je to samá rovina…ale ked ideme niekde na výletik..kde su hory..som ako v druhom nebi.. hm…úžasné su Teplické skaly a Adršspach… teda vo všeobecnosti tie skalné mestá to je teda svetová rarita..
a vy? aké pekné miesta v ČR ste už navštívili..odporučte niečo na výlet
posielam pusinky detičkám
a maminkám kytičku ![]()
pekný dník ![]()
Ahoj, tak aj ja sa dnes hlásim! (Aspoň rýchlo, kým Juli spí, pretože inak mi tu dosť plače, prerezávajú sa jej stoličky…
)
V Prahe sme tiež nejakú dobu žili, a už by som sa tam nechcela vrátiť. Ale u nás človek nikdy nevie. A možno sa presťahujeme bližšie k Hradcu
Lenže to potom neviem, ako by chodil manžel do Prahy, asi autom, a to by som mala o neho dosť strach(teraz jazdí vlakom, odtiaľto je rýchle spojenie do Prahy)
Ja mám už „hovoriace“ deti
. A my sme sa to rozhodli robiť tak, že ja sa s nimi rozprávam po slovensky. I kôli tomu sa snažím si zachovať čo najčistejšiu slovenčinu. Ak by som totiž prepla do češtiny, mala by som strach, že nebudú potom po slovensky dobre rozumieť, a to by mi bolo ľúto. Je pravda, že to trochu splietajú dohromady, ale viac-menej to celkom dobre prepínajú. Najmä najstarší syn, so mnou hovorí hlavne po slovensky, inak česky. S bráchom sa rozprávajú po česky. Ale je pekné, ako výrazne sa im vždy zlepší slovenčina po prázninách una Slovensku
Či budú mať v škole s češtinou problém, to neviem, ale nemyslím si, že áno, oni deti sa dobre prispôsobujú a v kolektíve hovoria po česky. A s češtinou dokáže mať problém aj normálny čech vyrastajúci v Čechách…
No a rodina… Je pravda, že ma mrzí, že sme tak ďaleko od našich, myslím, že aj im je ľúto, že deti vidia len párkrát do roka… Ale čo sa dá robiť. Keď už sú teraz väčší, tak tam aspoň chodia niekoľkokrát do roka „na prázdniny“, aj teraz na tri týždne pôjdu na 14 dní k našim.
Ahoj baby!!!Tak som sem zaskočila na chvíločku,malý mi spinká,tak mámčas troška poklábosit s vami.
My ešte nerozprávame celkom zrozumitelne,ale už dost nám je rozumiet.My s priatelom sa snažíme s malým hovorit aj česky aj slovensky-ked sa mu prihovorí čech-tak odpovedá česky(teda aspon sa snaží),ked sa prihovorí slovák,tak odpovedá viac slovensky,ale splieta aj jedno cez druhé.Takže si myslím,že s tým v školke nebude problém.
A nejaký tip na výlet?Plzenská zoo-doporučujem cez leto,je tam obrovitánska,nádherná botanická záhrada a neuveritelne perfektný dinopark,kde sú dinosaury v životnej velkosti,pohybujú sa a otáčajú hlavu.
Doporučujem!!!!A možeš to skuknút na nete-zadaj plzenská zoo a tam si to vyhladáš.
KRÁSNY DNÍK!!!
Ahojte
tak vcera manzel dorazil uz o 16- necakala som ho
Doma sice nebol bordel, ale k upratanemu to malo daleko.
A dnes som nemohla nastartovat PC Fakt zurim, pretoze muz mi vzal mojho notasa a zatial nevypada ze by mi ho vratil. ![]()
Gabika, teda to mame hodne spolocne, manzelov workoholikov, 3 deti ![]()
A kde pracuje? Moj je na Cez
Vylety- my zatial jazdime po okoli, ale mame v plane i dalej, lenze teraz musime kupit vacsie auto. Az pojde Anicka do vacsej sedacky, tak bude problem dat 3 na zadne sedadla ![]()
Anicka zatial nelezie, ale plazi sa dozadu
Jituska je ukecana az az, uz ma plienku len na noc
Jenik je uz velky skolkar, obcas drzy na par faciek ![]()
A doma hovorime cesky, ale Jenda slovensky rozumie a niekedy i nieco vravi. Skor mame problem s hovorenim - chodi na logopediu, takze nieje dobre to teraz miesat
holky ako ste boli spokojne s porodnicami a ake ste mali porody?mali ste to tiež tak ako sa hovori, co dalšie dieza to lahši porod
Katka, si robíš srandu? Môj tiež robí v ČEZe!
Tvoj jazdí denne autom? Ako dlho mu to trvá?
A so starším tiež chodíme na logopediu, my so sykavkami, R a Ř. S dvomi jazykmi to ale nesúvisí, sykavky som blbo vyslovovala aj ja. A mladší je na tom rovnako.
blackyxjr píše:
holky ako ste boli spokojne s porodnicami a ake ste mali porody?mali ste to tiež tak ako sa hovori, co dalšie dieza to lahši porod
Prvý najťažší, v Jilemnici.
Druhý najľahší, v Pardubiciach.
Tretí stredný, doma.
S porodnicami som bola spokojná tak prostredne, to je na dlhšie písanie, teraz to ale nejde… je tu vresk…
pa zajtra
tak baby,ja som rodila v STODE-asi 14km od nášho domova,takže začnem:S porodnicou som bola spokojná tak akurát a keby som to mala oznámkovat,dala by som 3.A porod?Prvý a hrůza!!!!
Prišla som 2.8.2007 do nemocnice s tým,že mi praskla voda,tak ma poslali na porodnícke oddelenie,kde so mnou a mojím priatelom začali spisovat formality.Nemala
som žiadne bolesti nič.Tak ma sestrička poslala do šatne sa prezliect a začali vyšetrenia.Ked zistili,že som slovenka,tak sa nezačali ku mne chovat najlepšie.Bolo mi celý čas do smiechu ale nad ránom o tej 1hod.mi už začali bolesti-takže si to viete predstavit.Krvácala som hrozne,vobec som sa neotvárala,stále otvorená na 3prsty.Tak ma nechali sa poriadne vytrápit,bola tam sestrička,ktorá mi raz dala injekciu na ukludnenie,do toho mi pichla o chvílu injekciu na posilnenie bolestí,aby sa to rozbehlo,no stále nič,tak až další den o 15:30 im to nedalo zavolali doktora,ten ma vyšetril a hned povedal,aby ma okamžite vzali na sál.Tak somn sa poriadne vytrápila,a nakoniec ma brali na cisársky.Hroznéééééé!!!!
![]()
A zabudla som ešte napísat,že mi po prebudení z narkozy oznámili,že malý mal pupočnú šnúru okolo krku a ručičky a vraj chýbalo len 5minút a nemuseli sme byt ani ja ani on.Toho doktora mi pánboh poslal z neba.Nebyt jeho tak tu teraz nie sme. ![]()
Teda Kacka, ten porod, žiadna sranda.
Prekvapilo ma, že si krvácala
To ťa tam nechali krvácať?! ![]()
Ja som oproti tomu mala pohodu, zakaždým normálny porod hlavičkou. Akurát pri prvom som bola prekvapená, ako strašne to bolí. A tiež som bola vyčerpaná z toho, že som malého tlačila von skoro dve hodiny, pričom mu dosť klesali ozvy a zase stúpali. To bolo najväčšie „vzrúšo“, čo som zažila. Prvý porod trval tých normálnych cca 10 hodín, niekedy po troch hodinách mi pichli vodu (to už by som si nikdy nenechala). Druhý porod bola zase strašná rýchlovka, ledva som stihla prísť do porodnice.
A tretí trval zas nejak normálne dlho.