Maminky ze Slovenska

• Fotoalbum (8)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
292
8.3.11 11:58

ahoj, tak ja neviem, ako to je, ked mas maleho cecha. my sme vsetci slovaci. no ak som chcela mat maleho v pase, museli sme vybavit slov. rodny list maleho, potom pre mna novy pas (stary som mala na meno za slobodna) a az tak mi ho zapisali do pasu. bohuzial inac ako cez ambasadu to asi nepojde. jedine ist domov na sr, ale stejne ti rodny list vystavi len specialna matrika (tusim je v martine) a to trva cca 3mesiace. byt tebou, tak neriskujem a nikam necestujem, bez potrebnych dokladov.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
8.3.11 12:00

prosim ta, manzela mas cecha? tak nech si ho da zapisat on do pasu a mozte cestovat.
este som si spomenula, ze ambasada ti moze vystavit docasny pas pre maleho, ale az po vystaveni slov. rodneho listu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
10.3.11 01:41

myslim, vsetky uradne vybavovacky pre babo sa zacinaju rodnym listom. bez toho sa nepohnes dalej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
14.3.11 20:19

nove info

Tak som si obehala vsetko co slo, a mam nove informacie, mozno tym pomozem nejakej mamicke v podobnej situacii. Kedze ja som Slovenka, manzel Cech a nas maly drobec ties Cech, staci, ked na matrike poziada manzel o potvrdenie o obcianstve maleho, (rodne listy oboch, , oddaci list, manzelov obciansky a poplatok 100Kč( a do 14 dni by sme mali mat ten doklad, s ktorym treba na pasove, tam si maleho odfotia, samozrejme ziadatel musi byt manzel, zaplatime 100Kč, a takisto cakame 14 dni, kym bude mat maly pas. Vzhladom k tomu, ze ma len 5 mesiacov, by som ho mala menit vzdy, ked sa jeho podoba zmeni, aj ked platnost je 5 rokov. S tymto pasom moze cestovat s kymkolvek. Ak chcem, aby bol zapisany v mojom pase, ide vsetko cez ambasadu,citujem :cestovný pas na nové priezvisko môžete požiadať prostredníctvom nášho úradu. Je nutné dostaviť sa osobne a sebou si prinesiete Váš platný občiansky preukaz, ktorý ako píšete, máte už na nové priezvisko. Konzulárny poplatok za pas činí 848 Kč a čakacia lehota 1,5 - 2 mesiace.
Vaše dieťa má po Vás zo zákona nárok i na slovenské občianstvo. Po získaní českého rodného listu je možné naším prostredníctvom zdokladovať slovenské štátne občianstvo pre Vaše dieťa. Žiadosť o narodení s následným vydaním rodného listu Osobitnou matrikou SR podáte osobne a sebou si prinesiete: úradne overenú fotokópiu rodného listu dieťaťa na matrike alebo u notára (nie na pošte), Váš sobášny list a pas alebo občiansky preukaz vydaný pred narodením dieťaťa. Konzulárny poplatok za vydanie rodného listu činí 439 Kč, čakacia lehota 3 mesiace. So slovenským rodným listom Vám môžeme zapísať Vaše dieťa do pasu už na počkanie za 75 Kč. Podľa slovenskej legislatívy je akceptované dieťa v pase rodiča do 5 rokov jeho veku. Bližšie informácie Vám podáme každý pracovný deň v čase od 13,00 do 16,00 na tel. 233 113 069.
Tak, mamicky, to je asi vsetko. Dakujem moc za rady a snahu pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
15.3.11 08:37

povodom som z Polomky,to je Horehron a momentalne byvame v Probostove, je to u Teplic, Ustecky kraj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
18.3.11 09:22

ahoj maminy. mam dotaz.mam v čr trvaly pobyt a dostala jsem k tomu nejaky ten prukaz o povoleni trvaleho pobytu. kdyz jsem chtela zrusit trvaly pobyt na slovensku, tak mi rekli (po telefonu - pocas tehu jsem k nasim nemohla), ze mi ho zrusi kdyz odevzdam obcanku. to znamena ze nebudu mit obcanku, jenom pas a ten doklad o povoleni trvaleho pobytu? jak jste na tom vy? diky za info :-S

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
18.3.11 13:06
Tajanka píše:
ahoj maminy. mam dotaz.mam v čr trvaly pobyt a dostala jsem k tomu nejaky ten prukaz o povoleni trvaleho pobytu. kdyz jsem chtela zrusit trvaly pobyt na slovensku, tak mi rekli (po telefonu - pocas tehu jsem k nasim nemohla), ze mi ho zrusi kdyz odevzdam obcanku. to znamena ze nebudu mit obcanku, jenom pas a ten doklad o povoleni trvaleho pobytu? jak jste na tom vy? diky za info :-S

ano Tajanko, je to tak. prosla jsem tim istym. taky ziji v zahranici a protoze mam trvaly pobyt tady, musela jsem odevzdat na SK obcanku. SK obcanka se vaze na trvaly pobyt na Slovensku (mas ho tam zapsany) a fyzicky nemuzes mit 2 trvale pobyty naraz, t.z. nemuzes trvale zit na dvou mistech naraz. muzes mit trvaly a prechodny pobyt. jako doklad o slovenskem obcanstvi mam pas a rodni list.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
20.3.11 13:41

pegalle: takze kdyz potrebujes predlozit nejaky doklad tak vytahujes pas nebo nejaky prukaz o trvalem pobytu (vypada to jako pas)???
to je pakarna :-S :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
20.3.11 21:51

prozatim vystacoval pas… da se taky pozadat o vydani osvedceni o statnim obcanstvi (ale to mi dosud nebylo treba, jen si musim hlidat platnost pasu :wink:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8345
21.3.11 01:24

ano je to tak, trvaly pobyt moze mat clovek iba jeden. ked sa prihlasi k trvalemu pobytu v inom state, tak je jeho povinnostou sa odhlasit s trvaleho pobytu na slovensku a vratit obciansky preukaz. nasledne sa preukazuje iba pasom. len treba davat pozor aby novy pas sa dal vystavit pred skoncenim platnosti stareho pasu. ak by uz bol pas neplatny, tak je potreba osvecenie o obcianstve.

dost vela ludi nerisi to ze sa neodhlasilo s trvaleho pobytu na slovensku, ale to neznamena ze to je spravne a ze v buducnosti s tym nemozu mat problemy.

ja som si nechala trvaly pobyt na slovensku u rodicov, nevidim dovod si ho zatial menit. manzel ma trvaly v cr (je cecho-slovak) a aj deti budu mat trvaly pobyt v cr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8345
21.3.11 01:27

este doplnim, ze je vyhoda si nechat na slovensku trvale bydlisko ak planujete prve babo. porodne (porodne + priplatok k porodnemu) na slovensku je vysie nez v CR a je viazane na trvaly pobyt. to je tiez jeden z faktorov, preco si nechat na slovensku trvaly pobyt ;-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
21.3.11 19:29

Nam bolo povedane, ze obcianku vratit nemusime, ani rusit si trvaly pobyt na SR. Obcianka je predsa doklad nie o trvalom pobyte, ale o statnom obcianstve. Ak sme s manzelom a synom obaja slovaci, tak nebudeme vracat obcianky. Nemame ceske obcianstvo, ale slovenske. Jedine POVOLENIE k trvalemu pobytu a to je myslim ine, ako trvaly pobyt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
25.5.11 08:37

ahoj dievcata…ako ste na tom so scitanim obyvatelov? pred casom som sa scitala tu v ČR, prislo mi to normalne, tu zijem, tu mam rodinu a trvaly pobyt…ale teraz po mne chcu aby som sa scitala i na slovensku. trochu to nechapem. nebyvam tam, sme u nasich 4-5 x do roka na vikend. preco sa mam scitat i na slovensku.ano mam tam stale trvaly pobyt (pretoze nechcem vratit OP),ale nie som tam. volala som si i na nejaku infolinku a tam najprv vraveli ze musim, potom ze nemusim a nakoniec ze aj tak musim… :-S ako ste na tom vy? scitate sa? :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
30.5.11 08:18

no pisala mi mamina sms, ze musi vyplnit muj scitak a ze nevi presne co tam ma psat, tak jsem ji psala, at nic nevyplnuje ze jsem se scitala tady, ale kdyz to chela znovu, tak jsem si zavolala na nejakou infolinku a tam mi rekli ze se mam scitat i na slovensku, i kdyz jsem jim vysvetlila moji situaci…tak nevm…prislo mi to zbytecne…ale zabralo to asi 2 minuty, tak jsem tam neco natukala a uz to nebudu resit…at si s tym poradi statistici :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3528
14.11.11 14:43

Ahoj kočky :) môžem sa k vám pridať? My žijeme v Prahe, trvalý pobyt mám na Slovensku, prechodná pobyt v ČR. Priateľ je slovák s 2-občianstvom s trvalým pobytom v ČR. Premýšľame čo je lepšie pre miminko keď sa narodí (a tým aj pre nás).. keď sa zoberieme, alebo budeme ako druh a družka? Poradíte? Je potom veľa vybavovačiek? Alebo aký je rozdieľ medzi manželmi a nemanželmi? :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová