Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@janvana ako je možné, že budeš mať obe?? mala som pocit, že to nejde… ![]()
@janvana ja som myslela, že túto možnosť majú iba češi.. oni neprídu o svoje, ak dostanú iné… môžeš mi podať bližšie info prosím?? ďakujem
Pár strán dozadu sme to riešili je tam aj odkaz podľa ktorého som naháňala potrebné dokumenty. V podstate podáš si o občianstvo a dostaneš ho a slovenského sa nemusíš po novému vzdať. Podmienka je sobáš s občanom ČR. Zlacneli poplatok stojí to iba 2tis., ja som tu študovala VŠ takže nemusím robiť ani skúšky z jazyka.
@arcanobacterium píše:
@simanska moj syn (2,5 roka) plynule prechádza zo slovenčiny na češtinu podľa toho s kým hovorí. Občas používa slovo, ktoré sa mu ľahšie vyslovuje. Možem sa spýtať odkiaľ si? Som tiež mamina „nosnica“a podľa fotky syna tiež nosíš a ja som tu široko ďaleko skoro jediná
prepáč, až teraz som si všimla, že som ti neodpísala
som vBrne ![]()
@simanska jé vidíš tak to zase zaujíma mňa ![]()
Takže ty na malého iba slovensky a muž česky. A nebol problém? Kedy začal malý hovoriť? Niekde som čítala, že bilingvalne deti začinajú neskoršie hovoriť. A aj rozprávky čitaš v slovenčine, alebo strieda š?
@janvana môj synáčik ešte nerozpráva.. toto písala @arcanobacterium.. ona ti povie viac ![]()
@simanska no jo těhnodemencia, muž pred chvíľou vytiahol chleba z chladničky
![]()
@janvana a to počkaj až sa to narodí a začneš kojiť… malý má rok a stále mám miesto mozgu mlieko ![]()
@janvana
ja hovorím na syna i dcérku po slovensky, chlap po česky. Syn rozpráva od 15 mesiacov, do tej doby len slovíčka, potom už spájal do viet a od 2 rokov sa učí aj anglicky. Anglicky sa chcel učiť sám, keď sme pozerali nejaké anglické pesničky, tak sa pýtal prečo nerozumie. Rozpráva momentálne podľa toho s kým je, so mnou a mojou rodinou slovensky, s deťmi vonku a manželom a jeho rodinou po česky. Keď chce zamachrovať, tak si niečo pýta po anglicky. Dcérka má rok a začína hovoriť slovíčka a je celkom ukecaná.
Ahoj ![]()
Mozem sa k vam pridat? Som tiez Slovenka, v CR som uz 11 rokov. Mam rocneho synceka a zatial si uzivam „dovolenku“ ![]()
@arcanobacterium super dík za info, naštudované mám, ale zaujíma ma ako to vyzerá v praxi. ![]()
@janvana ahoj, tak ako si poriešila? Máš vybavené? Si mi dala chrobáka do hlavy… Já mám teraz taký zmatok, pretože v máji sme sa vzali a chystám sa vybaviť si TP. A keďže píšeš o tejto možnosti, tak by som to zvážila, pretože už len kvoli jednoduchšej vízovej povinnosti by bolo dobré mať aj český pas
Tak teraz neviem, z ktorého konca to vziať…
Keby som požiadala o občianstvo, tak by som potom nemusela obsolvovať celú tu tortúru na cudzineckej polícii…
Ako dlho to trvá? Nemohla by si prosím ten spomínaný link hodiť ešte raz? Viem, že už si to niekde dávala, ale s malým postrach mi nedovolí dlho sedieť pri pc, tak len odbieham… ![]()
@zuzineckah bohužiaľ ti moc nepomožem ten odkaz som tu nedávala ja a mala som to iba vytlačené. Žiadosť už mám podanú 3 mes., vybavenie trvá pol roka. Nepodáva sa na cudzineckej polícii, ale na krajskom úrade. A viem, že jednou z podmienok bolo TP 3 roky, ale možno keď si vdaná tak to nepotřebuješ. Mne niektoré veci vysvetľovali holky tu ja nie som moc schopná čítať tie úradné dokumenty.